Започна тридневният свещен за мюсюлманите празник Рамазан Байрам.
Джамията в центъра на Кърджали се оказа тясна да приюти над 500 поклонници на мюсюлманската вяра, дошли да отслужат празничен намаз (молитва) по случай настъпването на Рамазан Байрам.
Ритуалът рано сутринта с байрамска молитва и проповед. След намаза започна „байрамлашмакът" – размяна на поздравления между младите и по-възрастните. Вярващите даряваха милостиня на събраните в двора по-бедни хора.
Кметът на Кърджали Хасан Азис чрез медиите поздрави всички мюсюлмани с празника. Той пожела Всевишния да помага на всички жители на общината без разлика от етнос, вяра и пол.
„Рамазан Байрамът е празник, който обединява, защото е ден на всеопрощението. В този ден християните празнуват със своите братя мюсюлмани. В празничните дни за християните пък ги поздравяват техните приятели мюсюлмани. С това показваме, че сме най-толерантния град. Около 9000 мюсюлмани и християни се събраха през месец Рамазан по време на благотворителните вечери. Седнахме за пореден път на една маса. Всички трябва да сме заедно.Това е нашето послание за единство и толерантност“, каза кметът. Той покани духовници, зам.-кметове, общински съветници и журналисти на байрамско кафе с баклава. Специална покана бе отправена към енорийският свещеник отец Петър. Както винаги той почете своя приятел районния мюфтия Бейхан Мехмедов, като му подари броеница.
Празнични молитви бяха отслужени във всички джамии в област Кърджали.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/7/15 09:37

    RAMAZAN BAYRAMI KUTLU OLSUN, HEPİMİZE MUBAREK OLSUN

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен17/7/15 09:41

    Честит байрам на всички съграждани мюсюлмани в България.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17/7/15 09:52

    Честит празник на всички мюсюлмани по света.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен17/7/15 10:34

    Честит празник на всички мюсюлмани.
    Искам да вмъкна нещо.Нали когато има празник всички празнуват и се веселят.Защо тогава на празника се пречи на други хора от друг етнос.Защо микрофона на джамията бе включен снощи до 00.00 часа и се чуваха разговори вътре от джамията, защо от 05.30 като се почнаха молитвите и поучителните речи и дори и на кмета.Не мислят ли тези които правят това, че има хора дето работят има малки деца които спят в тези часове.Нищо против, но включете микрофона в нормалните часове, когато няма да пречите на другите хора.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен17/7/15 16:17

    Не знам да се радвам ли или да плача :х

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен17/7/15 17:16

    iskam da reves kato bilgarin yunak ili patriyot ili idiyot

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен17/7/15 22:04

    17:16. ВАРИ ГО , ПЕЧИ ГО, ИДИОТА СИ Е ИДИОТ , ЗА ТЕБ СТАВА ДУМА, ДЕ !

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен17/7/15 23:30

    vsiçko sa gluposti..vıv koy vek sme,oşte vyarvame za tiya gluposti....:(

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен19/7/15 15:22

    Kakvo stava s bulgariq napulnihte ni q s turci che i v hristqnska durjava mislulmanski praznici praznuvate ... PODIGRAVKA.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.