Бай Марко се гордее с учениците си – най-добрите бръснари на Чикаго, Лондон, Мадрид… Убеден е, че нашенците, които са учили занаят при него, правят най-доброто в бръснарството по света.
84-годишният Марко Костов Велев е доайенът на бръснарите в Източните Родопи. 62 години от живота си e отдал на бръснарството.
Не помни точната бройка на тези, които са научили от него, че фризурата, било то на коса или на брада, е цяло изкуство, което изисква умения и дългогодишен опит. Над 50 са със сигурност, казва той.
Повечето от бръснарите в Кърджали са минали през неговия салон. Ученици на бай Марко са отворили barber shop-ове в САЩ, Англия, Германия, Австрия, Турция, Холандия, Испания. Всеки, който се връща за кратко в родния край, не пропуска да целуне ръка на учителя си, който се оттеглил от активната бръснарска дейност, когато навършил 78 години.
„Радвам се, когато някой от учениците ми се отбие и каже, че занаятът се развива, но те никога няма да забравят традициите, на които ги научил бай Марко", казва баш бръснарят на Кърджали.
Той е родом от Тополовград. „Започнах работа на 14 години. Първо помагах на баща ми, после започнах сам да подстригвам. Дядо ми е бил бръснар. Брат ми също. Двете ми дъщери работеха в бръснаро-фризьорски салони", казва пред репортер на 24rodopi.com бай Марко. Оказва се, че родът му може би е единственият в Кърджали, който упражнява една и съща професия.
Днес бай Марко е далеч от бръснарския салон, но се радва на живота. „Имам средна, невисока пенсия за 62 години стаж. Гледам смело напред и не знам какво е това отчаяние", допълва с усмивка той.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен5/6/16 11:34

    Жив и здрав да си ни бай Марко.
    Дай боже, още много години да ни подстригваш.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен5/6/16 12:09

    DASI JIV I ZDRAV SEFE.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен5/6/16 13:36

    Наистина човек и занаятчия на който шапка може да му сваляш на дълго годишния бръснар който винаги бил добронамерен и наистина най добрите бръснари са обучени при него и най добре те постригват и те бръснят.
    А останалите да ни извинят обаче повечето нямат уважение към клиентите си, бръснат и те стрижат 80-90% оставят си ръцете по твоята брада и коса а си мечтаят за големи пари и питат дали може да ги уредиш в чужбина.А кой те ебе теб и където и да си ако не си вършиш занаята си 100% в България си мързел а в чужбина идеш ли си МИЗЕРНИК защото не си вършиш работата си 100% .

    За много и здравословни години МАЙСТОРЕ БАТЕ МАРКО

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен5/6/16 15:35

    Да си жив и здрав, бай Марко!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен6/6/16 09:06

    бай МАРКО да си жив и здрав още дълги години.Поздрави от всички младежи на бившият квартал Временни жилища.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.