Кметът инж. Хасан Азис и председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Ева Жечева обсъдиха реализацията на проект „Дом за всяко дете 2" в община Кърджали. В срещата участваха координаторът на националния проект за деинституализация на децата "Детство за всички" Даниела Великова,  Михаилина Димитрова, координатор по проект „Подкрепа", експерти от Агенцията, Нермин Мехмед, директор на Дирекция „Социално подпомагане" Кърджали, зам.- кметът и секретарят на общината Елисавета Кехайова и Сезгин Бекир, както и част от екипа, работещ по проекта.
Обсъдени бяха конкретни проблеми с реализацията на отделните дейности по проекта "Дом за всяко дете 2", процедурата по настаняване и адаптация на децата, нормативни изисквания, финансиране и др. Коментиран бе и въпросът с подбора и обучение на персонала, изправен пред сериозни предизвикателства при прилагане на новата социална услуга.
„Разширяване на социалните услуги е приоритет в работата на общината. За последните години натрупахме сериозен опит. Желанието ни е да помогнем на всяко дете, нуждаещо се от специфична грижа. В отделни случаи се налага от 14 км да извозваме деца до Дневния център за деца с увреждания като транспортните разходи се поемат от общината", обясни кметът инж. Хасан Азис. Той подчерта, че Общината си сътрудничи много добре със Съюза на инвалидите, със социалните институции, среща подкрепа и от други организации.
„Процесът на деиституционализация не е бягане на къси разстояния, а маратон. Той ще продължи дълго, практиката в други страни показва, че понякога минават 30-40 години", обясни Ева Жечева, шеф на ДАЗД. Тя оцени много високо свършеното по проекта и сподели, че добрата практика и опит на кърджалийци ще бъдат представени в други общини в страната.
Според Жечева у нас вече има сериозен напредък при извеждане на децата от специализираните заведения и настаняването им в Центрове от семеен тип.„Тези нови домове, в които децата заживяват в среда, близка до семейната, трябва да отворят широко вратите си за по-чести срещи и контакти с местната общност, което само ще помогне за по-добрата интеграция на децата", коментира Ева Жечева.
По-късно гостите и домакините посетиха новоизградените три Центъра от семеен тип в кварталите Веселчане, Гледка и на Пазара, също и Защитеното жилище в кв. Байкал, разговаряха с възпитателите и децата.
„От 1 август в ЦНСТ и Защитеното жилище в Кърджали започна настаняването на новите обитатели. Нов дом вече намериха над 15 деца и младежи от региона и страната. В момента те са в период на адаптация, а по мнението на възпитателите процесът върви нормално. До края на септември ще бъдат настанени и останалите деца, за да се запълни капацитета на центровете. Създадените условия за живот в тях са отлични, те отговарят на всички стандарти за новата социална грижа", сподели зам.-кметът Елисавета Кехайова и ръководител на проекта „Дом за всяко дете 2" в община Кърджали.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/8/14 15:39

    gorkite deca nemat garderobi, zakachalki za drehi i shkafove za obuvki, bani s dush kabini, vani, mivki s topla voda i klozeti hempen li nemat?! :(
    i kmeta hich li nema pone edna letna rizka bez rakavki? :)

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен23/8/14 16:32

    Назначени са хора без никакъв опит, а някои дори не знаят за какво са назначени. Още на първата седмица започнаха и да напускат, защото на едно и също място се настаняват 7-8 годишни болни деца и 18-годишни младежи с умствени увреждания. Ще настъпи пълен хаос като не са изключени сексуални издевателства над малките и беззащитните! Тия от общината, които са разработили този ,,проект'' са за наказание, а не за похвала. Закрива се една институция, за да се настанят децата в друга. Безобразие!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен23/8/14 16:49

    Neka ne komentira tozi, koito ne e naqsno s proekta i ne e vijdal jili6tata, ili nqkoi ot doma ostava bez rabota i mu e kriv sveta

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен23/8/14 16:53

    Изхарчиха се много пари, а ефект от тези услуги няма да има! Прави се само самореклама за оправдаване на безразборно изхарчени пари от ЕС. Кой ще ги проследи и контролира? Никой!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен23/8/14 17:15

    В ДАЗД работят хора където нямат нито един работен ден в които да са давали дежурство в каквато и да е институция свързана с отглеждането и възпитанието на деца , дори и в детска градина или пък училище било като учител или възпитател, но на приказки те са големи специалисти и голяма работа . Много ги разбират нещата, много са по по - наиЙ

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен23/8/14 17:56

    Съвсем скоро пак ще си говорим и ще слушаме обяснения от кмета, от Кехайова, от Нермин Мехмед и прочие. Тогава ще видим каква оценка ще ви даде Ева Жечева - протежето на червените!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен24/8/14 00:05

    Може всички да сте прави дето сте писали но поне този кмет прави нещо а ми кажете предишните какъв к_ р направиха

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен24/8/14 09:04

    Жалко за похарчените пари, жалко за настанените деца! Нищо ново, освен обзавеждането. За каква грижа от семеен тип иде реч, след като формата на услугата е същата, като в досегашните ДМСГД-та. А да не говорим за персонала - пародия - хора без всякакъв опит с деца с увреждания, без дори представа за какво става дума - са назначени, било да се почувстват за първи път в живота си шефове, било, че са безработни и т.н. С тези пари /става въпрос за много пари/ можеха да се изградят SOS селища, където децата да се чувстват наистина добре. За пореден път се прави нещо, което не е дообмислено, и лъхи на псевдохуманизъм от всякъде.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен24/8/14 17:57

    EDINSTVENOTO SVJASNO NESTO V PROEKTA E DIRWKTORKATA NA DOMOVETE NESRIN
    JENATA E ZLATEN PEDAGOK I QOVEK

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен25/8/14 22:46

    Напълно съм съгласна с последният коментар

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.