Засилено е полицейското присъствие в града

19 май събира в Джебел хиляди. Датата се определя от хората като начало на съпротивата срещу Възродителния процес. На този ден през 1989 година, на площада се провежда един от първите мирни митинги на местното население срещу Възродителния процес, който хората определят като начало на демокрацията, дошла в България след няколко месеца.
Демокрацията обаче облича датата в празничност. И днес 19 май е празник на  Джебел. От години празник и възпоменание в Джебел вървят ръка за  ръка.
Спомените се разказват от баща на син, за да не се забравя миналото, но и забавленията  не се пренебрегват.
В годините празникът на Джебел се превръща в партийна трибуна - до вчера  за една партия,  днес вече за две. За повечето хора обаче има проблем - в самото присъствие на политици на празника им.
Ще бъдат ли помрачени честванията от политически битки между ДПС и ДОСТ?
Този въпрос задава в репортажа си от Джебел БТВ. Екип на телевизията е на площад  „19 май".
Журналистът Илхан Андай казва, че още от самото начало водещото нещо е политиката, а днес е "върхът на сладоледа, защото има един етнос, един площад, но две партии".
От ДОСТ официално казаха, че нямат нищо общо с тези чествания.
В началото на месеца от ДПС поискаха от кмета на Джебел да направят възпоменателен митинг. Той обаче им отказа. Административният съд отмени тази забрана, след което от ДПС решиха, че ще бъдат на площада заедно с хората, за да направят своя митинг.
С две последователни решения на административния съд в Кърджали митингът на ДПС в центъра на Джебел на площада е разрешен и не е отменен, категоричен е зам.-председателят на ДПС Хасан Азис. Той допълни:
„За съжаление, този акт (бел.р. забраната за митинга) ни кара да направим един неприятен паралел между времена, събития и хора. 1989 година тук в присъствието на Исмет Паниша, същото управление е забранило провеждането на митинга на хората, които искат да се съберат, за да изразят своето отношение към управлението.
Днес се случва същото – едно местно управление забранява събирането на хора. За съжаление, изводите се налагат от само себе си".
„Честването на празника на общината не може да се политизира. Никой политик няма да се качва на сцената. От всяка партия да заповядат да честват, да дойдат да честват празника на общината", заяви кметът на Джебел Бахри Юмер.
Към момента от ДОСТ се дистанцират от поведението на кмета Бахри Юмер, въпреки че той е от ДОСТ.
„Сдружението „19 май", което е съорганизатор на честванията в Джебел, е с нестопанска цели и преди месец е получило покана за разговор от кмета на общината. Движението е надпартийно и няма общо с ДОСТ или с ДПС", обясни Гюнер Муса.
Той допълни, че на разговора с кмета, когато им е предложил да бъдат съорганизатори на празника на деня на Джебел, са поискали от него само едно - да бъде безпартийно.
Присъствието на ДПС на площада е противозаконно, категоричен е Гюнер Муса.
Хасан Азис обаче припомни, че има определение на Административния съд с два акта.
„С първия акт се отменя като незаконосъобразна забраната на кмета на общината за провеждането на митинг на ДПС в центъра на града, а с второто определение на съда се казва, че предложението, което прави кметът за провеждането на митинг на друго място не ангажира страната, т.е. ние нямаме ангажимент да се съобразим или не с предложението на кмета за провеждане на друго място".
Качат ли се заявените оратори на едната и на другата трибуна, водещото ще бъде политиката, категоричен е журналистът Илхан Андай.
Очакванията се днес честванията в Джебел да се превърнат в мерене на политически сили на две партии, посочва бТВ.
Преди началото на репортажа Гюнер Муса постави ултиматум, че няма да застане пред камерата, ако зад него стоят видни депесари от област Кърджали, които от рано бяха на площада. Това предизвика размяна на реплики между двете страни (на първата снимка).
За отбелязване е засиленото полицейско присъствие в града и в подстъпите към него. Има сили на жандармерията от други региони на страната.
Колони от автомобили и автобуси пътуват към Джебел.
Цялото ръководство на ДПС, начело с председателя, е в града.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

32 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/5/16 09:52

    Боят настана!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен19/5/16 10:24

    Не съм член на нито една партия,но като прочетох статията очите ми просълзяха,какви времена са дошли и какви хора ни управляват!!!Срам и позор!Днес с една партия,а утре с друга.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен19/5/16 10:25

    Политиците крайно време е да говорят за мир и любов а не с езика на злобата и омразата..26 години след падането на комунистиеския режим народа едвам свързва двата края заради глада и мизерията благодарение на умните иинтелигентните политици......

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен19/5/16 10:26

    Dps iska da pokaje che e edina, no ne e taka.veche idva zaleza na dps i e vreme za promqna i to e DOST.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен19/5/16 10:48

    ДО 19/5/16 10:26 ДПС е единна,Дост и промяна много смешно!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен19/5/16 10:57

    Obstinarite v kj li nqma li da rabotqt dnes?kato gledam vsichki sa v djebel :) zorla guzellik olmaz

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен19/5/16 11:02

    ДПС винаги е била една и единна и ще си остане такава. Достовете кучета ги яли, изменници подли..

