Самодейци от 9 читалища в Кърджалийско ще представят областта на 11-ия юбилеен Национален събор „Копривщица 2015". Изявите им бяха селектирани от експертно жури на регионалния преглед на българското народно творчество под патронажа на областния управител Илия Илиев.  
13 състава и четирима индивидуални изпълнители класира комисията с председател гл.ас. д-р Мария Маркова от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН и членове: етнографката Соня Костадинова и хореографа Тодор Момчилов. Квота за Копривщица получиха Смесеният певчески състав за автентичен фолклор „Тракийски звуци", мъжката фолклорна група и солистките Цветана Маринова и Веска Георгиева при Тракийско дружество „Димитър Маджаров" – Кърджали, Гинка Матева, Димитър Стамов, мъжката група и съставът за автентичен фолклор „Капитан Петко войвода" при НЧ „Родопски фар", женската певческа формация и изпълненията на Емилия Джуванова, Биляна Джуванова, Мария Алгачева, Росица Кехайова, Ангелина Смилянова и Сийка Крайчева от НЧ „Димитър Благоев 1963" в с. Припек,  детската фолклорна група при ОУ „Михаил Христов" и жените от НЧ „Народни будители" - с. Аврен,  групите за автентичен фолклор при читалищата в Егрек и Черничево,  ансамбъл „Изворче" от Крумовград и певческите състави към НЧ „Родопска пробуда 1935" – с. Тихомир и НЧ „Родопска искра 1921" – Ардино.
Участниците в събора впечатлиха журито не само с таланта, но и с уникалните си родопски носии. Празникът се проведе в рамките на 17-ия Националния тракийски събор „Кърджали 2015, който се превърна в зрелищен фолклорен спектакъл с участието на повече от 400 самодейци и гости от различни краища на страната. Областният управител Илия Илиев приветства организаторите от Тракийското дружество и всички участници в събора, поздравявайки ги за жизнелюбието и упоритостта, с която съхраняват българските народни традиции, родови корени и памет. 
През 2015 г се навършват 50 години от първото издание на събора в Копривщица. Тази година той ще се проведе от 7 до 9 август под патронажа на Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.