„Нямаме право да тълкуваме закона, а само да го изпълняваме, такъв какъвто е", заяви областният управител Илия Илиев пред кметовете на общини, които поискаха спешна среща с него във връзка с организацията на изборния процес и законовото изискване за образуване на кметства във всички населени места с над 100 жители по постоянен адрес.
Илиев припомни, че сега действащият изборен кодекс е приет през 2014 г от мнозинството на БСП и ДПС в Народното събрание и парламентарната група на ДПС го е подкрепила с мотива, че всеки български гражданин има право да избира и да бъде избиран.
„Съзнавам, че има недомислия в изборния закон и противоречия с текстовете на ЗАТУРБ, но нито областният управител, нито кметовете на общините имат правомощията да действат на своя глава и по собствена преценка. И вие, и аз сме длъжни да се съобразим с волята на законодателя и с решението на ЦИК. Общините са задължени да организират избори навсякъде, където жителите по постоянен адрес са над 100, а държавата следва да осигури необходимите средства за това. Длъжни сме да спазим закона", категоричен бе Илиев.
Кметовете изразиха опасенията си, че на повечето места, където трябва да се обособят нови кметства няма необходимата инфраструктура – ток, телефони и подходящи сгради, в които да се проведе вота и в които впоследствие да се настанят бъдещите кметове, а много от тях са останали с неколцина реални жители и не отговарят на условието за минимум 20 избиратели за образуване на секция.   
Заради създадения правен абсурд, участниците в срещата се договориха да поискат конкретно тълкувателно решение по казуса от ЦИК, което да внесе яснота и да предотврати евентуален хаос. 4 септември е срокът за определяне на избирателните секции.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/8/15 15:59

    Г-н Илиев
    елате в съдедното село къде ще направите изборите в палатки или направо с готови чували ли както в костинброд
    каква ви е целта в момента сегяшните кметове нямат работа с 500души живеещти постоянно а вие искате на всеки 100 души кмет поне сложете им и по един полицай или надзирател от герб
    вече хората на запад по селата нямат кметове ние ще ги увеличиме за какъв зор
    всички документи нали ги събрахте в общините

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен27/8/15 17:06

    15,59 Г-н Илиев не е виновен, а тези които са го предложили и гласували! И се знае кои са!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен27/8/15 18:06

    DPS i BSP sa prieli zakona v minaliya parlament ,sega da ne se pravqt na oshtipani momi

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен27/8/15 18:34

    А ГЕРБ се правят на умрели откакто са на власт. Не знам кой е приел закона в този му вид, но се питам чий го държат герберите вече година и половина и не са поправили грешките?

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен27/8/15 19:36

    Браво Илийка, ашколсун. Като погледнеш и глави свеждат. Тикме, приготви тикме за червения башибозук.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен27/8/15 20:27

    От цялата тази дандания се вижда че кандидатът за кмет на общината Илия Илиев е извъртял Костинбродски сценарий на общината и на кърджалийци, за да си гарантира балотаж и по-голям шанс за изборна победа.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен27/8/15 20:57

    Нека се чудят сега какво ще правят, когато са гласували закона, са си правили някакви тънки сметки, но сега не им излизат.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен28/8/15 08:44

    мая големия юрист го натресе този изборен закон с подкрепата на дпс.иначе е голям юрист по компромати и простащини грозната маяяяя.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен28/8/15 08:48

    до 15:59 какво ти е виновен герб за този изборен кодекс бе асалак .Върни лентата назад и виж кой го предложи и кой го избра. КОЙ КОЙ КОЙЙЙ.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен28/8/15 09:28

    Простотия голяма. На реално живеещи 10 човека кмет ще се избира.Няма сгради няма оборудване. Фургони ще ли да им доставят.Кметства на колела във всяка махала. Цял свят ще ни се смее на абсурдите в България.Тия в парламента имат ли мозък поне малко. НЯМАТ. Иначе нямаше да приемат такива закони, но в БГ и без това всичко е абсурдно в този абсурдистан нищо хубаво не може да се очаква.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.