Гръцките полицаи на ГКПП „Маказа – Нимфея" всички до един вече говорят български език, съобщиха за 24rodopi.com гранични служители. Общо 60 полицаи в район Родопи в Северна Гърция си изкарали успешно курс по български език.
Преди седмица зам.-шефът на полицията в региона Константинос Сулиотис е връчил свидетелствата за завършения курс, предаде от Комотини кореспондентът на 24rodopi.com Аспасия Димас.
Ще припомним, че проектът „Полицаи говорят езика на съседите си" бе финансиран от европрограмата за трансгранично сътрудничество.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

18 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/9/14 11:18

    Няма лошо, а нашите научиха ли гръцкия?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен27/9/14 11:31

    ние пак само гледаме, как се усвояват европрограми.....

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен27/9/14 11:39

    А нашите дали са се научили вече да говоряг Български

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен27/9/14 12:00

    Споко, Турския е международен! С него спокойно можеш да се разбереш даже и в Германия. ;) :) )))

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен27/9/14 12:05

    те не знаят правилно да говорят български... първо ги пратете на курс по български език. след като научат да говорят литературен български език (много от тях говорят на диалектен ...) и чак тогава ги пратете на курс за изучаване на гръцки език, а що не и английски, немски, френски...айайайхахаха...малко ще им дойде на нагорнище, но са млади полицаи и мисля, че щом гърците са преминали успешно курса, то и нашите полицаи ще се справят...успех на бг полицаите!

    ОтговорИзтриване
  6. zafer erturk-zdravko serbezov27/9/14 19:01

    Nema takav film.
    Gratskia ministar Teotor Turktensikildikis vednaga da vkara v zatvora, ofitsialnia ezik e gratski.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен27/9/14 19:14

    ama bulgarskite daje znayat turski, makedonski, srbski, ruski i romanski ezici - vse ezici na dobri komshii :)

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен27/9/14 20:35

    Niskoi da ne se obidi, balgarskia ne go praktikuvat literaturno samite balgari, govoriat niakoi na selski dialekt, i dr. ...parvo da nauchat balgarskia i sled tova da misliat za drugi ezisti. poliztaite znaiat turski ezik. zadaljavat gi...

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен27/9/14 22:11

    Е,тва,20.35 направо си беше пълна глупост.Ми не знам турски и никой не ме е задължил даго уча.Ти що си мислиш,че турците са толкоз прости и не говорят български?
    А за 12.05
    Ако искате,господине,на съвсем литературен български мога да Ви съставя нужния акт,ако сте в нарушение.Но не смятам ,че в този момент точно проблемът за моя литературен или диалектен говор ще Ви вълнува.
    Впрочем,не мислете ,че не се владеят и други езици,освен гръцки.За съжаление,доста често при преминаване на ГКПП- Маказа се налага да използваме един доста нелицеприятен език,разбираем на всички езици.Вероятно,защото имаме доста често преминаващи туристи като Вас........................с големи претенции,но ..............с манталитет на познатия ни Бай Ганьо./относно правописа на името на литературния герой можете да се консултирате с правописен речник-правилно е изписано/Това го казвам по адрес на бъдещи коментари относно грамотността на полицаите.
    Със здраве на всички.........................
    Един полицай.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен27/9/14 23:48

    Пише се за някои полицаи...,Вие правите изключение. Явно сте от полицаите, които сте завършили висше образование, специалност "Българска фиология", я в Кърджали, я във Велико Търново, я в Пловдив... или сте дознател или нещо повече-следовател... Да, такива ги пращат на курсове по турски език. Зная това от моя съученичка,...завърши Симеоновската школа и го пратиха на курс по турски език. Отлично говори писмено и говоримо български език и турски език... Зам.началник е в паспортна служба, градът не е Кърджали...Не е моя работа аз да казвам, но съм разговаряла с полицаи, които (нямам предвид турците) говорят на диалектен български език. Липсват им първите седем години. Много добре може да се справят със служебните си задължение, но понякога е дразнещо, като ги чуеш. На литературен български език говори Цветан Цветанов. По принцип град Велико Търново се слави с правилния говор. А що се отнася до правописния речник. Имам ги пет, но работа не ми вършат вече, няма за кога, а google е най-добрият учител. океан от информация... 22:11І извинявам се, ако съм Ви засегнала Вас и Ваши колеги...Все още е останал балкански синдром у българина,...с манталитет на познатия ни Бай Ганьо, така е анонимен....................съпруга на полицай.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен28/9/14 00:01

    23.48 часа Големи локуми си развила, ама аз не виждам никакъв смисъл от еклектичното ти писание. На диалект говорят много хора и няма никакво значение дали са полицаи, пожарникари, шофьори, учители и т.н. 90% от бг населението мяка. "Софиянци" са още по-зле, слушай само Бойко и ще ти стане ясно. Цветанов не говори с диалект, но има типичен изказ на тъп полицай. А това, че в Велико Търново говорели по принцип правилно ме уби на място. Как може хора, които казват чушмъ вместо чешма, ръкътъ вместо ръката, водътъ, вместо водата и т.н. да ги смяташ, че говорят правилен български?! С ума сашла, что ли? Най-правилно български се говори в Кърджали и това го знаят всички, които са общували с кърджалийци. Ние не мЕкаме, не говорим меко, не икаме и нямаме диалектни думи. Правилен литературен се говори само в нашата област. Ти какво си чула, или кой какво ти е казал и т.н. изобщо не е интересно за публиката. Истината е важна и аз съм ти я написал за да спреш да живееш в заблуда относно правоговора.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен28/9/14 12:19

