Група от 22-ма германци, желаещи да живеят в близък досег с природата, се е заселила в изчезващото българско село Одринци в Родопите, близо до границата с Гърция, където живеят без електричество и отглеждат 230 кози, пише Ройтерс в обширен репортаж оттам.
Сред тях са самозван шаман, открил лечебната сила на билките, след като получил видения, докато лежал болен; бивш консултант на американския електронен гигант Ай Би Ем, зарязал презентациите на Пауър-Пойнт, за да пътува из Африка; и художник от Люксембург, който е и квалифициран водопроводчик.
Те пристигнали през май в едно от многото изоставени села в страната, която хиляди българи напускат и мигрират към по-богати части на Европа, отбелязва Ройтерс. Преди да дойдат в Одринци, в селото живеели само пет души. Спокойствието тук се нрави на Щефан Гумбрих, консултантът с коса на конска опашка, който е напуснал работата си през 2013 г., както и приятелката си. Той се опитва "да даде малко почивка на мозъка си от вечното препускане", докато дои кози в съседно помещение.
Групата се оформила в Германия, където 57-годишният Юрген Хумес от Мьонхенгладбах, преквалифицирал се от дърводелец в шаман, си спечелил популярност чрез лекуване със спиритични сеанси, медитиране, билки и минерали. Тези, които приели идеята му, продали всичката си собственост, обединили парите си и заедно с някои свои последователи се заселили първо в бивш хостел (пансион) за младежи в Шварцвалд. Но животът в Германия им се видял твърде ограничителен и те заминали за африканската страна Того през 2007 г. Там построили болница, обучавали сираци, лекували местните хора с билки и природни цярове.
След като дали на Африка всичко, което могли, и след като мнозина от тях били налегнати от тропически болести, цялата група решила отново да се премести. Именно Хумес избрал Одринци, докато медитирал върху карта по интернет. Те купили няколко изоставени къщи в селото - полупорутени от дъждовете и липсата на поддръжка през годините. Ройтерс привежда и статистика, според която броят на селата с население под пет души у нас е нараснал през 2014 г. на 268 срещу 184 преди 10 г. За същия период населението на България е намаляло от 7,8 млн. на 7,2 млн.
"В тези стари къщи няма електричество и ние смятаме да запазим това положение. Искаме да живеем колкото е възможно по-близо до природата", казва Надин Мухерджи, 37-годишна бивша медсестра.
Засега само една стая в къщата е годна за обитаване и там са настанили майка с дете. Останалите спят на палатки. Денят им започва с медитиране. Пекат хляб веднъж на два дни и купуват зеленчуци от местните селски стопани.
Сега, в горещите августовски дни, голи до кръста, те работят здраво, за да постегнат къщите за зимата. Покривите трябва да бъдат поправени, да се поставят двойни стъкла за прозорци, да се почистят разкаляните стари кладенци. Имат планове да подготвят някои къщи за прием на гости, да построят подходящ обор за козите, да си направят мандра и "къща на светлината" за медитиране.
Цялата група сега изучава български и е във възторг от местното гостоприемство. Казват, че не им липсват нито хубави къщи, нито хотели, нито ресторанти. Смятат, че българското вино е достатъчно добро, за да замести онова, на което са свикнали.
А и местните хора явно са доволни, че имат нови комшии. "Тези хора са чудесни. Те не знаят български, но са много мили", казва един от съседите им - 57-годишният Владимир Файталов, цитиран от Ройтерс.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

22 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/8/15 09:18

    Трети закон на Нютон:"На всяко действие има противодействие обратно по посока и равно по сила".

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен13/8/15 10:00

    Представяте ли си какви отрепки идват да живеят у нас!Нещо средно между клошари наркомани и хипари ! Ужас! Тези не ги искам и в "Боровец".

