Въпрос: Има ли признания на някой от организаторите на преврата? Защо генералите отричат?

Отговор: Подполк. Левент Тюркан, помощник на шефа на генералния щаб на Турция ген. Хулуси Акар признал участието си в опита за преврат и разказал как е бил привлечен в движението на Фетхуллах Гюлен. В показанията си той разкрил и как е слагал бръмбари на шефовете си в Генщаба по искане на хората на ислямистия проповедник, който живее в Пенсилвания, САЩ.
Всекидневникът "Хюриет дейли нюз" (който е от опозиционната Доган груп)  публикува извадки от показанията на Тюркан, отбелязва „24 часа".
"Произхождам от бедно семейство. Баща ми беше много беден фермер. Нямахме ниви, нито градини. Първата ми среща с движението на Фетхуллах Гюлен бе в годините на средното училище. Бях умен и обещаващ ученик", разказва Тюркан, който е арестуван по подозрение за връзки с гюленистката организация FETO. 
"Винаги съм искал да бъда военен и този ми идеал използваха от FETO", твърди той.
През 1989 г. издържах приемния изпит във военната академия Ишиклар. Бях сигурен, че ще го издържа сам. Братята ми в общността също бяха сигурни, но въпреки това ми донесоха въпросника в полунощ преди изпита. Брат Сердар донесе въпросите. Даде ми ги в една къща на общността в центъра на Бурса", пише в показанията на Тюркан. И още: "Да, аз съм член на паралелна на държавата структура. Аз съм от общността на Фетхуллах Гюлен. След като бях назначен за помощник в генералния щаб, започнах да изпълнявам заповедите, давани ми от общността", казва Тюркан.
Той признава, че е слагал "бръмбари" на бившия шеф на генералния щаб ген. Нечдет Йозел. "Подслушвахме Нечдет Йозел паша през цялото време. Брат, който работеше в Тюрк телеком осигури устройството. Веднъж седмично предавах "бръмбарите+ на брата. Подслушването ставаше по времето на Нечдет Йозел паша, Хулуси Акар паша и Ашар Гилер паша (шефове на Генщаба - б.р.). Научих за готвения преврат на 14 юли 2016 г. към 10 ч.", казва Тюркан.
Той е работил като заместник - помощник на Йозел от 2011 до 2015 г., а после е бил повишен до помощник на новия шеф на генщаба ген. Акар.
"Слагах подслушвателното устройство, наричахме го "радио" , то бе голямо колкото два пръстови отпечатъка, на определено място в кабинета на пашата всеки ден и го прибирах, когато си тръгвах вечер. То имаше собствена памет. Батерията му издържаше цял ден. Понякога стаята на шефа на Генералния щаб се претърсваше за "бръмбари". Естествено аз знаех кога ще са претърсванията и тогава не ги слагах," пише в показанията.
"Следобед на 15 юли отидох в стаята на ген.-майор Мехмет Дишли. Той също е член на общността. (Дишли е личният секретар на шефа на Генщаба Акар, за него в Турция писаха, че е държал пистолет, насочен към шефа си и го е душил, за да го принуди да прочете в ефир декларацията на превратаджиите - б.р.) Той ни каза: Ще попитам началника на Генералния щаб дали ще стане Кенан Еврен или не". (Еврен е ръководител на военния преврат, свалил гражданското правителство на 12 септември 1980 г. и впоследствие става председател на Съвета за национална сигурност, в който освен него влизат командващите видовете сили. На 7 ноември 1982 г. Еврен е избран за президент на републиката на референдум, на който е одобрена и нова Конституция - б.р.) Дишли мислеше, че Акар паша ще приеме предложението, но той не го прие. Не можаха да убедят и командващите на различните видове въоръжени сили", разказва Тюркан. Той добавя, че Акар е бил на поста си на 15 юли от 20 до 21 ч. и последно е говорил с шефа на Националната разузнавателна организация - МИТ, Хакан Фидан. "След като Фидан напусна, към 20 войници от специалните сили в пълно бойно снаряжение влязоха в щаба. Дишли също беше там. След 5 минути Дишли излезе и ни каза: "Влизайте", разказва Тюркан.

24rodopi.com

На снимката: Тюркан е зад бившия министър-председател Ахмед Давутоглу

Следва: Защо баретите влязоха в хотела, но не успяха да ликвидират Ердоган? Защо два Ф-16 на метежниците прихванаха самолета на президента, но не го свалиха?

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен20/7/16 20:44

    Взеха да стават без интересни, защото и двете страни са ислямистки проповедници събарящи светска Турция. Держайте жоджи, слагайте потурите и шалварите.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен21/7/16 00:31

    Правилният превод трябва да бъде не"братята ми в общността" а "батковците ми в общността" (ağabeyler)

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен21/7/16 08:50

    Майтап,смях и сълзи!!! Коя държава, кое разузнаване, кои служби ще позволят такава откровеност да се представя и пише във вестници и то в в-к"Родопи"?Или който и да е ежедневник.Кога и кой е присъствал на разпита на този "метежник"?За балами ни смятат тези хора.То целия преврат е толкова съмнителен, че човек от нищо да не разбира ще си направи извод, че нещо не е наред.Няма да влизам в подробности как изглежда класическия преврат, как са извършени десетки преврати в света, разбира се повече успешни.Турция помни превратите.Гърция също.Да не говорим за Африка и Южна Америка.Анализите излизат след години и още много преврати остават тайна за винаги.Интересно, ще чакаме от вестника да помести още "истини" от първа ръка.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен21/7/16 08:52

    Престанете да мразите Турция с вашите си изводи бе тъпанари, каква Турция искате вие,Турция изповядва исляма, това е факт,на вас ще ви приятно ако Турция приеме християнството нали така,

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен21/7/16 12:36


    "Срещнали се на полянка,
    прабългарин и славянка.
    Цуни-гуни, вади-тури,
    народили чукундури.
    Хем ебливи, хем крадливи,
    но най-вече ЗАВИСЛИВИ!"
    Радой Ралин

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен21/7/16 12:40

    Турците от както дойдоха по тези земи само мизерии правят! Аман вече!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен21/7/16 13:27

    Turcia kato izpoviadva isliama, shto 4ini u EU a?
    Mnogo i se saka da bude evropeiska a?
    I na teb mnogo ti e ubavo da si u evropata, a isliamist ?
    Zatova Turcia triabva da e svetska durjava!
    Anadun mu ?!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен21/7/16 14:09

    А БЪЛГАРИЯ КАТО Е ЕВРОПЕЙСКА, БАБА ТИ ЗАЩО РОВИ В КОФИТЕ С БОКЛУК, А В БОЛНИЦАТА Я ЛАЗЯТ ХЛЕБАРКИ? ЗАЩО ПЕНСИЯТА И Е 150 ЛЕВА? ЗАЩО ПОВЕЧЕТО ГРАДОВЕ ДОРИ НЯМАТ И КАНАЛИЗАЦИЯ И ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА ЯКО МИРИШЕ НА КЕНЕФ???

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен22/7/16 10:24

    На баба ми пенсията е 150лв но живее спокойно. Ще видим на твоята сега колко ще стане.Когато почнат да ви стрелят по улиците с това извънредно военно положение,ще мечтаете за бедна България

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.