Винаги иновативни в учебния процес и в извънкласните дейности, учениците от СОУ „Петко Рачов Славейков" за пореден път показват, че са в крак с най-новите тенденции в ученето. В часовете по задължителна и свободноизбираема подготовка четвъртокласници вече използват иновативен метод на учене в начален етап–т.нар. мисловни карти („интелектуални карти", „карти на знанието") . За да запомнят трудните уроци, под ръководството на своята учителка, малките ученици създават свои мисловни карти. Това са диаграми, схеми, цветове и картинки, свързани чрез ключова дума или идея, които изграждат у децата трайни знания. Така до края на годината те ще създадат свой персонален учебник.
Запаметяването на учебния материал се осъществява благодарение на няколко сетива, а фактът, че картата се изработва от самия ученик с неговите личностни характеристики и особености, допринася за уникалността на продукта и възприятието.
Терминът „мисловна карта", както и подходът за съставянето й, е на известния британски психолог и автор Тони Бюзан. Мисловните карти се основават на използването на нелинейното, лъчисто мислене. Умът мисли радиално (разклонено, от центъра навън), а не линейно (на редове). Способът е добър и за създаването на навици за учене при децата в ранна възраст, благодарение на който те да придобият умения да систематизират учебното съдържание и в бъдеще, когато то се усложнява.
24rodopi.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Родител11/11/15 22:23

    И всичко това се налага защото безумието на МОН продължава с пълна сила.
    Там никой не е наясно какво се преподава, как се случва и какви са резултатите.
    Защото нито един от министерството не работи ДЕВЕТ часа затворен в една стая с още ДВАДЕСЕТ И ПЕТ човека???
    Оставете ги да поработят така и ще се смахнат завинаги.
    Къде в цялата дивотия е АГЕНЦИЯТА ЗА ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ДЕЦАТА? Едва ли някой знае!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.