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен13/8/15 10:46

    Еѝ, много готино! Много се радвам на различно мислене и начин на живот.И мен ми иде да отида при тях, да се махна от всичко светско, което ни убива без да се усетим...това нашето не е пълноценен живот

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен13/8/15 11:20

    Абе малоумници,всеки един от тях е с ценз по-висок от целия град събран заедно,товя се казва premculture,нито са наркомани нито клошари цървул малоумен,много много скоро ще се молите да сте като тях!!!!Толкова сте зомбирани,че дори не се питате защо тези хора са избрали този начин на живот-близко до природата,а ти горе пишещия не си виждаш по далеч от търбуха си вече с тумор сигурно и по далеч от Кауфланд и Билла!!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен13/8/15 11:31

    Ройтерс са абсолютни педали и подвластни кучи синове еврейски!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен13/8/15 11:31

    Държавата къде е. Отдел миграция? Регистрирани ли са адресно въпросните хора или са над тези неща? Имаме си местни номади и "любители на природата". Кой плаща месрафа? Пък има и малки деца - ходят ли на училище или детска градина? Тва като в дивия запад - харесваш си някакво място и се заселваш.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен13/8/15 11:39

    Kakvi otrepki be- horata stroqt kashti i gledat jivotni.tova che nqmat tok prari li gi otrepki.ti mnogo li si svesten kato si vav Vazrojdenci

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен13/8/15 11:43

    супер, уважавам избора им. любопитно ми е как ще обучават децата си там, в какво училище ще ходят, по интернет ли, що ли..? а и само от кози ли смятат да печелят, за да живеят там? все пак живота е такъв, че все се налага да имаш пари, дори и да не плащаш ток :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен13/8/15 12:07

    10:46
    давам къща под наем. който желае нека ми пише. селото се намира точно на границата с Гърция. от едната страна са българите от другата гърците. селото се казва Др`````а...,а имаме и друга къща каменна-керпичена - няма ток, няма вода(има изворче на 2 км от къщата...), няма хора, чист въздух, останали са само две къщи здрави...второто село също се намира в пределите на Ивайловград, близо до с. Гу````а,...,а и роднините ни също имат къщи изоставени крайс.Гу````а...
    През лятото е добре, а през зимата дали ще ги видим пак там ... въпрос с повишена трудност. В тези изостанали села няма магазин, няма хора, няма пътища, изоставени са от Бога...Както казват моите хора, с въздух не се живее... Хубаво е било там през 40-50 години на м.в. Имало е хора, училища, магазини, а сега - всичко е буренясало в треви, змии, ...Почвата е страхотна. Само да има кой и с какво да я обработва-трактори...Тракторът на Гърците оре по цял ден и нощ, всичко е осветено, а в българските села е мрак. На тези земи стават за отглеждане на животни, отглеждане на зеленчуци, плодове... страхотно вкусни дини,пъпеши, домати, грозде, сусам и много други вкусотии за хапване..., а червермето се върти на шиш-екологично чисто животно с една охладена биричка...айайай, но тези села са със затихващи функции, ние остаряхме, децата ни работят на запад... ??? Така е комунистите навремето всичко батардисаха...покойната ми свекърва ... отглеждали са по 200 брави овце ...идвали са и са им казвали, да бъдат унищожени, а сега е обратното..., стари сме, болни сме, как да отидем там...чакаме си смъртта в града...тук са костите на свекърва ми, тук ще бъдат костите на съпругът ми ..., а моите ще са далеч от кж... Жалко, че не сме млади...И час не бих стояла в този ад, мръсотия, злоба, завист, ... Навремето сме били пренебрегвани, сега също. Аман от кумуняки. Ние ще напуснем тоя свят, но не и те. След тях децата им, внуците им, правнуците им. А БЗНС "Никола Петков", Анастасия Мозер не върви в бг....Точка и затварям кепенците. Всичко е 1/1 истина, а който не вярва, да дойде ще му покажа и каза парите изкарани с честен труд на село... ?????????????????
    тел.номера също очакваме, ```

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен13/8/15 13:12

    10:00 по какво позна,че са отрепки,по начин на мислене и разбиране по различно от
    твоето ли?Така разбират живота и така си го живеят,на някого да са сторили зло,виж
    в Того с какво са се занимавали май отрепката си ти.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен13/8/15 14:06

    \нИЕ СМЕ С ДРУГО МИСЛЕНЕ. НА ХОРАТА ИМ Е ОМРЪЗНАЛА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА, МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ, ШУМА, ТРАНСПОРТА И Т.Н. ИСКАТ СПОКОЙСТВИЕ, ЕКОЛОГИЧНА ХРАНА, ЧИСТ ВЪЗДУХ, СВОБОДА. ТАКА ИМ ХАРЕСВА И ТАКА СИ ЖИВЕЯТ. НЯМА ЛОШО.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен13/8/15 14:42

    Не е задължително децата да ходят на масово училище..който не ходи няма привилегии като детски надбавки- 35 лв -СМЯХ ! Доколкото разбирам това са хора с нормални професии в миналото и имат много спестявания с които да живеят- отделно дали искат да ги използват или не....гарантирам, че са по -щастливи и дните им са по- смислени от нашите

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен13/8/15 16:00

    Немците са готини.Ще видите след някоя година това селце ще цъфне.А ако наистина успеят да създадат добро стопанство и да доведат ''гости'' ще е супер!

