Доскорошен "турчин" от Истанбул научава, че е българин мохамеданин и желае да умре в Родопите, където са корените му. Кемал Гюрсой, член на помашката федерация PODEF със седалище в Истанбул, научил на шестдесет годишна възраст, че потеклото му е от село Сливка, община Баните. Това станало, когато баща му бил на смъртен одър. Кемал попитал татко си защо му викат Помак Шабан. Старецът обяснил, че не е турчин, а помак и родата му е в България.
„До този момент се смятах за турчин. Веднага обаче дойдох в България. Издирих роднините си. Намерих в регистрите имената на дедите си записани като българи мохамедани. Разбрах, че съм българин мохамеданин. Това обърна нещата напълно. Разговарях с близките си на турски, а те с мен на български. Въпреки това успяхме да се разберем. Аз не се дразня като ми кажат, че съм българин мохамеданин. В Турция е прието да ни наричат помаци. Това не трябва да дразни християните, още повече, че те са ни дали това название", твърди Кемал. Той смята, че ако се самоопределя като помак, тава не е национализъм.
„Не мога да мисля нищо лошо за България. Тя е страната на моите деди", категоричен е Кемал. Той вече е на 65 г. и иска да дойде да живее в Сливка при роднините. Споделя, че съпругата му се оказала също с помашко родословие. Разочарован е, че тя не споделя желанието му да се заселят в Родопите.
„Искам да се прибера тук, в България, тук да умра и тук да ме погребат", казва развълнуван Кемал.
Той е дошъл за пореден път да види близките си. Претърпял е наскоро сърдечна криза и пътуването е рисковано. Въпреки това е в България, страната на неговите деди.
Георги Кулов
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен30/3/15 11:04

    AAA NE IDVAI DA SE 4UDI POSLE HODJATA KAK DA TE POGREBE,4E SHTE VZEME DA OTKAJE I POP TRIABVA DA VIKAME AMAN

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен30/3/15 11:32

    НЕ ЗНАЯ ДАЛИ Е ПОМАК, НО МИ МЯСА НА СЪЩИНСКИ ХРИСТИЯНИН или по точно казано на РУСОФИЛ. Те са със светла кожа, сини очи, светли коси...Помак, а проучил ли е родословното си дърво, знае ли се пра, пра, прабаба му дали не е от някой друг корен-през войните драги ми помак, са ставали какви ли не неща. Не, че нямам приятелки помаци. В изобилия ми са, но най-голямата ми приятел/ка е помак/помакиня. На няколко километра съм от този край. Приятелката ми и родителите й са се изселили от с.Богутево, Смолянско в град Х. Почти цялата махала в град Х са помаци. През 1972 г. им смениха имената. На "ти" съм с проблемите им. Приятелката ми Х е родена през 1949 година. Предполагам, че е на вашите години. Има две лели в Истанбул, но в момента работи в Гърция. През 1972 година я пуснаха да си види лелите у Туркие...Много работи ми беше разказала...Докато съм била с нея до 27 годишната си възраст не съм видял синеок помак. Може би греша...Колкото и странно да ви звучи, но наблюдателен човек съм. Зная за мохамеданите много неща, както и за мюсюлманите...А що не и за циганите. В маалата където съм родена, израснах най-вече с помаци,турци,цигани. А първите впечатления са ми запечатани и лесно не биха се изтрили. Дори като преглеждам снимките си о време оно си викам, та съучениците ми са повечето помаци. Никога не са отричали и са се гордеели, че са такива. Такива бяха времената и не сме се делели на такива и онакива, но политиците, най-вече 1972...1983...разбрахме...,а и има хора чувствителни и се натъжават за приятелите си, независимо от техният произход...Като гледам снимката ви по-добре изглеждате от нашите отрудени помаци. На тия 65 години. Много добре. Трябва да се радвате, че родителите ви през 1950 и преди е измало изселнически семейства. Сега едва ли, ако бяхте останали в България родителите ви щяхте да мислите като живеещите в българия хора...Да, ама не. Стандартът на живот е с пъти по-добър от бг. На 7 място сте в света. Не съм одил в Истанбул. Имам голямо желание и ще го направя в най-скоро време. Хора са ми казвали дори бил много по-красив от един град в Западна Европа, името няма да ви цитирам, ... Човек може да се радва на годините ви..., Едва ли сега бихте изглеждали по този начин??? Много е важно "късметя" ви драги ми сънародници...

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен30/3/15 12:07

    Че то сигурно си е помак, но къде е новината? Малко ли тук са помаци и се турчеят, та сега и от Турция прииждат. Нищо друго ли не се случва, та ни занимавате с "проблема" на Гюрсой / да му имам проблемите/.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен30/3/15 14:49

    A jenite socialiski ot kardjali kakvisa ttesa socialiski

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен30/3/15 16:10

    Сега е ред на ония дето все разправя за Реджеб от Лисиците, та е време да пише че и той е помак.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен30/3/15 16:17

    11.32 Явно не си излизал от ваше село, за да видиш свят! Това , че във вашето село няма синеоки помаци, не означава че няма такива! А пък това на кой прабабата коя е и с кого се е кръстосала е друга работа! То на Балканите дали има някой , който да е сигурен в произхода си...който е минал си е оставил семето!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен30/3/15 20:43

    A Redjeb ot Lisitsite znae li ce tozi pomak ste ostava v Bulgaria

    ОтговорИзтриване
  8. Prav e çhoveka iska da se varne ...v zemite na dedite si(trakite) uvajaemi gadateli ...pomak ne e mrlsna duma ...
    A izkrivenata istoriya ..na korennoto naselenie na Rodopite..

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.