"Създаването на турска радиопрограма на Българското национално радио (БНР) в Кърджали е провокация". Около това мнение се обединиха председателят на ВМРО Красимир Каракачанов и членът на Съвета на електронни медии (СЕМ) Мария Стоянова в ефира на Нова телевизия.
Припомняме: във вторник на заседание медийният регулатор трябваше да обсъди искане на БНР за създаване на радиостанция БНР - Кърджали, чиято програма да се излъчва три часа на български и три часа на турски език и да обхваща района на Кърджали, Смолян и Хасково.
Това желание предизвика острата реакция на ВМРО, които проследиха заседанието на СЕМ, а заради липса на кворум до гласуване така и не се стигна.
„На това заседание по време на отпуските на хората настана паника, защото г-н Ангел Джамбазки и още няколко момчета на ВМРО отидоха там. Тогава както СЕМ беше готов за заседанието, шефът на БНР не идва, председателят на СЕМ също", разкри още подробности Каракачанов.
„На кого правим услуга да турцизираме българите мюсюлмани?", запита председателят на ВМРО и обясни, че в област Смолян има български мюсюлмани, които говорят на официалния за страна български език.
Красимир Каракачанов обърна внимание и на факта, че още през юни директорът на националното радио се срещнал с кмета на Кърджали и е обещал създаването на такова турско радио. „Отваряйки турско радио в Кърджали, чия подкрепа търси директорът на БНР?", попита патриотът и сам намери отговора -  „На ДПС, разбира се".
„Това е тенденциозно, провокация е да правиш радио на турски език. Това радио би дезинтегрирало българската нация", заключи Каракачанов. С част от неговите критики се съгласи и членът на СЕМ Мария Стоянова.
„Това искане е провокация от страна на БНР", отсече Стоянова. Представителят на медийния регулатор също разкри за съществуването на подобна среща между директора на БНР и кмета на Кърджали.
„След срещата те си стискат ръцете за такова радио без да имат лицензия от СЕМ", изтъкна членът на медийния регулатор. Тя обаче уточни, че вчерашното заседание на СЕМ не е било извънредно или пък специално, а подобно искане от БНР е подадено още преди месец, но е било върнато за допуснати грешки.
По времето, когато в Нова телевизия Каракачанов и Стоянова обявиха предисторията на идеята за ново радио в Кърджали, по bTV дискутираха по същата тема директорът на БНР Радослав Янкулов, председателят на СЕМ Георги Лозанов и евродепутатът Ангел Джамбазки.
"Целта е да бъде изработена нова програма, която да покрива трите региона", заяви пред bTV директорът на БНР Радослав Янкулов, който не отрече, че и сега програма "Хоризонт" на БНР покрива територията на цялата страна.
"Насила искат да ни направят турци, защо не се погрижат за българите от Северна Гърция, които от 15 години ги претопяват", цитира водещият зрителско мнение на жена от този регион, изпратено до тяхната медия.
"Подобно решение (за създаване на радио, което предава на турски език - б.р.)  ще отвори вратата за сепаратистки прояви, заяви Ангел Джамбазки. "Единството на българската нация зависи и от българския език", допълни той.
Несменяемият председател на СЕМ Георги Лозанов определи искането на патриотите като фалшив натиск. Според него в искането регулаторният орган да отпусне нов лиценз нямало събитие.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/8/15 09:54

    ami koi e na4elo na BALGARIA GERB neka te da mu qdat glavata na fesa sega te tova nai dobre go mogat da blijat gaza na rqzanata karabina

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен19/8/15 10:05

    Sazdavaneto na radioprograma na balgarski ezik v Serbia,Ukrayna,Makedonia,Moldova i pr. ne e li pravakatsia spored vashata logika gospoda PROSTATSI....

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен19/8/15 10:20

    Спокойно като Бг. не пуска Турско радио Гърция пуска няколко радия 50 -50 Турско-Гръцко които излъчат 24 часа. Така че Турците и Мюсюлманите в Бг. падат директно в пропаганда на Турция и Гърция........ и после пак някой друг ще ви е ВИНОВЕН.....

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен19/8/15 10:29

    Продавам веф, като този на снимката, на супер цена от 2 евро

    ОтговорИзтриване
  5. Наджие19/8/15 10:41

    Г-жо Стоянова, Вие колко ли турски членове сте галили досега, а ?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен19/8/15 10:51

    Нашите селски философи нещо не коментират много.Много сложни думи има в тая статия и абревиатури , и не разбират какво пише ха ха хах х

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен19/8/15 11:15

    Това е тест за толерантност и ниво на демокрация, а иначе турците в България могат да слушат стотици радио програми на майчиния си турски език ,техниката вече позволява това. България сама трябва да предлага това, за да си направи своята пропаганда.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен19/8/15 13:30

    ZNACI ,,NE - NA TURSKO RADIO V KARDJALI ,, AMA ,,DA - NA RUSKO UCILISTE V BURGAS,, . VECE PREKALIHTE.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен19/8/15 13:33

    KARAkacanov da si smeni imeto na CERENkacanov

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен19/8/15 15:03

    Защо в Кърджали и защо покритието е само за три области? Нека да го направят в София и да покрива територията на цялата страна. Няма нищо ново под слънцето, само добре забравено старо, но с политически привкус. Явно спорният директор на БНР иска да бетонира клатушкащия му се стол с подкрепата на ДПС, но "не е луд този ,който яде баницата......."

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.