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен13/8/15 17:44

    11:31 а бе педал...,за какво ти е служба Миграция....тези хора са граждани на Е.С,а не афганистанци???

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен13/8/15 21:45

    14:06
    Бравос !
    Алоо не обиждайте. Много си им е харно там. На тези места живеят наши роднини. Станаха по над и под 80 г. не знаят думата болест, хапче/лекарство... Чист въздух, никога са нямали началници през живота си, отглеждат животни, сеят някои тютюн, фитки, кокошки, ...екологична чиста храна ядат-месо,сирене,кашкавал,домати,дини,тикви...градът не ражда тикви, а селото. не знаят думата "завист" какво означава. Да, не гледат телевизия, защото нямат ток, нямат интернет, нямат вода, с кобилици носят вода от 2-3 километра, калени са на труд, много са искрени, добри, наивни...страхотно хубаво е, но ах години, години...За Германците ще пиша след време за тях ... Рано е да се дават заключения... Интересно им е. И на мен ми беше интересно, когато отидох за първи път...скришно си поплаках...виках си как може в 20 век да има таквиз хора, но сега съм на друго мнение. . .

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен13/8/15 23:04

    Deutschland uber alles!!! Добре дошли приятели!!! Винаги Добре дошли!!!

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен14/8/15 12:10

    Всичко е политика. Държавата/БГ/ им плаща. Аз, защо не мога да отида в някое село в западна държава. Млади са. Кой ще ги храни? Не е за живеене там..., където са те.Да останатсъс здраве, от мен/интелигентния жител на това село, изселен преди 60 г.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен14/8/15 12:38

    ДО 12.07 ДРАБИШИНА,ГУГУТКА АЗ СЪМ КОРЕНЯК ОТ КЪРДЖАЛИ РОДИТЕЛИТЕ И ДЯДО И БАБА СЪЩО ЖЕНА МИ ОТ ИВАЙЛОВГРАД. ИВАЙЛОВГРАДЧАНИ СА БОКЛУЦИ С ДВЕ ДУМИ-БОКЛУК ПРИ БОКЛУК ОТИВА....

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен14/8/15 12:39

    ДО 12.07 ДРАБИШИНА,ГУГУТКА АЗ СЪМ КОРЕНЯК ОТ КЪРДЖАЛИ РОДИТЕЛИТЕ И ДЯДО И БАБА СЪЩО ЖЕНА МИ ОТ ИВАЙЛОВГРАД. ИВАЙЛОВГРАДЧАНИ СА БОКЛУЦИ С ДВЕ ДУМИ-БОКЛУК ПРИ БОКЛУК ОТИВА....

    ОтговорИзтриване
  20. семейство Каргови !14/8/15 14:16

    12:39
    Щом родата ти е от там, значи и ти си БоКлУкА анонимен/анонимке хехехе
    То се иска мислене, а не ей така да си отбия времето в писане.
    Де да бях от Ивайловград, ама не съм. От там излизат много свестни хора. Доктор Узунова, инженери, юристи, преподаватели в езикови гимназии...няма да ми стигне времето да ги изброявам...Не са мързеливи и не работят на месец за 450 лева/анонимните тролове/, а работят за много повече. Всеки има право на мнение. Моето мнение е съвсем различно от вашето. Остани със здраве !

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен14/8/15 20:13

    ДО 14.16 ЧЕТИ ВНИМАТЕЛНО КАКВО СЪМ ПИСАЛ ЧЕ РОДАТА МИ Е ОТ КЪРДЖАЛИ А ЗА УЗУНОВА ГОЛЯМ ПРИМЕР ИВАЙЛОВГРАТЧАНИ СА МИЗЕРНИЦИ....

    ОтговорИзтриване
  22. Немците,са много готини.Просто друга ценностна система.Лично аз разговарях сьс Свен и ги насочих кьм с.Одринци.Тьжно ми е ,когато виждам злоба и завист.Иначе селото щеше да се срине.Колко от нас ще отидат да живеят там?...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.