Нова детска градина и идеята на кандидата за кмет-колеж във „Възрожденци"


Всички училища и детски градини в община Кърджали ще бъдат санирани. Това обяви кандидатът за кмет от ДПС инж.Хасан Азис на среща-разговор с учители и директори на учебни заведения. Всички образователни учреждения са включени в програма за развитие на Кърджали, чийто финансов ресурс от 21 млн.евро е осигурен по програма „Растеж".
На срещата бяха засегнати всички проблеми в сектора. Учители и директори поставиха въпросите за енергийната ефективност на някои от сградите, нуждата от още една детска градина в квартал „Възрожденци", охраната на сградите, инфраструктурата край различните учреждения, както и забавяните плащания от страна на Общината.
„Още в началото на първия мандат аз ясно и категорично заявих моята позиция и тази на екипа ми, която през годините остава непроменена, а именно-образованието е приоритет на приоритетите. През всички тези години ние се стремим да изпълним със съдържание тази позиция. Развитието на Кърджали е съвкупност от много фактори и един от тях е образованието. Общината продължава своят ангажимент що се касае до материалната база на детските градини. Чрез спечелени проекти успяхме да санираме две училища и четири детски градини. Тази процедура обаче също бе бавна и ни отне три години, преминавайки през всички класирания. За съжаление заради обжалване от страна на една софийска фирма и въпреки спечелването на делото в съда от страна на Общината, ние изпуснахме срокове за влизане в програмата за енергийна ефективност за детска градина „Максим Горки". Заложили сме обаче за саниране всички останали училища и детски градини в общината по програма „Растеж". Общината е с техническа готовност за проекти на обща стойност 180 млн.лв. За финансиране обаче ни заделиха 21 млн.евро като критериите за разпределение на средствата са неясни", заяви Хасан Азис. Той не пропусна темата и за нова детска градина във „Възрожденци". По думите му общината ще трябва да закупи парцел в квартала за изграждане на още едно детско заведение. Хасан Азис загатна и за идея старата сграда на недостроеното училище в най-големия квартал на града да бъде превърната в колеж. Кандидатът за кмет посочи, че местната администрация търси финансиране за готов проект за детска градина „Мир", с който заведението ще се превърне в най-модерното в региона-със закрит плувен басейн и спортни зали.
Директорите на детски градини посочиха като проблем и безкасовото разплащане за различни консумативи, което се бави във времето. Двете страни достигнаха до извода, че решение на проблема ще бъде финансова самостоятелност на детските заведения.
Кандидатът за кмет увери, че при следващ мандат, процедурите за ремонт на детските заведения ще стартират веднага с приемането на бюджета, за да не се проточват във времето и ремонтите да стартират заедно с началото на учебната година.
Хасан Азис посочи, че въпрос на анализ е и решението с охраната на детските градини, чиито дворове често са обект на атаки от страна на вандали. Хасан Азис обаче изключи като голям разход използване на жива охрана в 24-те детски заведение на територията на общината. Друго предложение-поставяне на двуметрови огради около детските градини, обаче бе прието като удачно за справяне с проблема. Кандидатът за кмет добави, че е въпрос на техническо решение относно проблема с безопасността на децата, посещаващи ОДК и СОУ „Владимир Димитров-Майстора". Притесненията на директорите са относно пресичането на кръстовищата във „Веселчане" и „Беломорски", в района на стадиона.   
Хасан Азис заяви, че е стартирала подмяната на уличното осветление по фонд „Козлодуй". Тя засяга няколко улици в градската част и селата. Изцяло подмяна с енергоспестяващо осветление ще се търси и със сключване на т.нар. Еско-договори.
„За 7-8 години постигнахме много положителни неща за инфрастуктурата на Кърджали. Върху бившите казармени терени вече има хипермаркети, модерен парк. Градът разполага с пречиствателна станция, подменена е над 50 км от подземната инфраструктура. С разработването на проекти за Перперикон успешно развиваме туризма. Проектът „Пазар на производителите" бе единственият, който ще представи България в Люксембург и ще се бори за отличие по предприемачество. За последните 6 години сме привлекли инвеститори, които реално са разкрили над 2000 работни места. Кърджали е на път да се превърна в център на автомобилостроенето дори на Балканите. Освен „Теклас", чакаме още една компания в този сектор, водят се разговори и с трета. Автомобилостроенето е отрасъл, който се разширява постоянно и това ще е пореден плюс за региона. Предстои и започване на цинково производство в ОЦК", допълни още Хасан Азис.
На срещата присъстваха още временният кмет на Кърджали Елисавета Кехайова, както и кандидати за общински съветници от ДПС.
Купуването и продаването на гласове е престъпление
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен16/10/15 20:40

    В първия си мандат Б. Борисов беше забранил да се използва думичката "ЩЕ" . Сигурно се сещате защо

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен17/10/15 08:55

    Казали на кмета -ама кмете ,няма деца,а той и деца ще ви направим!Да се смееш ли , да плачеш ли?Избори , това е!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17/10/15 09:33

    Като гледам първата снимка, бая блъсканица е имало за срещата

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен17/10/15 13:31

    17/10/15 09:33-натегачи брат да не мислиш ,че на някой му дреме,просто подчинените под строй са отишли

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.