Относно международната експедиция, която ще търси доказателства за древна цивилизация в Източни Родопи, археологът Николай Овчаров коментира, че трябва да се прави разлика между научни експедиции и художествени литературни опити.
Ще припомним, че наши и USA-учени ще търсят знаци от цивилизация, живяла преди траките.
Татул е по-свято място от Перперикон, който стана популярен най-вече благодарение на медиите. Екип от Българската академия на науките (БАН) и НАСА ще доказва, че в района на днешната община Момчилград са били земите на древен народ.
Преди 8000 години земите, които сега обитаваме, са били дом на древен народ и култура от времето преди траките, с необикновени познания за Космоса и звездите. Цивилизацията, която не е познавала оръжието и в един миг просто изчезва без следа, се превръща в обект на изследване от специална международна експедиция сред каменните светилища и обсерватории в Родопите, която ще се опита да "разчете" и знаците, оставени от тях в праисторическите светилища като Татул, Харман кая и Белинташ.
Проф. Ана Радунчева от Археологическия институт към БАН, археоастрономът Робърт Бовал (на снимката), геологът д-р Робърт Шок и астрофизикът от Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) Томас Брофи са част от международнaта експедиция, която ще изследва следи от цивилизацията, населявала българските земи преди траките, в района на Източните Родопи.
Николай Овчаров, който копае на открития от Иван Балкански скален комплекс „Перперикон", започва разкопки на 4 август.Наричаният от гилдията „жълтия археолог", посочва пред агенция Бгнес, че за тази година от държавата са отпуснати 80 хил. лв. за разкопки на Перперикон, при необходими 200 хил. лв.
Кампанията за проучванията ще започне сега и ще продължи до есента - октомври-ноември, посочи той, като добави, че ще се изследва източната част на Акропола, но най-вероятно времето няма да бъде достатъчно и работата ще продължи и през 2015 г. Тази година разкопките на обекта започват и в по-малък състав - от 35 души, при условие, че досега винаги са били около 80-90 човека,  твърди Николай Овчаров.
Той се надява и на 30 000 лева от бюджета на Общинска администрация.
Междувременно иманяри вече са подготвили предмети, които са изровени на други места, но ще бъдат показани за журналисти за „открития на Перперикон". Ще припомним, че стана традиция в последните години иманярски открития да бъдат обявени за „сензации на Перперикон".
24rodopi.com
На снимката: Археоастрономът Робърт Бовал е смятан от Николай Овчаров за… участник в „художествена литературна експедиция"
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/7/14 15:44

    Много поздрави на Овчаров от Ниязи от Измир. Жив и здрав е, нищо че Овчаров го изкара на 8-9 века човека. Ниязи моли, ако Овчаров му открие и овчарската гега да не я обяви за жезъл на цар Тиридот, а да му я прати по Еконт.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/7/14 16:19

    Точно така колега. Щом той не е в експедицията ще твърдия че това е "художествени литературни опит". Знаем и как нахока един човек който разчете надписа на камъка. Овчаров е нищожество без журналистите които го прославиха.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен29/7/14 16:26

    ДАНС МНОГО ДА ВНИМАВАТ ! ТИЯ МРЪСНИ ЯНКИ , НЕ ИДВАТ С ДОБРИ НАМЕРЕНИЯ ! ЩЕ НИ ПОДПАЛЯТ ЧЕРГАТА ! И АДМИНА ДА НЕ МЕ РЕЖЕ , КАТО МИНАЛИЯ ПЪТ !

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен29/7/14 18:49

    До 16:26
    Ако си мислиш, че Овчаров идва с добри намерения, лъжеш се.
    Много неща се говорят за Овчаров, не е цвете за мирисане.

    ОтговорИзтриване
  5. ha ho hi hi29/7/14 19:49

    Ov4aror ako ne uspees, pomoli Mehmet Antikata pak da vi dade nyakoya sayba. Moje da e i ot predi 4ove4estvoto

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен29/7/14 21:56

    Дааа, почна се...:)

    ОтговорИзтриване
  7. ho ho ha hi29/7/14 22:45

    Ako ne vi ustroyva Antikata gospodin ov4arov obarnetese kam DANS agenta ot mestanli Barta. Toy ima i duzini s antiki

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.