Бившият министър на земеделието Мехмед Дикме бил уволнен от кабинета „Сакскобургготски" след скандал за комисионни. Разкритието за политика от ардинското село Диамандово прави бившият съветник на Симеон Сакскобургготски, професорът енциклопедист Петко Ганчев.
„По отношение на тъмните петна от управлението си, царят беше подложен на натиск от много страни", казва проф. Петко Ганчев, цитиран от агенция Блиц.
Вижте част от интервюто:
Проф. Ганчев: Като казах, че не съм бил в кухнята на тъмните страни от управлението, това не винаги е било съвсем така. Например, когато трябваше да се подпише сделката със световно известната компания - инвеститор за „Булгартабак" - 500 млн. долара. При това фирмата имаше социални ангажименти, социална програма за пет, за десет години напред, какво да се прави след това. Всичко готово, всичко беше договорено. И изведнъж – пълен провал! Извикаха в парламентарната група Лидия Шулева, която беше министър на икономиката, и която според мен доста несправедливо демонизирана. Тя пристигна изключително разстроена и започна да дава някакви обяснения. Обаче явно не казва всичко. Някак си станахме близки. И друг път ме е питала по разни поводи за разни далавери, някакви приватизации, разказвала ми е и е питала: „Вие уверен ли сте, че в това действат честно?" Казвал съм, каквото мисля.
В случая, излизаме в паузата...
- Излизате в кулоарите на парламента и говорите за „Тексако". Какво ви каза насаме Лидия Шулева?
Проф. Ганчев: Аз питам Лида какво става. Тя казва: „Професоре, аз съм потресена! Ние сме на заседание, той се е подписал, ние сме договорили вече всичко и изведнъж почват да стават чудеса...".
- Кой е Той?
Проф. Ганчев: Мехмед Дикме, министърът на земеделието. Казва: „Изведнъж изчезва по някое време, няма го никакъв, явява се и... си оттегля подписа". Защо, питам аз. „Защото онези изнудват за комисиони, а тази компания не дава комисиони", казва Шулева.
- Кои „онези"?
Проф. Ганчев: В случая Мехмед Дикме, казва Шулева. Той после се опита да внуши, че Доган го натискал за комисионите, но моите представи са други – отношението на Доган към приватизацията на „Булгартабак" беше стратегическо, не за някакви жалки комисиони, които, като се разделят, стават жълти стотинки. Просто мащабът не е същият. Но аз също се потресох. Направих си анализ, че Дикме и сие, или която и да е друга подобна компания, вероятно са способни да заработват комисиони в стратегически сделки.
Значи, аз тая сцена я предавам едно към едно. Започна да ми просветва за как и по какъв начин НДСВ получава ударите от партньорите си.
Ще припомним, че след провала с приватизацията на „Булгартабак", на депесаря от ардинското село Диамандово му беше забранено на стъпва в така нар. „Сараи на Доган" в квартал „Бояна". Заради скандала Дикме не попадна и в ЦОБ на ДПС, а скоро след това бе отстранен от правителството.
На първото заседание след уволнението на Дикме, Доган беше заявил пред ръководството на ДПС: „Ние с този повече няма да се занимаваме, ако иска прокуратурата да го поеме". Единственият друг коментар на Ахмед Доган бе пред репортер на „Политика". Лидерът на ДПС тогава коментира уволнението на диамандовеца  с изречението „Посадихме цвете, отгледахме Франкенщайн".
24rodopi.com
Снимка: Блиц
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

27 comments so far,Add yours

  1. Анонимен6/12/14 17:25

    И да ви светна още нещо. Американците са записали как Дикме иска 2 млн. и сега този запис го имат ченгетата и го карат да изпълнява поръчки. Напоследък го карат като мечка от телевизия в телевизия, за да плюе по ДПС. Само, че неговото не хваща дикиш, защото винаги е бил и ще си остане бивш министър на ДПС, който е бил уволнен за корупция.
    Крадците от ДПС нямат свян.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен6/12/14 17:29