    след съкращението работя във фирма. правя сравнение между моето дете и другите момчето. много простотия бе анонимен. да, мога да кажа, че в къщи младите говорят на правилен литературен. това са ми го казвали много хора от други градове, а и от града, в който съм омъжена. не споря, че има хора напр.:Мая депутатката. дразни ме, че думата макар я изговаря макър, Михов също..., но това което се пише, че в Кърджали се говори на литературен български език съм съгласна, но не всички. не искам да обидя никой, но познавам полицаи от селата(българи,българомохамедани...), които говорят на селски. не искам да пиша думите...,не са никак малко, но карай да върви...важното, че са здрави в ръцете, а и умът им е в повече, а как говорят за някои щом не е важно, съгласявам се с вас...в днешни времена знаем, кое е най-важното. най-важното са парите и др. неща...и на мен, ако ми дадат...и аз ще пиша по този начин. пълен е батака в бг. забравих..., а за учителите по български език не мога да твърдя, че говорят на диалект, ...изобщо не съм в заблуда...лошото е, че в бг, като им кажеш истината те изкарват за луд...и затова много хора си мълчат, вместо да си създават главоболие. луди сме, шашави сме, всякакви сме... а неграмотниците са най-умните, те за всичко стават...............
    имаш пари имаш всичко, нямаш пари си нищо...жена без г```и и мъж без пари огън да ги гори.............. жалкооооооооооооооо / не ме интересуват партиите, нито съм от Герб, не съм от ничия партия. а за останалите в къщи даже не влизат в чата да четат вестниците ви...тях ги интересуват съвсем други неща...............и това ми харесва в тях..........нито избори ги вълнуват, нито нищо в бг.........батак, каша анонимен. ако си полицай ти е добре, а останалите...............?????????????

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен28/9/14 12:54

    "Аз съм прост Вие сте Умни, но като Ви гледам ПРОСТОТИИТЕ по-добре да си остана прост"!
    ...
    Истината изглежда, че парите въртят света...??!

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен28/9/14 16:44

    ...в днешно време да знаеш езици е добре...български, турски, цигански, румънски, гръцки, албански, френски, немски, италиански, испански, сръбски ...явно оттам идва бедата, че като започнеш да учиш някой чужд език забравяш българския...полицаите да бъдете живи и да подхващат да учат езици...абе иване, аз съм неука, това нека кажат кадровиците в системата...дали трябва или не...да поздравим и нашите сънародници гърците, благодаря ви за справянето с българския език, труден е,.. има родове,...,... "БРАВО"! ...............................................

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен28/9/14 17:13

    Pishman bulgarkata ,da az govorq na dialekt balgarskiya zashtoto parvite sedem godini sa za moya roden maychin ezik,interesno shopite na kakuv balgarski govorqt ili pirinska makedoniya ,zatova prudni za da ti olekne,a v pasportnata v Karjali tiya stari slujitelki osven balgarskiya ne znayat nito edin drug ezik i trqbva na gishetata da rabotqt mladi u4eni slujitelki koito govorqt i turski,angliyski ,nemski

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен28/9/14 20:00

    в бг всичко се случва, но не сега, не веднага, а след 100 години ха-ха-ха
    турският език трябва да е задължителен за тези, които работят в държавни служби. това е моето мнение. повечето идват от селата, не знаят български език, защото в селата живеят само турци и няма откъде да научат български...затова предлагам, ако не служителките, то във всяка сграда държавна трябва да има преводач. не се шегувам. примери много мога да Ви дам в тая насока, но да не прекалявам с мнението си. точка слагам.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен29/9/14 09:50

    Да живее Реджеб от с. Лисиците!!! Той говори латински, старогръцки, иврит, суахили, пущу и още много други езици.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен29/9/14 13:10

    има в системата яки в ръкинкине, а да не говорим за другите неща. сещайте се. в
    с.Гледка си взеха си взеха образованието без един ред да прочетат. Дават им решени задачи, въпросите по които ще ги изпитват по всички предмети. Ам като имаш пари, така е в бг. Обвинявам и самите преподаватели. Дано милионите да им са внесени на депозит в КТБ. За такива професори, доценти и пр. не сажелявам за техните пари. Те са изкарани по нечестен начин. Има и от тях свестни, които от студентите не вземат и лев, но колко са? може ли някой да каже!? Няма как да каже, защото това става на четири очи, няма свидетели. Корупция брат, корупция навсякъде...Наблюдавам и виждам. Не им пука от нищо. Навсякъде всичко е корумпирано. Те и турски и гръцки да ги накарат да учат. Мисля, че пак с пари ще си ги вземат. Карай да върви. Важното е пари да падат на тези, които са на власт.......

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.