За много страни, в това число и България, има риск 2015-та да е нулева за оперативните програми, твърди евродепутатът от АЛДЕ

„След нулевата 2014-та година за финансиране на проекти по европейските оперативни програми и фондове, 2015-та може да се окаже нулева. Рискът е за много страни членки на Европейския съюз, сред тях и България. Доста са тези, които не са съумели да се вместят в сроковете, поради факта, че не са приключили със стария програмен период. Много е важно да не изпращаме разнопосочни послания, защото ще бъдем на опашката", заяви евродепутатът Неджми Али от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа в Европейският парламент (АЛДЕ) по време на обучението „Проектният подход от институционална гледна точка", което се проведе в комплекс „Маказа" край Момчилград.

„Трябва много работа и позитивизъм и в никакъв случай евроскептици не бива да дават насоките в дневния ред на България. Брюксел ясно показа това и даде знаци, че приоритетите на България не може и не бива да се задават от евроскептиците", заяви евродепутатът.
17 ноември беше крайният срок за входиране на всички оперативни програми за новия програмен период 2014-2020, за да стартират в началото на 2015-та, но съгласувани бяха само три програми. Реално стартирала е само ОП „Развитие на човешките ресурси 2014-2020"
„Другата опция е юни-юли 2015 г. за входиране на 6-те оперативни програми и да се надяваме те да започнат през есента на 2015-та. Разбира се, не бива да разчитаме на потупване по рамото. Когато вежливите еврочиновници ни казват „ С вас сме", това не върши работа. Те държат ние да спазваме правилата и сроковете, да не бъдем евроскептици. С „ашколсун" и „браво" проблемите няма да се решат", отбеляза още Неджми Али, който е член на бюджетната комисия и бюджетен контрол в Европейската комисия.
Той изрази надежда, че административният капацитет в управленските органи е съумял да постигне синхрон и, че до месеци програмите ще бъдат подготвени и входирани, за да влязат бюджетната рамка на Европейския съюз и да стартира финансирането. По думите на Неджми Али групата на АЛДЕ в Европейския парламент ще положи максимум усилия за удължаване на срока, за да могат да се входират програмите. В тази връзка групата е предизвикала дебати в пленарна зала.
Близо 60 активисти на МДПС участваха в обучението, организирано от евродепутата Неджми Али и със съдействието на Групата на Алианса на либералите и демократите за в Европа (АЛДЕ) в Европейския парламент.
Гости на форума бяха народният представител Айхан Етем и кметът на община Момчилград Акиф Акиф.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.