На поредните местни избори за Община Кърджали се появи една нова тема, която затрудни политическото говорене на онези сили, които в годините трупаха дивиденти, непрекъснато изтъквайки на преден план коалицията БСП-ДПС при министър-председателите Сергей Станишев и Пламен Орешарски.
Нищо, че им липсваха предизборните програми. Нищо, че БСП винаги е изтъквала и политическите и икономическите аргументи, на които винаги е залагала. Нищо, че когато сме били в управлението, основната ни грижа е била насочена към обикновения човек. Като се започне от увеличението на помощите, предвидени за майките с малки деца, въвеждането на швейцарското правило за актуализиране на пенсиите, съчетано с осигуряване на периодични допълнителни надбавки за пенсионерите. И днес с болка се сещам как при срещите си с хората, когато съм им припомнял тези заслуги, те слушат с  равнодушен поглед и следва нелогичният им отговор: „ Да, ама вие сте с ДПС ! ".
До днес не разбирам логиката в израза: „ Прави сте, но няма да гласувам за вас, защото сте БСП и защото е имало период, в който сте били във властта с ДПС ! ". Ето така едно изречение, повтаряно сред моите съграждани, убиваше в мен желанието да си служа с икономически и политически аргументи, за това как можем да живеем по-добре. Защото старият рефрен си работи, съчетан с другото мислене: " Бойко е велик, защото ни каза, че е прост като нас. ". Примиреност ли е това, или се обажда някакво робско чувство, наследено от миналото!?
Днес  повдигането на темата за референдум за отделянето на град Кърджали в самостоятелна община хвърля светлина върху много истини и много неистини. Тази тема се оказва сериозно предизвикателство за лицемерието на много от политическите ни опоненти, които удобно обясняваха как „БСП и ДПС са заедно" и толкоз. Днес същите тези не поискаха да ни подкрепят в начинанието, защото ще нарушат задкулисните договорки между ДПС и ГЕРБ.
Ясно е, че немалко наши съграждани ще положат подписа си за реализацията на тази идея за отделянето на град Кърджали в самостоятелна община. Ясно е, че при референдум това може да стане факт. Ясно е, че ако това се случи, ДПС ще загуби град Кърджали и ще бъде трета политическа сила. Защо тогава партии, които сочат ДПС като свой основен политически противник , отхвърлиха призива ни за обща кандидатура за кмет на Кърджали? Защо не подкрепят идеята ни хората в Кърджали сами да решат чрез референдум дали искат ДПС да продължи да ги управлява? Дали са съгласни управлението на Кърджали да се решава от Сараите в София, а не от волята на избирателите тук?
Театърът е на път да свърши. Сега големият проблем на „противниците" на ДПС е друг! Как да се излезе от ситуацията, как да обясним на тези, които доскоро ни вярваха, че не играем в един отбор с ДПС? И се започна, че, видите ли, това е популизъм, че не можем една общинска администрация да издържаме, та камо ли две, че делим хората на българи и турци, че предизвикваме етнически вот и т.н. и т.н.
Нищо подобно!
Не може да наричаш популизъм една идея, подкрепена с реални икономически и политически аргументи, които действително ще подпомогнат живота на хората в този край да се подобри.
Не можеш да твърдиш, че ще издържаме две вместо една общинска администрация, при положение, че сега в сградата на Общината работят повече от 300 души и никакъв допълнителен щат не ти е нужен!
Не можеш да твърдиш, че се предизвиква етнически вот, при положение, че нашите съграждани с мюсюлманско вероизповедание гласуват и за БСП, и за ГЕРБ и за ред други партии!
Кой може да има претенцията единствен да има техните гласове?! Та нали ДПС винаги е парадирала с обратното, че е широко отворена, че разширява влиянието си!? Или т.нар. нейни „ политически опоненти" удобно й признават тази привилегия!?
Всички тези нелогични обяснения са плод на безсилието, как да признаеш на своите доскорошни избиратели, че реално не искаш да оспорваш властта на ДПС в регион Кърджали! В това се състои неудобството на този референдум. Маските падат, а това не е предвидено. Затова сега  се опитат да заглушат истината, че ГЕРБ и ДПС управляват заедно както в страната, така и в Кърджали. Това е истинската причина ГЕРБ да отхвърли нашето предложение за обща кандидатура за кмет, както и сега да се противопоставя на провеждането на референдум за отделянето на Кърджали в самостоятелна община. За това сега вместо с идеи и аргументи се опитват да купят избирателите с евтини дърва и пакети с ориз, захар и олио. И твърдят, че това било демократично.
Театърът свърши, може би само актьорите не го осъзнават.
БСП имаше силата и смелостта да пренебрегне политическите си интереси. Ние не знаем какво ще спечелим като партия от отделянето на Кърджали в самостоятелна градска община. Но сме сигурни, че от това ще спечелят хората!

Георги Кючуков, кандидат за кмет на Кърджали от БСП

Купуването и продаването на гласове е престъпление
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен16/10/15 23:14

    Сега вече разбрах.Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен18/10/15 20:13

    I tva reno ne go parkirai taka otpred kato nai golemia barovec naKJ otzad nali ima parking

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен19/10/15 08:38

    И плеснат с ръце, па се прегърнат,

    и с песни хвръкнат те в небесата, –

    летят и пеят, дорде осъмнат,

    и търсят духът на Караджата...
    Христо Ботев

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.