Няма изложени данни за извършено престъпление – това гласи отговорът на Районна прокуратура в Кърджали до жалбоподатели от Родопите, които на 21 април т.г. поискаха от Народното събрание законови поправки и менюта в училища и детски градини, в които да отсъстват свинско месо и субпродукти. По-късно бе депозирана и жалба в Главна прокуратура, в която те твърдяха, че са нарушени религиозните им права при столовото хранене в училищата, болниците и детските градини в България.
Те настояват за право на избор на допустима за мюсюлманите „хелял" храна и ясно информиране за състава на храната в посочените държавни институции, както е в повечето европейски държави.
„Както добре ви е известно, към настоящия момент в детските ясли и градини в училищата и в болничните заведения в България, не се предлага избор на „хелял" храна за децата от мюсюлманските семейства и за мюсюлманите . В другите Европейски демокрации (Германия, Великобритания, Скандинавските страни и др.) този въпрос е решен със закони и наредби така, че да се гарантират религиозните права на мюсюлманите и на децата от мюсюлманските семейства", се казва в жалбата на кърджалийци до Главна прокуратура.
Заради липса на доказателства, прокуратурата отказва да образува наказателно производство. Преписката се прекратява поради липса на престъпление.
„За нас проблемът си остава открит и касае мюсюлманите в цяла България. Сервирането на основна храна със свинско месо или свински субпродукт, без друга алтернатива и без информиране за това на детето или неговите родители, е нарашуване на човешките права. Щом в Германия може, трябва да се въведе и в България такава практика в детски градини, училища и в болници, където има пациенти мюсюлмани", коментираха Мехмед Тефик и джевджет Мустафа. Те се позовават на член 9, т. 1 и 2 от Конвенцията за защита правана на човека и основните свободи.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

18 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/5/15 08:35

    ПО-ХУБАВО ОТ ДОМУСА НЯМА ! А ОЩЕ ПО-ХУБАВО ОТ ЗУРЛАТА И КРАКАТА НЯМА НИКЪДЕ ПО СВЕТА! КЪРЛЕЖИ ТАКИВА!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/5/15 09:35

    айде бе сега и с храната да се съобразяват.. какво ми се правите на големите мюсюлмани, като почти всичките ядете свинско и салами хахаха Хващайте пътя за Анадола и чупка

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен29/5/15 15:45

    ..i da ne im se prodava ALKOHOL na mjusulmanite?!A nie sme vegetarianzi,kade sa na6ite prava,a?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен29/5/15 17:53

    Браво момчета само напред ...това е ваше зоконо право и да искат и да не искат те са длъжни да ви дадат прово да избирате...пращайте жалба до европейския съд за правата на чавека и вижте как ще ги задължат ...не да ви дадат избор и ръченица ще играят

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен29/5/15 19:47

    Мюсулмани в България - ще умра от смях? Хора, що не си живеете живота и се уважавате, ами сте тръгнали по акъла на тая измет политиците! Да са ми живи и здрави всичките приятели и бьлгари и турци!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен29/5/15 20:14

    BRAVO 17.53. TOVA E PRAVO NA VSEKI JIV 4OVEK. LO6OTO E 4E V BALGARIYA NE ZNAYAT KAKVO ZNA4I "4OVESHKI PRAVA".

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен30/5/15 09:43

    Смешни сте спрете да ядете свинско /още от османско време -един от големите бунтове на еничарите бил за това че БИЛИ ИЗХРАНВАНИ САМО И ПРЕДИМНО С ПИЛАФ С ТЛЪСТО И МАЗНО СВИНСКО за невярващите справка ИСТОРИЯ НА ЕНИЧАРСКИТЕ БУНТОВЕ В ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ/ .Кой ви кара на сила да ядете свинско моля ви СПРЕТЕ.СПОРЕД НАПИСАНОТО В БИБЛИЯТА СВИНСКОТО МЕСО Е МРЪСНО МЕСО четете библията и бъдете мюсюлмани ,след консумация на мръсно месо се пости ,грях е затова си намерете поп да се изповядате и изчистите от греха. ТЪРСЕТЕ може и ходжа ама не хващало винаги ,особено при по тлъсто и мазно независимо дали е свинско или овче хваща ви само сюргюн.БЪДЕТЕ МЮСЮЛМАНИ СПРЕТЕ БРЕ ДА ЯДЕТЕ СВИНСКО.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен30/5/15 12:01

