"Обичам професията си и съм привързан към пациентите, които са добродушни и сърдечни", казва д-р Димитър Ковачев



Млади медици трудно ще дойдат в неблагоприятните райони, твърди д-р Димитър Ковачев, който е джипи в Кърджали.
„В малките населени места няма училища за децата на лекарите, не може да бъде осигурен и социален живот за семействата им. Другият проблем е, че повечето от жителите на селата около Кърджали говорят на турски и не владеят свободно български", коментира личният лекар пред „24 часа".
"Сакънтия ми е", така обикновено описвали оплакванията си възрастните. Изразът означава, че не се чувстват добре.
"При подобна бедна анамнеза започваш да прехвърляш в главата си десетки възможности. Преглеждаш болния, задаваш му куп въпроси, на които той не може да отговори смислено, а това затруднява диагностиката", обяснява медикът.
Д-р Ковачев има помощник от турския етнос, за да осъществява комуникацията с пациентите. Според него не само езикът създава проблем, но и ниската здравна култура и неграмотността в отдалечените райони.
Хората нямали представа, че един скандал вкъщи може да бъде причина да получат сърцебиене и да се чувстват напрегнати. По думите на лекаря болшинството са и бедни и не са в състояние да отделят пари за медикаменти.
"Как да лекуваш безработен или пенсионер със съвременни лекарства, когато не може да си купи дори храна", пита риторично д-р Ковачев. Той се сблъсква и с нежеланието на жителите на малките села да ходят на прегледи от страх, безпаричие и липса на здравна грамотност.
За пациентите е трудно да стигнат до джипито си, тъй като нямат транспорт. Затова лекарят пътува до махалите с високопроходим автомобил, но там често има друга пречка - домашните кучета, пуснати на свобода.
"В такива случаи спираме с помощника ми на 50 м от дома, където отиваме, и той се провиква. От всички съседни къщи обаче се спускат кучета към нас и не можем да излезем от колата", разказва семейният доктор.
"Тогава обитателите на махалата излизат да приберат псетата, за да може джипито да стигне до болния. Зимата, когато преспи затрупат пътищата, ситуацията става още по-сложна", уточнява д-р Ковачев.
По думите му, въпреки че по изборите се прави нещо за подобряване на инфраструктурата на труднодостъпните села, проблемът със застаряващото население с ниска здравна грамотност остава. Джипитата, които обслужват тези жители, не са в състояние да поддържат здравни служби, за да предоставят по-добра медицинска помощ. Причината е, че помещенията трябва да разполагат с пълно оборудване, което струва поне 20 000 лв.
"Неоправдано е и да наемеш санитарка срещу заплата и осигуровки, при положение че в селото ще преглеждаш 2-3 дни в седмицата. Районната здравна инспекция пък поставя изискване за топла вода, а в някои населени места няма и студена", обяснява абсурдите д-р Ковачев.
Той обаче не мисли да се отказва от практиката си на семеен лекар в Кърджали и региона, както са направили половината от колегите му там.
"Обичам професията си и съм привързан към пациентите, които са добродушни и сърдечни", казва лекарят.
Най-скъпият подарък за него са две шепи орехи, оставени преди време в найлонова торбичка пред кабинета му. "Вътре имаше бележка, на която бе изписано с правописни грешки: "за дукторъ". Подател нямаше.
Пациентът е почувствал необходимост да ми благодари и го е направил по свой начин. Ето тези жестове ме крепят и ми дават увереност, че трябва да продължа", коментира д-р Димитър Ковачев.
24rodopi.com
На снимката: Д-р Димитър Ковачев се грижи за здравето на 2200 пациенти от Кърджали и 3 труднодостъпни села. Снимка: Анелия Перчева, „24 часа"
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/11/15 08:15

    Че селата ни не са такива каквито бихме искали и той и ние,но за трудно достъпни е малко преувеличено.Но има една истина, селата които обслужва Д-р Ковачев ако не се паднаха на Кметове и други кадри с Доктора изкараха късмет.Да ни е жив и здрав.

    ОтговорИзтриване
  2. СЕМ.Батурови24/11/15 08:43

    Голям Човек,голямо сърце,страхотен професионалист,БЛАГОДАРИМ ТИ ОТ СЪРЦЕ

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/11/15 10:10

    Д-р Ковачев е и мое джипи. Много съм доволна от него, прекрасен лекар и преди всичко Човек! Целувам ти ръка, докторе!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен24/11/15 10:48

    Не всеки може да бъде лекар ,иска се да имаш сърце
    Бъди жив и здрав докторе

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен24/11/15 11:40

    МНОГО СИ ГОЛЯМ ДОКТОРЕ, ДА СИ НИ ЖИВ И ЗДРАВ

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен24/11/15 14:10

    nasiya doktor eneveroyaten senay

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен24/11/15 17:03

    Koi senay ? Ot viena li

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен25/11/15 12:32

    МИСЛЕЩ , ИНОВАТИВЕН , СЪРЦАТ !
    ЧУВСТВАМ СЕ КЪСМЕТЛИЙКА !
    БЛАГОДАРЯ , ДОКТОРЕ !

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.