    Че това не е новина. Всички знаят, че Дикмето от всякъде взимаше комисионни. Даже и от книжарницата от където Общината купуваше консумативи, като беше кмет на Ардино.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен6/12/14 17:52

    Dikme predi godini beshe nai bedniq v selo-Diemandovo... A sega nai bogatiq v BG,,,

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен6/12/14 17:59

    Познавам го лично-безскрупулен,нахален селски хитрец !Човек на който никога не може да имаш вяра и изключителен мазник.Толкова невъзпитан,че чак да си позволиш да оправяш реверите на сакото на царя .Пълно безхаберие откъм обноски и официален протокол.Солиден паричен ресурс изнесе в Турция !

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен6/12/14 18:37

    Какма не дикме той ограби населението на Ардино и после успя Цяла България да заблуди и да ограби и нея ама ние народа сме бъдали позволяваме на такива краци да ни ограбят сега и беширови са трагнали да грабят тя дъщеря и прокурор в ардино има на кого да разчита

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен6/12/14 18:40

    Нищо лично към това лице но защо в нито една друга медия освен тази няма никаква информация за това интервю след като става дума за една огромна корупционна схема,
    или пак да наречем " някой болен мозък го е измислили". хайде поне една медия в тази жалка държава да се обоснове с факти. Ясно е, че политик в днешно време е равносилно на крадец с малката разлика че крадеца го гони закона а политика го гони жаждата за нова формула за кражба

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен6/12/14 19:28

    Крадат ,крадат и стават милионери.След години всичко излиза на яве,вече е късно.Няма улики,няма свидетели и делото се прекратява.Когато му е било времето всички ``всички `` са дупе и гащи и сега ли му е времето да се правят на `Света вода ненапита``.Тогава къде бяхте професоре ,ушите ви нечуваха ли,очите ви не виждаха ли ,а сега признавате кой какъв е бил.Всички сте ``Един дол дренки``........На мен вземи едната топка,а на комшията и двата.....

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен6/12/14 19:30

    . . . умните хора имат свещено право да присвояват парите на глупавите . . .
    това го е казал не кой да е, а . . . О.Балзак

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен6/12/14 20:00

    Скоро в ДПС ще има сериозни промени във върхушката. Започна се, тези които се явяват сериозни кандидатури започнаха да ги оплюват.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен6/12/14 20:32

    Kide ostana nashiya siivetnik ot selo gluhar adem agata

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен6/12/14 20:46

    Ако не са апталите /наивниците/,тарикатите как ще живеят?!

    ОтговорИзтриване
  12. зафер ертюрк-здравко сербезов6/12/14 21:01

    Ех бе дикме защо така.
    За два милиона да се изложиш.
    Да беше взел урок от амет и бойко.
    Хората си направиха милиарди.
    Поне да беше направил колкото дал чо 200-300 милиона.
    Пък и този професор не сте дали нищичко.
    Виж царчето взе си десятъка от бг.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен6/12/14 21:53

    Зафер ти си пилна уруспа.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен7/12/14 04:45

    Крадеца вика дръжте крадеца!!! .."отношението на Доган към приватизацията на „Булгартабак" беше стратегическо" - ха, ха, ха! Хайде бе, само проследете кой към момента е собственик на Булгартак и ще разберете кой е дърпал конците на Дикме. Почнаха да излиза на яве окрадените пари и на раята трябва да се даде някаква дъвка за дъвчене.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен7/12/14 08:55

    Истината боли крадецо - 21:53

    ОтговорИзтриване
  16. BG konsult7/12/14 10:10

    Tози се е сетил кога да се изповядва. Лекичко се надупва на доган. Нещо му е гузно вътре в душата.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен7/12/14 12:32