    НИКОЙ ТУРЧИН НЕ Е СЕРВИРАЛ НАПР. КУЧЕШКО МЕСО ЗА ОБЯД /БЕЗ АЛТЕРНАТИВА/, НА ХРИСТИЯНИ, НО ДНЕС В ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ НА МЮСЛЮМЮНЧЕТАТА БЕЗ ИНФОРМИРАНЕ И БЕЗ ДРУГА АЛТЕРНАТИВА ИМ СЕ СЕРВИРА СВИНСКО МЕСО!?, А ЗА ТЕЗИ КОИТО ПЛЮЯТ НА ЕТНИЧЕСКА ОСНОВА ПО ГОРЕ, САМО МОГА ДА ИМ КАЖА, ЧЕ АКО НАИСТИНА БЪЛГАРИЯ БЪДЕ ПРИНУДЕНА ДА СПАЗВА ПРАВАТА НА МЮСЮЛМАНИТЕ ЗА ХРАНА, ТЕ ПЪРВИ ЩЕ ИЗБИРАТ ЗА ДЕЦАТА СИ ИМЕННО МЕНЮТО С ТЕЛЕШКО МЕСО, ПОРАДИ НЕОСПОРИМИТЕ КАЧЕСТВЕНИ ПРЕДИМСТВА НА ТЕЛЕШКОТО МЕСО, ОСОБЕНО ЗА ПОДРАСТВАЩИТЕ,

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен30/5/15 13:01

    12:01 този коментар е стар повтаряш се и пишеш глупости. КОЙ ТЕ ПРИНУЖДАВА ДА ЯДЕШ СВИНСКО?????? Къде пише че в Българиа Българите не консумират пилешко ,овче,агнешко,телешко,щраусово,жабешко,крокодилско,камилско, дивеч, и т.н. мвса и продукти.Във всяко заведение и кухня по БДС или Стара планина каймата е ТЕЛЕШКА, СМЕС И СВИНСКА виж рецептурните изисквания по БДС за меса и ястия предлагани в тези заведения КЪДЕ ПИШЕ ЧЕ ЯСТИЯТА КОИТО НЕ СА СЪС СВИНСКО СА ЗАБРАНЕНИ. КЪДЕ И КОЙ КАЗВА ЧЕ В БЪЛГАРИЯ СЕ КОНСУМИРА САМО СВИНСКО??????? ПОРЪЧВАИ СИ КАКВОТО ИСКАШ АМСАЛАК И СПРЕТЕ С ТЪПИТЕ ПРЕТЕНЦИИ И КОМЕНТАРИ.Над 90% от живеещите в БГ мюсюлмани консумират БЕЗ НИКОЙ ДА ГИ КАРА СВИНСКО МЕСО някои плющят и сланина за кебапчета и кюфтета с бира да не говорим повече и от Българите.КОЙ ЗА КАКВО ДА НИ КАРА И ПРИНУЖДАВА.ТЪРСИТЕ САМО ИНТРИГИ И ИМАТЕ ПРОСТИ и ТЪПИ ПРЕТЕНЦИИ виж под рекламата на фирма МУСАН и др фирми /да не правим реклама/КАКВО ПИШЕ вие самите не знаете думата дали е ХЕЛАЛ , ХЕЛЯЛ ,ХАЛАЛ или сте неграмотни .А защо там не пише че е заклано животното по всички Християнски традиции и обичаи????? КЪДЕ СА НАШИТЕ ПРАВА а да ВИДИМ КОЙ КОГО ДА СЪДИ.Спрете с глупостите смешни сте клоуни сте за скрита камера сте как ядете свинско.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен30/5/15 13:55

    КАК КОЙ МЕ ПРИНУЖДАВА, ТИ ПОДИГВАШ ЛИ СЕ С НАС БЕ ХАШЛАК, ЗАКОНЪТ НИ ЗАДЪЛЖАВА ДА ПУСКАМЕ ДЕЦАТА И НА ПРЕДУЧИЛИЩНА НА 5 Г. ВЪЗРАСТ, ТАМ ИМ СЕ СЕРВИРА ЕДНАКВА ХРАНА, ВКЛ, И СЪС СВИНСКО МЕСО, И НИКОЙ НЯМА ЗАДЪЛЖЕНИЕТО ДА НИ ИНФОРМИРА НАС МЮСЮЛМАНИТЕ/РОДИТЕЛИ НА ТЕЗИ ДЕЦА/ ЗА ТОВА.
    АЗ ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ ЗАСЕГНАТИ МЮСЮЛМАНИ ДА СЪДЯТ БЪЛГАРИЯ В СТРАСБУРГ, НА ОСНОВАНИЕ ЧЛ. 9 ОТ КЗПОС, ГАРАНТИРАНО Е ЧЕ ЩЕ СПЕЧЕЛЯТ ДЕЛАТА, БЪЛГАРИЯ Е ПОДПИСАЛА КОНВЕНЦИЯТА, НО НЯКАК СИ Е "ЗАБРАВИЛА", ЧЕ ИМА И АНГАЖИМЕНТИ СПОРЕД ТАЗИ КОНВЕНЦИЯ.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен30/5/15 14:29

    хаха,бахти смешните мюсюлмани,не ядяли свинско хаахахахахахаа.Ядете ядете и ушите ви плющят хаха

