"Kачеството на предоставяне на знания и консултантски услуги в икономиката на селските райони на ЕС трябва да се повиши значително, като мерките са от изключително значение за реализирането на целия обем средства за икономически ръст именно на слаборазвитите региони. За тази цел трябва да се засили ролята на информацията, технологиите и обучението." призова евродепутатът от Алианса на либералите и демократите Неджми Али.
По думите му, държавите-членки не разполагат с установени подходящи процедури за провеждането на публичен  конкурсен процес за насърчаване на избора на доставчици на висококачествено предоставяне на знания и консултантски услуги на оптимална цена. По този начин пък се създава риск процесът да бъде управляван от доставчиците на консултантските услуги. Според българския евродепутат няма налице положителни резултати в тази насока въпреки огромния ресурс от 2,2 млр. евро, заделени от ЕС, според специалния доклад на Европейската сметна палата.
По думите на Али са разкрити и слабости при прилагането от страна на държавите на необходимите проверки не само в етапа на подаването на заявленията, но и в окончателния етап-на разплащането.
Освен това, има значителни недостатъци, свързани с финансирането базирано на изпълнението. През одитирания период не съществува  надеждна информация за постигнатите резултати при използването на публично финансиране и показателите за изпълнение не са адекватни за оценяване на реалните резултати от тази дейност.
„Появяват се подозрения, че държавите-членки са плащали твърде много за определени услуги и че свързаните с това разходи не са били добре обосновани. Друга слабост на процеса, която трябва да бъде избегната занапред, е дублирането на финансирането със средства от различни фондове на ЕС, което води до усложняване на управленските структури и до намаляване на рентабилността на цялата програма и съответно на тези мерки", посочи българският евродепутат.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/11/15 09:55

    А как ще стане това с тези консултанти назначени от ваши колеги, които говорят които риби.
    Назначените хора от дупесето вместо да помагат, само за комисионни мислят

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен17/11/15 05:50

    Каде ми е коментара ?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.