Административният съд се произнесе в полза на областния управител Илия Илиев и отмени оспорено от него Решение на Общинския съвет в Кърджали, с което се отменя досега действащата Наредба за управление и ползване на гробищните паркове и се приема нова. Магистратите намират, че е налице съществено нарушение на Закона за нормативните актове, тъй като не са оповестени мотивите за приемането на нова наредба. Съставителят на проекта е бил длъжен да публикува проектонаредбата на интернет-страницата на общината заедно с мотивите, като предостави на заинтересованите лица най-малко 14-дневен срок за предложения и становища по тях,  което не е направено. Оповестяването на мотивите осигурява необходимата яснота защо се налага приемането на нова наредба и какви ще бъдат последиците от тях. Това задължение е императивно и е пряко свързано с изискванията за обоснованост, стабилност и откритост на управлението, още повече когато се касае за трайно задоволяване на обществени потребности, категорични са магистратите. Това е и основната причина за отмяна на оспореното от областния управител решение. По неговите думи, органите на местната власт трябва да осигурят максимална гласност на вземаните от тях решения и да защитят интересите на гражданите. Със същия казус съдът се е сблъскал и при отмяна на текстове от Наредбата за местните такси и услуги, когато е липсвала публикация на самия проект за изменение на подзаконов нормативен акт. Административните съдии намират за основателно и възражението на областния управител, че има противоречие между Наредбата за гробищните паркове и Наредбата за опазване на обществения ред, в които за идентични административни нарушения се налагат различни по размер санкции. По този начин се създават предпоставки едно и също деяние да се санкционира по реда на два различни нормативни акта и с различни по размер глоби, по усмотрение на наказващия орган, което е недопустимо.  
Въз основа на тези аргументи съдът намира за незаконосъобразно решението на ОбС и го отменя.
Това е второто дело, спечелено от областния управител срещу решения на ОбС – Кърджали, напомнят от екипа на Илия Илиев. Първото бе за неправомерното разместване на павилионите „Лафка".
24rodopi.com 
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/7/15 17:36

    Я недейте така, че Моника ще се ядоса.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен1/7/15 20:06

    то който не се хванал не е отменил решение на общинския съвет или заповед на кмета

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен1/7/15 23:03

    Браво....На какво прилича това, да богатееш от мъката на близките на починалите, като им вземаш такса вход...че по едно време и бариера имаше...добре че попа я счупи...а иначе змии живеят в "почистените4 алеи покрити с треви колкото човешки бой...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.