Мюсюлмански духовник влиза в 43-тото народно събрание, пише вестник „Преса". Шабанали Ахмед е председател на Висшия мюсюлмански съвет в България от октомври 2009 г. Трети в листата на ДПС за Кърджали, избран заедно с Лютви Местан, Ердинч Хайрула и Мустафа
Ахмед. Роден е в село Водач, община Черноочене, учи в гимназията в Момчилград. Владее отлично арабски, завършва теология в университета в град Селчук, Турция. Специалист по ислямско право.
В началото на 2006 г. е назначен за заместник районен мюфтия на Хасково, от ноември същата година става районен мюфтия на Кърджали. Две години по-късно е избран за член на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС).
Известен е с проповядването на умерен ислям. Докато беше районен мюфтия на Кърджали, затопли отношенията с местните християни. Той е първият мюсюлмански духовник в района, който посещаваше централната църква на Кърджали, за да честити големите християнски празници на вярващите. Заедно с енорийския свещеник отец Петър въведе практиката на
големи светски тържества да присъстват духовници и от двете вероизповедания. За времето, когато беше районен мюфтия, успя да ремонтира основно джамията в Кърджали и да изгради към нея комплекс от магазини. С наемите от тях се финансира дейността на мюсюлманската общност в града.
Публикации в 24rodopi.com и „24х7 Родопи" го сочат като един от любимците на турския президент Реджеп Ердоган, отбелязва още „Преса". На една от мюсюлманските конференции в Турция Ердоган го посъветвал да си пусне брада, за да вдъхва респект и уважение.
24rodopi.com
На снимките:
първата: Молитвата на духовника;
втората: Шабанали Ахмед бе един от 4-мата в делегацията на Лютви Местан в резиденция "Чанкая";
третата: Председателят на ВМС на кафе с кмета на Кърджали инж. Хасан Азис, районния мюфтия Бейхан Мехмед и енорийския свещеник отец Петър Гарена
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

11 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/10/14 10:09

    njama greshka ,sega Bilgarija shtese opravi

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен19/10/14 11:30

    нашият поп и той ли влиза в НС?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен19/10/14 12:03

    Eyvallah, Allah yolunu açık edsin!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен19/10/14 12:43

    Da vasiya pop sisto vliza v narodnoto sbranieee

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен19/10/14 13:00

    Да това е много важно, да знае арабски,и ще е много полезен в парламента.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен19/10/14 21:50

      Поне знае повече от един в сравнение с тебе -средностатистически българин

      Изтриване
  6. Анонимен19/10/14 14:31

    skapani islqmisti van ot darjavata

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен19/10/14 14:55

    до 11:30 Нашето попче да не е балама,Станишката отдавна падна.Сега попа направо патриарх ще става да прави още по-големи "християнски празници" на светските тържества.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен19/10/14 15:42

    Админа ако още веднъж ми спреш коментар,ще ти е.а мамицата

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен19/10/14 20:01

    МНОГО ТЛЪСТ ЗА ХОДЖА ! БЕЗ НОВО РЯЗАНЕ !

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен20/10/14 09:13

    С какво ни занимават.ходжи имами кой знае какво а този мошеник петър няма ли най после владиката да го изрита от кърдзжали и да го прати в някоя джамия.няма да баламосва българите които въобще не му вярват.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.