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен30/5/15 14:41

    Ах ах ох ох кога кучешкото стана основно в Турция и за турците ?? Аз си мислех че е деликатес за Индианци Корейци Китайци Азербайджанци и др.Но като се замисля ЩОМ СПОРЕД РЕДЖЕБ ЕРДОГАН ТУРЦИТЕ/които са Турци от 1924год/ са ОТКРИЛИ АМЕРИКА ,ЗАЕДНО С ПУЙКАТА СА ДОНЕСЛИ И ТРАДИЦИЯТА ДА СЕ КОНСУМИРА И КУЧЕШКО МЕСО???? ЗА КАКВА АЛТЕРНАТИВА ГОВОРИШ КАТО ПОВЕЧЕТО СОБСТВЕНИЦИ НА КЛАНИЦИ мюсюлмани изрично ПИШАТ ЧЕ Е ХЕЛЯЛ МЕСОТО ИМ КОЕТО ПРЕДЛАГАТ.Може би имаш предвид че то не е заклано според Християнските обичаи кой болен мозък ти каза че на Българските деца не им се дава телешко???? МАЛОУМНИК 12:01 ВИЖ КЕБАП ПО СТРАНДЖАНСКИ И ДРУГИ ТРАДИЦИОННИ ЗА БГ КУХНЯ РЕЦЕПТИ ЗА ЯСТИЯ И СУПИ С ТЕЛЕШКО МЕСО?????? Да не би ТЕЛЕШКОТО ДА Е НАПРАВЕНО ОТ ТУРЦИ ИЛИ КОНСУМАЦИЯТА НА МЕСОТО МУ ДА Е САМО ТЕХЕН ПАТЕНТ . НЕ ЗНАЕХ И НЕ БЯХ ЧУВАЛ ЧЕ ТУРЦИТЕ СА БИЛИ СЪЗДАТЕЛИ И ПАТЕНТОВАЛИ ТЕЛЕТО ????

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен30/5/15 15:34

    Хашлак е на майка ти сина или си пезевенк. До колкото знам дет .ясли и градини са обшински КОЛКО СЪВЕТНИЦИ ИМА ОТ ДПС КОИ УПРАВЛЯВА ОБШИНАТА КОИ ФИРМИ ИМАТ ДОГОВОР ЗА СНАБДЯВАНЕ НА КУХНИТЕ ИМ С ХР. ПРОДУКТИ ЗАЩО В УЧИЛИЩЕТО НА МОИТЕ ДЕЦА НЯМА ПРЕДЛАГАНЕ НА ОБЯД И ЗАКУСКА ЗАЩО ПРЕДЛАГАНАТА ХРАНА НЕ Е СПОРЕД ХРИСТИЯНСКИТЕ ОБИЧАИ ,КОЙ ВИ ПРИНУЖДАВА ДА ЯДЕТЕ НА СИЛА СВИНСКО ВАС ИЛИ ВАШИТЕ ДЕЦА МНОГО СТАНАХА ВЪПРОСИТЕ А ОТГОВОРА Е 1 Н И К О .Й КОЙ БЪЛГАРИН ИСКА НАЛАГА И ХРАНИ ДЕТЕТО СИ САМО СЪС СВИНСКО 7ем ПЕТИ В СЕДМИЦАТА ПО 3ти НА ДЕН. НИКОЙ НЕ ВИ КАРА МОЛИМ ВИ СПРЕТЕ ДА СЕ ТЪПЧЕТЕ СЪС СВИНСКО И АЛО КМЕТЕ ОБЩИНАТА -КЪДЕ СА НАШИТЕ ПРАВА ЗАЩО ПРЕДЛАГАНАТА ХРАНА НЕ Е СПОРЕД ХРИСТИЯНСКИТЕ ОБИЧАИ и с ЧИСТИ МЕСА СПОРЕД БИБЛИЯТА?????? АЗ НЕ ИСКАМ МОЕТО ДЕТЕ ДА ЯДЕ САМО ТЕЛЕШКО И НЕ ГО ХРАНЯ така че пезевенк 13:55 НЕ КОНСУМИРАЙ СВИНСКО ИМА БОГАТ ИЗБОР ОТ ХЕЛАЛ ХРАНИ АКО МОЖЕШ ДА ЧЕТЕШ ВИЖ САМО РЕКЛАМИТЕ В ТОЗИ ВЕСТНИК А ПЪК КЮФТЕТАТА И КЕБАПЧЕТАТА КАТО СИ ГИ ПОРЪЧВАТЕ ДА СА ВИ ХАЛАЛ.пезавенк

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен30/5/15 16:29

    ТИЯ ГУЩЕРИ, МНОГО КАПРИЗНИ СТАНАХА ! СВИНСКО ЛИ НЕ ЯДАТ ? ЯДАТ, ЧЕ И УШИТЕ ИМ ПЛЮЩЯТ !

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен30/5/15 20:23

    момчета напишете една жалба до брюксел за човешките права и българея ще види членството на европейския съюз на крив макарон..а прокоратурата да го дух...а

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен1/6/15 09:22

    Moje li da ima tolkova maloumni selchuci???? MOJE MOJE kato teb20:30 TIA BALGARIA OTTAVNA E V EVROPEISKIA SAIOUZ napravi dupki na makarona moje da vzemesh kanelon ce e po goliam i se ucu ti da svirish duhach.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.