    Николина ...преди години беше назначена за Изпълнителен директор в Цигарена фабрика град Хасково от СДС(дядо й кулак(кмет на с.....) беше убит през 1944)...
    Назначиха я, след като дойдоха комунистите пак я уволниха, водеше дела, спечели го, по това време беше на власт ндсв, започна работа, след като дойде на власт отново бсп пак я уволниха. Не зная дали дпс или бсп са били тогава в играта. Преди да я назначат за изп.директор е работила дълги години в същата фабрика. Предполагам, че знае всичко в кухнята. Завършила е висше образование в ТУ-Русе, специалността, която се изисква за цигарена фабрика. Много съсипани съдби има, но дали от бсп или дпс, само те си знаят. Страхотен човек е Николина. Лично познавам цялото й семейство. От заможен род е. Децата й-момичетата й са възпитани...Николинче, кажи си без да те е страх за "Булгартабак", зная че целият ви род ви е страх, но се престраши и кажи....

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен7/12/14 13:07

    Защо ли се оплюва Дикме и кой го е страх от него??? Ха помислете какво наближава?

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен7/12/14 16:11

    МНОГО ИНТЕРЕСНО ! НЯКОИ КОМЕНТАРИ АДМИНА ОТ РАЗ ГИ ПУБЛИКУВА , А ЗА ДРУГИ ,ТО НЕ СА РОБОТИЗИРАНИ СИСТЕМИ , ТО НЕ СА ПРОСТОТИИ ! СТИГА РЯЗАНЕ ! ОТ СУТРИНТА МЕ РЕЖЕТЕ !

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен7/12/14 16:37

    АЗ СЪМ "РОБОТА" ОТ 16:11. КЪДЕ СА МИ ДРУГИТЕ КОМЕНТАРИ ПРЕЗ ДЕНЯ ?????????????????????????????????

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен7/12/14 16:44

    Дикме е един честен и достоен мюсюлманин и човек затова определени хора започнаха с компромати да го чернят.

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен7/12/14 16:52

    КАТО ГЛЕДАМ , АДМИНА СЕ Е СЪБУДИЛ ! ПАК ПИТАМ : ЗАЩО НЕ МИ ПУБЛИКУВАХТЕ ВЪПРОСА ЗА КОМИСИОННИТЕ ПОЛУЧЕНИ ОТ РАИФ МУСТАФА , КАТО ЗАМ. МИНИСТЪР НА МВР , ПО АФЕРАТА С ГРАНИЧНИТЕ КАТЕРИ /АФЕРА МАРИН/ ???????? ИЛИ ЗА ДИКМЕТО МОЖЕ , НО ЗА РАИФ НЕ МОЖЕ !!!!!!! ЗА ТРЕТИ ПЪТ ПОСТАВЯМ ВЪПРОСА ДНЕС !

    ОтговорИзтриване
  23. зафер ертюрк-здравко сербезов7/12/14 18:58

    Много е простичко.
    Идват изборииии.
    На късмет може и две във едно.
    Значи от сега си изчистват терена със удари зад гърба.
    Не че дикме е келепир, ама другите са от един дол дренки.

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен7/12/14 19:38

    всички са един дол дренки заферо...
    още не сме заминали на запад,
    но след 3-4 дни тръгваме
    желая много здраве на бг турци
    добре, че са те и нас, децата ни да ходят
    да се трудят. от българина нищо не очакваме
    само злоба,смрад...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. зафер ертюрк-здравко сербезов7/12/14 21:27

      Пижелавам ви успех.
      Аз се прибирам за ликвидиране на всичко мое във БГ.
      За 35 дни трябва да съм се върнал.
      Където и да отидете местните власти са длъжни да дадат достъп до трудовата борса и осигурителен номер.
      имате право да ме мотивирате напускането на БГ със корупцуята.
      Успех.

      Изтриване
  25. Анонимен8/12/14 13:08

    За всички далаверив земеделието вина има Дикме .За схемите за изплащане на субсидии,за отпускане на квоти за тютюн на фирмаджии срещу куфарчета,а сега навсякъде обвинява други.Вика дръжте крадеца.

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен9/12/14 12:13

    Г-н Дикме я кажи на тия как взимаше от Нешо Миранов от Бяла Слатина 500000 за му угодиш неговите интереси не се срамувай кажи им .........

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.