Инвеститори готови да строят Домове за стари хора

Германски и руски инвеститори искат да строят домове за възрастни хора в родопски села, съобщават колегите от всекидневника „Родопи Смолян". За проявения интерес стана ясно по време на общественото обсъждане на Общинския план за развитие на община Смолян в периода 2014-2020 г.
Инициативен комитет от областния град от шест месеца проучва тази възможност, като предложението е в селата Полк.Серафимово, Габрица, Чокманово и Фатово да бъдат изградени модерни домове за достоен живот на възрастните хора, обяви общинският съветник арх. Атанас Каджебов. Московчани дори са заявили желание да живеят целогодишно в тях, допълни той. За да стане тази идея факт обаче, е необходимо тези домове да се включат в Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". Задължително условие е обаче да има участие и на община Смолян с общинска земя или общински бази. Плюсовете ще бъдат огромни ако се реализира тази идея, смятат от Инициативния комитет. „Четирите домове ще бъдат с общо медицинско обслужване, защото се намират на близки разстояние един от друг, ще има линейка и във всичките села, където има домове населението ще получава на място медицинска помощ. Много възрастни хора ще си останат в селата и няма да се налага да прекарват зимата при децата си. В Германия тази услуга е изключително развита, сочи нашето проучване и германци  вече са изразили готовност да инвестират тук. Руснаци също са заявили готовност да станат част от тази верига", беше категоричен арх. Каджебов.
„Ако се изградят подобни домове ще се изгради инфраструктура и много хора биха се захванали с екоземеделие. Селата са ни първият приоритет, за да се съживи Смолянска община. Те притежават огромен потенциал, който трябва да се използва", беше категоричен известният смолянски архитект. Общинският съветник предложи тази идея да бъде включена в Общинския план за развитие и по нея да започне да се работи веднага, за да се доразвият и възстановят селата.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

15 comments so far,Add yours

  1. Анонимен26/6/14 22:19

    Не стига че им внасяме бракуваните коли сега ще внасяме и бракуваните им пенсионери.България се превръща в моргата на Европа.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен26/6/14 22:31

    Сaмо лош мaтриaл)))

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен26/6/14 22:56

    26/6/14 22:19 ......................:)))))))))))))))) браво, хахахаха не`ам нерви-и-и!
    Ооооооооооо VERY,VERYYYYYY...BEST!!! hahahahahahahahahahahaha
    Старите рускини налитат на млади момченца, <3<3<3<3<3<3 hahaha

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен26/6/14 23:03

    Господи боже какво става бе хора от друга държава има ли , които искат да дойдат.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен26/6/14 23:16

    Абе хора, гледайте на тези новини като плюсове за държавата. Ще се строи, значи ще има работа за строители, проектанти, техници, ще се купуват строителни материали, мебели и т.н. Тези възрастни хора ще имат нужда от медицински персонал, готвачи, хигиенисти...Ще си харчат пенсиите в България. Техните деца и внуци ще идват да ги виждат...Това все пари, които ще влизат в страната ни. Защо вечно недоволствате и мрънкате каквото и да се случи?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен27/6/14 01:03

    Немци може ,но тъпите Руснаци да го духат.

    ОтговорИзтриване
  7. бай Харалампи27/6/14 06:30

    Даааа.Много добра идея!
    Може да се помисли и за освобождаване на още територии за новите заселници.
    Например нашите пенсионери да се извозват в Африка със самолети и да заселват в джунглата.Там няма топлофикация, ВиК, електрификация.Не е нужно да се изплащат и пенсии.Храната виси по дърветата.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен27/6/14 08:23

    От седем коментара,само един разумен - на 23:16.В държава с толкова негативно настроено население,няма развитие.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен27/6/14 09:55

    I Shiroko pole, Glavatarci sa odobreni za programata.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен27/6/14 11:04

    Един немски пенсионер на минимална пенсия получава / харчи поне колкото 5-6 шивачки. Това означава, че само 100 пенсионера ще правят оборот колкото 1/5 от Момчилград, например. При правилно организиране на нещата, могат да се печелят добри пари. Пък и знаем, парите не миришат.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен27/6/14 12:32

    до 11:04,, има излизане от нещо, което го нямаш, работа. Започваме бизнес. Купуваме си бус, зареждаме от ...(не казвам) и тръгваме там, където има старчески домове. Оставяме стоката..., тайна...1/1

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен27/6/14 17:44

    Na vremeto Rusnatsite doydoha s kone da osvobodyat Bilgariya ot Turtsite Te byaha tvirde dobri osvoboditeli na togavastni vremena i nie sme dlijni da go zaselim tenite pensioneri dasa v Krumovgraskite sela kideto nyamame horitsa v zamyana na hora imame si mnogo Kone Tirpan4eta iznasyani ot Hollandiya i tiy neka dagi zaradvame Rusnatsite i 4e tiya kone sa bili izostaveni ot Osvobojdenieto na zemite ni. tezi kone sa ot roda na konete na tehnite Dyadovtsi i Pradyadovtsi prez vreme na pirva Svetovna i Balkanskite voyni.Ini6to 4udno moje da bidem Osvoboden i za vtori pit Ot Evropeyskiyat siyuz kakto Osvobodiha Sevastopol ot Ukrayintsite a inache tezi Bratuchki sa golemi Osvoboditeli Do sega ni osvobojdavaha s Sabi,Malniheri i richni granati i nyakoi drugi bombichki a sega veche Osvobojdavat s Snayperi Avtomati Kalasnikovi i s mnogoi drigi moderni orijii.Te i nache Osvobojdavat mnogo birzo i takticno s mnogo malko krivoprolitie vse edno che doktorite pravyat Lichevi operatsii to veche idva vremeto na novoto moderno Osvobojdavane Povyarvayte mi Bilgari.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен27/6/14 19:56

    Руски медии към България:
    ВИЕ СТЕ "пушеното меса" на НАТО и ЕС: Осъзнахте ли го:
    цитат от вестник "Дума"!!!!!!!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен28/6/14 05:59

    Mnogo ste prosti povecheto komentirashti! Nali revete che nqma rabota a sega rusnacite ne iskali mran mran dpsto she vi opravi li be!?

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен28/6/14 22:57

    Руснаците не ги искаме ни на този свят, нито на другия...Сергей да си ги вземе в Брюксел, в неговата партия ....Децата ни работят в Западна Европа и знаем как е там, и как е в бг. Разликата е огромна-възпитани,не крадат,нямат огради,колите им са отключени...хайде със здраве...Харизваме ги на Сергей!?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.