В Ардино има глад за квалифицирани работници, а и недотам компетентните също не достигат, съобщиха пред 24rodopi.com местни предприемачи. Освен висококвалифицирани кадри, нужда от персонал имат фирмите в сферата на услугите и леката промишленост.
„Добрият готвач има оферта от минимум 2 000 лева заплата на Черноморието, в Кърджалийско е немислимо да го задържиш. Всички бизнесмени се оплакват и си задават въпроса „Ами ако строителството на каскада „Горна Арда" стартира догодина, тогава кой ще намери работници?", коментира ресторантьор.
„Безработицата вече е при неквалифицираните работници", потвърждава кметът на Ардино Ресми Мурад.
„Има интерес към сферата на услугите и леката промишленост. Вече имаме над десет шивашки фабрики, но за съжаление работните места за мъжете все още са малко. Това кара голяма част от мъжете да пътуват или във вътрешността на страната, или в чужбина, където заплащането е по-високо и тук вече се чувства липсата на качествена работна ръка. Така е в горския сектор. Местните фирми искат да разширят своята дейност и търсят мъже, но за съжаление това се оказва проблем", пояснява Ресми Мурад.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен6/7/15 10:37

    ами "предприемачите бизнесмени" като са толкова компетентни , да си зададат елементарниея въпрос - каква заплата дават на квалифицирани и "не дотам компетентни" служители

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен6/7/15 10:45

    предприемачите в ардино нещо са се объркали, кадри има, просто робите свършиха, а пък ако открият "горна арда", да стегнат коланите и сами да поработят малко

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен6/7/15 10:52

    Това нещо на снимката може да се направи сомо в БГ. Товарят направо вэрху пътното платно и на всякъде е кал. И утре като стане катастрофа ще са виновни шофьорите. Скапана страна

    ОтговорИзтриване
  4. М. Ферад6/7/15 11:37

    Няма как някой "квалифициран" да отиде да работи в Ардино, ако не му дадеш заплата с %20-30 отгоре от заплатата която получава в големите градове. И за същата заплата никой не би се съгласил. Удобствата между малкия град и големия са също един от факторите при определяне на местоработата след заплатата. Крайно време е работодателите да разберат, че за 200-300 лв никой няма да им работи. Отмина времето, когато се докарваха 100-200 % печалба от произведената стока. Шивашките фирми вместо да са подобие на концлагери, с мизерни условия на труд по 12-15 часа и с един почивен ден, да си дадат от печалбата натрупана през годините за по-добри заплати и по-човешки условия на труда. Говорим за ЕС и европейски стандарт, а условията и заплатите ни са афганистански. Работата в горското стопанство е една от най-тежката, която на запад се заплаща доста прилично а тук ти дават минимална заплата. Затова който може бяга в чужбина където изкарва за 2 дена толкова тук за 1 месец. А и в чужбина и не само работата е по-добре оттук - и образование , здравеопазване, обществени услуги,а по удобства и цените на стоки и услуги даже ни бият по всички параметри. Кризата за работници тепърва ще се усеща, това е само началото, сегашните подрастващи растат с други нагласи, интереси и мечти, които малките градове и конкретно България няма да могат да им предложат. Този проблем е национален, не само на Ардино и другите малки градове и региони.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен6/7/15 11:52

    г-н Кмете, аз съм високо квалифициран специалист с поне 3 специалности, моля публикувайте свободните работни места в общинска администрация, за да си избера работно място

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен6/7/15 13:33

    За 400 лв да ви работят любовниците ви и родата ви нещастници

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен6/7/15 18:25

    Години наред вече в Ардино е ад на шуробаджанащината, липсата на каквато и да е визия за развитие, робската експлоатация на хора, безработицата и оттам мизерията. Много правилно е посочил М. Ферхад. Ардинци неможеха да живеят на фотосинтеза и да търпят безобразието на местният феодализъм и да чакат вересиите на местните пишман бизнесмени. Вече е късно либе за първа китка. Няма кой да се хване на мижавите ви заплати и да обрече на гарантирана мизерия себе си и семейството си, ако въобще е успял да създаде таково в този батак.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен6/7/15 19:13

    Zžżźżžżźżž

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен6/7/15 21:15

    13:33
    ОЩЕ НЯМА ПОБЕДА НАД ОЛИГАРХИЯТА. ПОБЕДАТА ЩЕ МИНЕ ПРЕЗ ДЪЛГА И КЪРВАВА ВОЙНА. НАЙ-ГОЛЯМОТО ЗЛО НА ЗЕМЯТА СА САМОЗАБРАВИЛИТЕ СЕ БОГАТАШИ. ТЕЗИ, КОИТО СМЯТАТ ЧЕ ТЯХНО ПРАВО Е ДА УПРАВЛЯВАТ СВЕТА И ЧЕ МОГАТ ДА ГРАБЯТ И УБИВАТ НАРОДИ. ЧЕ МОГАТ ДА ПРАВЯТ ВОЙНИ ВЪВ ВСЯКА ТОЧКА НА СВЕТА. ИДВА КРАЯТ ИМ.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен6/7/15 22:30

    Що не се пазарите за заплатите си бе "професионалисти"? Щом сте квалифицирани кадри, това е ваше изконно право, все пак опитайте преди да роптаете тука !!!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен7/7/15 10:12

    22:30
    За кви квалифицирани кадри? Та те от училище, от университети без стаж не ги приемат на работа. Политиците си оправят роднините до 100 коляно, а останалите, как мислите??? По цял ден обикалят кафенетата и чакат заплатите/пенсии на родителите си. Знаем ги бизнесмените. Непрекъснато увъртат, усукват...Подаваш си молбата за работа в София, а от тук те назначават...Нема как да стане ??? Не мога да ги упрекна бизнесмените/работодателите. И те са в правото си да избират. Ама да сме олигофрени...Един,двама,трима...ама всички...да не желаят млади хора/без връзки.../...Здраве да е. Терминал -1 и 2...И много поздрави на 22:30, явно е от тези, дето хората им работят за 300-500 лева. А семейство-500/м/ + 300/ж/ = 800 лева. Айде някой от хората да ми каже-тричленно, а що не и четиричленно семейство, как може да преживее с тия 800 лева, а може и по-малко да получаваш, а някой месец може и въобще да сънуваш за заплата...Нема как да стане драги ми работодатели. Молим се за едно. Колкото по-бързо влезем в Шенген, толкова по-добре за младите хора...

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен7/7/15 13:48

    В Ардино има ГЛАД. Това е по правилното заглавие за статията.И как няма да има след, като дори местните управници и работодатели са некомпетентни и неквалифицирани.Всеизвестен факт е как се назначават неспособни кадри по институциите и как се печелят поръчки.Съзидателноста е отдавна забравена дума за този град(а в най-скоро време вече село).Регресът и назадничавоста, който перманентно текат вече години наред са необратим процес и ще се усещат все по силно и болезнено от всяка една прослойка.Неприятно но факт, за едни истина,за други лъжа, а за трети жалка заблуда,че всичко е розово и надежда има.Всъщност изход и надежда има,но маи се намират доста далече от АРДИНО.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.