В новата република ГПЧЕ „Христо Ботев" се проведоха "Избори 2015", като тяхната цел бе да бъде избрана общината-финалист по пътя за наградата-екскурзия до столицата и посещение на Българския парламент. Това бе поредната дейност по проекта по Гражданско образование „Ние, Републиката", финансиран по програма за НПО в България, по финансов механизъм на ЕИП, по който Езиковата гимназия работи от началото на месец октомври.
Документи за регистрация подадоха 28 общини (28 класа)  от общо 4 области
(випуски 8, 9, 10 и 11 клас). Всички те са част от новата република ГПЧЕ „Христо Ботев" и трябваше да измислят имe, герб и мото на общината, а заедно с това да предложат предизборна платформа, която да изразява тяхното виждане за бъдещето на Републиката, както и промените, който желаят да се случват на суверенната „училищна" територия. Всяка община  изработи предизборни постери и плакати. На  случаен принцип, благодарение на късмета си, всеки „кмет" изтегли номера на бюлетината, с която ще участват на парламентарните избори, които бяха насрочени за 21 февруари 2015г. Изборният номер фигурираше на всеки от плакатите, както и надписа „Купуването и продаването на гласове е престъпление". За изработката на плакатите „банкерите" на всяка от 28-те общини получиха „държавна субсидия", за която трябваше да вземат фактура за направени разходи. Учениците-банкери се запознаха на практика с финансови документи и разбраха, какво е значението на  Булстат и М.О.Л. 
След като подготвиха предизборните плакати и платформата, която да защитават, учениците започнаха агитационна кампания сред своите съученици, включително и  тези от 12 клас, както и сред учители и родители. Кметовете на общините, заедно с предизборните си щабове подготвиха предизборен клип, в рамките на 2 мин., който да представят пред своите избиратели. Изборните речи бяха записани и пуснати на  мултимедия във фоайето на училището. За стриктното протичане на предизборната агитация следяха „полицаите" от всеки клас, които имаха за задача да спрат покупко-продажбата на гласове.
Така протекла предизборната кампания доведе до деня на изборите-21 февруари. Учениците-граждани бяха уведомени, че право на глас има и по един от техните родители. Гласуването на „Избори 2015" бе с хартиена бюлетина като „гражданите" трябваше да дадат вота си не само за община, а и преференция за евродепутат от република ГПЧЕ „Христо Ботев".
Гласуването започна в 8 ч. и продължи 10 часа. ЦИК-„ГПЧЕ „Христо Ботев", съставен от ученици от 9, 10 и 11 клас се самосезира и наложи наказания на три общини, които са агитирали неправомерно според Избирателния кодекс в деня за размисъл. Наказанията бяха свързани с ограничаване на гласоподаването от съответните общини, в зависимост от степента на нарушението. „Наказаните" от своя страна пуснаха жалби за липсата на констативни протоколи, с което извоюваха правото си на глас в изборния ден.
Като цяло изборите протекоха нормално. В 18 ч. изборната секция бе затворена, а гласовете преброени. Община Ренобия, (учениците от 11А1), спечели категорично, макар да бяха в условия на сериозна конкуренция с представителите на община Феникс (учениците от 11Н3), които проведоха една от най-мащабните предизборни кампании в училището.
Неочаквано и за ЦИК се стига до балотаж за евровота. Трима кандидати Атанас Ламбрев-община Феникс (11Н3), Теодора Семерджиева–община Ренобия (11А1) и Боян Каменов–община Немскополис (11Н2) ще се борят за посещение в българския парламент. Балотажът ще се проведе в началото на март. Не е случаен фактът, че и тримата „евродепутати" са от випуск 11 клас. Те бяха и най-активни през цялото време на предизборната кампания, както и в деня на изборите.
Дейностите по проекта „Ние, Републиката" продължават-предстои състезателен тур от 10 състезания  в различни области-гражданско образование, здравеопазване, социална ангажираност и др., които имат за цел да затвърдят знанията, уменията и  компетенциите на учениците от ГПЧЕ „Христо Ботев" като достойни, мислещи и отговорни млади хора не само на Езиковата република, а и на България и света.
24rodopi.com



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен25/2/15 08:27

    абе пички, що се занимавате с глупости !!!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен25/2/15 08:54

    не се занимавайте с глупости ами учете превърнахте училищата в младежки клубове срам и позор

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен25/2/15 11:53

    Това девойче на първи план много добре изглежда. Няма да се учудя ако след десетина години е в парламента или дай Боже в министерски съвет.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен25/2/15 16:10

    децата от 11а1 са най-трудолюбиви и способни... Браво! Заслужена победа !

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен25/2/15 20:25

    ГПЧЕ отново изпревари всички със своето гражданско образование и възпитание, което липсва в българското училище. Макар и проект нашите деца са запалени и с интерес очакват всяка следваща стъпка на проекта.
    Поздравления на целия екип и най-вече на г-жа М. Димова!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.