    ОтговорИзтриване
  8. zaferiyus19/5/16 11:03

    Artik zincir koptu.
    Turk halki 25 yillik uykudan uyandi.
    Cok gecmez, koylere ve kasabalara bu itleri Turk halki salmaz.
    zaferiyus demiski.
    Bu halk kendi Asil kahramanlarini yaratacak.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен19/5/16 11:06

    Само веднъж през 2012г съм бил в Джебел и сигурно никога повече няма и да отида на митинга в Джебел.Даже само от едно посещение ми стана предостатъчно ясно,що за артисти са праваджийските ни политиците.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен19/5/16 11:10

    В ОБЩИНА КЪРДЖАЛИ НИКОЙ НЯМА ДНЕС ПОЧИВЕН ДЕН ЛИ Е ? ПО СЕЛАТА КМЕТОВЕТЕ ГИ НЯМА СЪЩО.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен19/5/16 11:11

    Do 11.02h mai i ti si ot lapachite v dps ood za da komentirash taka :)

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен19/5/16 11:13

    Крайно време е и ДПС да се научат че има конкуренция. За всички останали партии това не е изненада. Защо пък ДПС да държи монопол върху турците...

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен19/5/16 11:31

    Кога ДПС е била единна. Освен собствените си интереси кога те станаха гласа на народа. Ще видим кой кого яли кучетата. Хората вече виждат истината, виждат грешките, виждат правилното. ДОСТ няма да бъде етническа партия а ще бъде гласа на народа. В ДПС идинни са тези, които заедно са си пълнели джобовете а народа мизерства, народа имаше един тютюн и него го обезцениха. Хайде да видим сега, кой е крив кой е прав.....

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен19/5/16 11:32

    БЪЛГАРСКИЯТ ЕТНОС колко партии има ? Или те са по умни ? Да, ама НЕ !

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен19/5/16 11:50

    dps,dost,turci!!!???Kakvo e tova? Te sa jivi!!! Bulgarite sa vinovni za tova.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен19/5/16 11:51

    HÖH, KEMİĞİ BIRAKAMIYOR. YETER ARTIK! DOST, BUNU HİÇ YAPMAZ. DOST ADAMLARI, HÖH İNCANCIKLARINA BENZEMİYOR.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен19/5/16 12:07

    Алуууууу ДПС не държи монопола над турците,ДПС не виновна за мизерното положение на народа,а крадливата и корумпираната БГ държава с хищтните хиени от катуна София...ДПС е запазена марка в БГ,а дост ще си остане в проекта и толкоз

    ОтговорИзтриване
  18. Аптикадир19/5/16 12:07

    Доган е Руска подлога !

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен19/5/16 13:06

    Циркаджии! Винаги по тези митинги е било цирк, но сега е баш цирк.

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен19/5/16 13:54

    И това доживяхме. местан раздели турците и ги смрази помежду им. колко ли му платиха? картината е ясна - дост няма да успеят да минат 4 процента и ще останат извън парламента но пък ще откраднат гласове от дпс и дпс ще вкара много малко депутати. викайте дост. за какво викате бе - за един предател. щом е предал веднъж пак ще предаде

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен19/5/16 14:25

    Как ще е един етнос!? Оправете си заглавието! Това не са етнически партии. Това са партии, които милеят за всички. Ще ги подредя по важност - българи, помаци, цигани, турци. Не се подигравайте с партиите в България!

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен19/5/16 14:37

    С тоя ДОСТ се насрахте вече. Дошъл бил краят на ДПС.!? Вие нещо много насериозно се взехте. Само Аллах знае какво ще става, а не някакви си самозванковци. Джебел е ДПС. Кирково е ДПС. Черноочене е ДПС. Крумовград е ДПС. Момчилград е ДПС. Ардино е ДПС. Това достатъчно ли ви е ДОСТлар. То не е само да плямпате и да се плюнчите. Некадърници.

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен19/5/16 15:16

    Браво на алах. всичко знае! Само ДОСТ, никакви ченгета не може да има. ДПС са доносници.

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен19/5/16 15:55

    ДпС-то яко се изложиха зорлан гузеллик олмаз народа е с ДОСТ

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен19/5/16 16:26

    Защо пускате коментари без превод, алооооооо има ли тука български граждани?!

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен19/5/16 16:41

    do 14-37 dneska se prolica koisa nekadirnisi prolica se ce vi diktuvat kak da marciruvate po stroy za tuy v sylata kj oblast byha zaklyceni vsicki kmetstva pot stroy na manivestasiya kide vi ostanaha 15 000 hil bezrabotni koito izleznaha po kadirni ot vas cinovnisite na dps

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен19/5/16 18:25

    Българин съм, но днес ми е мъчно, по какъв мръсен и долен начин разделихте турците в България. Много жалко. Братя и сестри турци вече няма да е турци срещу българи и обратното, а ще е всеки за себе си. Благодарете за това на ДПС и ДОСТ. Радвам се, че има толкова много будни хора, които показват, че не са успяли да ги заблудят. А останалите ще станат врагове- роднини и приятели, защо? Защото боклуците не могат да си поделят кокала, много са сладки властта и парите. С най- голямо уважение!

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен19/5/16 20:32

    Dps "partizan za boi se stiaga"...

    ОтговорИзтриване
  29. Yaziklar olsun butun Turklugunu Dinini Satanlara Koca TURK devletinin Buyuk elcisini isliklayanlara sizde utanma namus yok mu? BURSA buyuksehir BElediyesi Baskani RECEP ALTEPE yi yuhlarken bastiniz o Meydani yaptiran Kisi o oldunu nekacan unutunuz Hic serefiniz yok mu ey gafiller? Bir BULGARISTAN TURKU olarak sizin gibi SEREFI HASIYETI AHLAKI OLMAYANLARDAN UTANIYORUM ZAFER BIZIM OLACAK ALLAHIN IZNIYLE

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен20/5/16 08:59

    Защо всички забравят, че там има и българи!!!!!Никой не пита те как живеят там.

    ОтговорИзтриване
  31. Aptikadir20/5/16 10:14

    Rus devleti elcisi olsaydi bu saygisizli yapmayacaklardi ! Talimat Rus hafiyesi Amet Dogandan !

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.