НАСА организира експедиция за търсене на метеорити в Родопите 

С металотърсачи са откривани големи късове самородно злато в Кърджалийско, сочи доклад на БАТСЗМ - Българска асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити.
„Търсенето на злато си остава хоби за много българи. При това металотърсачите позволяват да се откриват по-едри парчета злато. Става въпрос за късове между 10-15 грама. У нас са откривани късове по 33-34 грама. Къде е открито - всеки си пази тайните и терена. Както е известно, най-богат на злато е районът около Кърджали", твърди 41-годишният Владимир Лилов, който има просперираща фирма за металотърсачи с клиенти в цяла Европа, Австралия, Канада. Той е зам.-председател на БАТСЗМ.
„Скални късове от небето са новият Клондайк, а ловците на метеорити се множат с всеки изминал ден. Само за година бизнесът с космически късове е дръпнал стремглаво нагоре - и у нас, и в чужбина. Онлайн платформи масово организират търгове за продажби. За особено редки образци музеи и университети са готови да платят от 200 до 5000 долара за грам. Цената на метеоритите е доста сериозна - започва от 30-40 доларна на грам и стига до 1000-1500 долара за грам за марсианските, които са най-скъпи и редки, коментира пред „Марица" Лилов.
В началото на октомври у нас пристига представител на НАСА. Освен че ще има дискусия с колеги от БАН, той ще организира експедиция за търсене на метеорити в Родопите. Асоциацията поддържа връзки с Националната космическа агенция, чиито спътници засичат с голяма точност траекторията и местоположението на падащи големи метеорити. Учените от НАСА знаят с точност до няколко декара къде е падал метеорит, тъй като снимат от няколко спътника. Издирваният метеоритен къс е колкото кофа. Още не се знае в кой точно район от Родопите ще бъде експедицията, тъй като трябва ученият от НАСА да посочи терена с точност, обяснява Лилов.
Манията за метеорити се подхранва от факта, че все повече хора предпочитат вместо късчета самородно злато като подарък да си купят метеоритен къс. Наистина това е уникален сувенир, дошъл реално от космоса, обяснява Лилов. Има българи, продали късове и спечелили. Налице е нова бизнес ниша - продажба и печалба от камъни, паднали буквално от небето.
С детектор на Лилов през 2004 г. известният археолог Георги Китов намерил уникалната златна маска на тракийския цар Терес от 5 в.пр.н.е. и бронзовата глава на тракийския цар Севт III, която предизвика фурор на изложбата в Лувъра, след което отлетя за музея Пол Гети в САЩ. През 2007 г. археологът, известен като българския Индиана Джоунс, открива втора маска на тракийски цар, пак с металотърсач на Владимир. Късметлийският уред вече носи името "Златна маска", а детекторите на Лилов пробиват в Европа. Поддържа връзка с археолозите, на които скоро подарил нов металотърсач.
България е страната, в която има най-много самородно злато в Европа, твърди професор Илия Балтов, който 30 г. е оглавявал института НИПРОРУДА. Само от река Искър страната ни е добивала по 8-9 кг от ценния метал, а от река Огоста - по 15, твърди експертът. В Южна България за най-златоносни се смятат зоните около Костенец, реките в Панагюрско, Източните Родопи около Кърджали.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен20/7/16 09:01

    То Реджеб така забогатя открити 1 кг злато покрай село Лисиците и сега е милионер

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен20/7/16 10:11

    Elate da tirsite viv vishegrad-tam na poleto ima razni kaminili sa kvo sa neznam.ruda li sa???

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен20/7/16 10:48

    Ей сега идваме .....чакай там....

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен20/7/16 14:06

    V broch beshe, sicima nameri, imashe i moneti na nivata

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.