След прекъсване от почти две петилетки, легендарното надсвирване в хасковското село Стамболово възкръсва за нов живот.
Националната среща на инструменталните групи за българска народна музика Стамболово 2014 ще се проведе на 26 и 27 септември на стадиона в селото, обявиха организаторите. В надсвирването могат да участват групи за автентичен и обработен фолклор. Изпълненията ще бъдат оценявани от жури, включващо специалисти в областта на фолклорното изкуство.
Празникът се организира от община Стамболово с финансовата подкрепа на Министерство на културата.
Програмата започва на 26 септември от 17,30 часа с оркестър „Мечта". След него почитателите на народната музика ще могат да се насладят на изпълненията на оркестрите „Колорит", „Орион", „Родопски солисти", „Бисери".
На следващия ден от 10 часа е официалното откриване на празника. Народното веселие ще започне с оркестър „Настроение"- Димитровград с ръководител Латю Джамбазов. Следващи са оркестър „Топлика", „Агрофермер", „Експрес бенд", „Родопски ритми", „Веселина", „Родопи" и „Оникс".
От 20,00 часа ще се проведе гала – концерт на оркестър „Конушенска група" с ръководител Никола Илиев и солисти, който ще завърши с тържествена заря.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/9/14 12:14

    Много пъти съм ходила в с.Стамболово, Хасковско. То в това село останаха ли хора. Сигани - да, но българи - не. Тези села наоколо останаха само стари хора. Помаци изкупуват къщите им, сигани също.., но за българи...Това са подробности. Мъжът ми има рода от тия села, Тончо акордеониста и др., но дали ще свирят...Приятно изкарване и надсвирване в с.Стамболово, ХАСКОВСКО. Хубаво винце произвеждат в едно близко съседно селце. Там е интелигенцията. Но и там останаха малцина българи, повечето са българомохамедани и сигани. Много здраве на нашите братовчеди - сачанлии. Те ще разберат, кой и откъде ги поздравяват. (ГУГЛЕВИ)

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен27/9/14 16:27

    До 12.12 Аз като гледам как пишеш на български ти май си по голяма циганка от нас, а говориш за циганите и помаците.. Явно си проста сачанлийка

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.