Проблемът в кърджалийския театър освен тежко мениджърски е демографски и свързан с ниската покупателна способност на хората в областта, твърди Христо Мутафчиев


Синдикалната организация на Съюза на артистите съюзът няма да позволи закриването на театрални сцени в страната, заяви в Кърджали председателят на организацията Христо Мутафчиев.
Изявлението идва на фона на исканите му оставки от актьори от Народния театър и от театъра в Русе. Причината е защитаваната от председателя на САБ нова реформа на Министерството на културата, която предвижда разпускане на трупите на непечеливши театри и финансиране на представления на проектен принцип. Артистите от двата театъра обаче не протестират срещу мерките, а срещу Мутафчиев, който според тях е присвоил синдикалната организация, за да приглася на властта, съобщава БТА.
Мутафчиев, Николай Станчев от управителния съвет на съюза и  юрисконсултът Нина Антова се срещнаха с творческия състав на театрално-музикалния център в Кърджали. Целта е била да се чуят проблемите на артистите и да се предприемат адекватни мерки, "за да не се стига отново до дългова спирала, което би довело до страхове, притеснения и проблеми, свързани със съществуването на театъра", каза Мутафчиев.
Според него проблемът в кърджалийския театър освен "тежко мениджърски е демографски и свързан с ниската покупателна способност на хората в областта". Той обаче не е сред четирите "спрягани" театъра в страната в дефицит, допълни председателят на съюза.
Мутафчиев посочи, че един от повдигнатите въпроси на срещата е забавяне на трудовите възнаграждения и още в понеделник ще бъде поискано обяснение от Министерството на културата защо се бавят заплатите.
От съюза ще настояват също да бъде обявен конкурс за директор на театъра, след като от април 2015 г. длъжността се заема от временно изпълняващ.
Актьорите в Кърджали са предложили да се свика национална кръгла маса, на която да бъде обсъдена театралната реформа.
24rodopi.com
На снимката: Министърът на културата Вежди Рашидов и шефът на артистите Христо Мутафчиев
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/2/16 07:09

    Един Българин да признава че Кърджали и провинцията нямат покупателна способност....?ЗАЩО нямат...? ЗАЩОТО са под Софийско робство и до кога ще продължиииии

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/2/16 09:19

    Този филм сме го гледали, г-н Мутафчиев. Надявам се, че помните 2010 г., когато пак казвахте, че няма да се закрие театър и куп други лъжи. На тези Ваши думи вярвате Вие и Вашия приятел /по какво..... всеки знае/ Безкултурният министър на културата. Дори и да сме дълбока провинция, не ядем доматите с колците.

    ОтговорИзтриване
  3. Зрител29/2/16 09:19

    Как да дадем пари за театър като няма паркинг къде да паркираме ,всичко е дадено под наем

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен29/2/16 10:48

      Кралят на платените паркинги е синът на омбудсмана и бивш кмет на Кърджали от село широко поляна всъщност двамата с баща си трябва да спонсорират театъра. Не разбрахме олигофрени как работите за интересите на народа след като ограбват всичко общинско и това което е на народа. Добре че на народа му остана единствено здравите им мъжки полови органи с които начукват женските полови органи на близките им на тези заети далавераджии които всяка минути са заети с това как да ограбят народа ни. Хади ярасън хепинизе

      Изтриване
  4. Анонимен29/2/16 10:00

    взе да му се клати стола и тръгна да агирира

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен29/2/16 10:45

    Къде е ББ са голямата метла и парцала в ръка ?????????

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен29/2/16 10:55

    Цяла България е театър. Като руска матрьошка сме театър в театъра.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен29/2/16 11:32

    Кажи му името, Расим Муса сина му с паркингите.
    Скоро ще има видов ден. Дпс крадците ще повърнат всичко което са крали. Само ДОСТ ще ги ликвидира, никоя друга българска партия, защото всички са крали заедно. Даже с Атака са една в тайфата за кражби от държавата.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен29/2/16 16:30

    За сведене на ХР.Мутафчиев, въпреки ,,ниската покупателна възможност на хората", залата е винаги пълна. Не ни отнемайте едно от малкото културни развлечения в града!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.