„Партия „Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ) ще върви по пътя на Нури Адалъ – българският Нелсън Мандела. До последния си земен път, Нури  Адалъ обичаше България и се бореше за човешките права в родината си", заяви лидерът на ДОСТ Лютви Местан.
Представители на ПП ДОСТ почетоха Нури Адалъ. Председателят на партията г-н Лютви Местан, заместник-председателя г-н Шабанали Ахмед, кмета на Джебел г-н Бахри Юмер, всички членове на областната структура на новата политическа сила, както и голям брой членове и симпатизанти участваха в отбелязването на годишнината от смъртта на бореца за демокрация, права и свободи от с. Островец – Нури Адалъ. В знак на почит към видния общественик и поет те положиха венци и цветя. Възпоменанието приключи с молитва.
Нури Адалъ е роден през 1922 г. в Островец. След завършване на училището във Фотиново, баща му го записва да учи в духовното медресе „Нювваб" в Шумен. След 3-годишно обучение Адалъ е изгонен заради прогресивното си мислене. Адалъ е бил един от най-отявлените защитници на правата и свободите на гражданите от турски произход по време на комунистическия режим, заради което е прекарал 23 години от живота си в затвори и изгнание с неясна присъда. Известен е още като „българският Нелсън Мандела" заради борбата си за защита на правата на мюсюлманите у нас.
По време на изгнанието си в Старозагорския затвор Нури Адалъ в стихотворението си „Душата иска…" (Gönül İster Ki….) казва: „Сълзи не лейте, когато се преселвам от този свят, положете с радост в земята тленните ми останки, не видели бял ден… Може би и гроба ми ще бъде в незнайно място, а сърцето мечтае за могила под сянката на дърво…"
През 1989 година е принудително изгонен от България в Турция. Дълги години работи като секретар в изселническата организация „Балгьоч" в Бурса. Почина през 2004 година. Има парк на негово име в квартал „Гьорюкле" в Бурса.
Както вече 24rodopi.com писа, дисидентите на Източните Родопи Нури Адалъ и Благой Топузлиев бяха удостоени посмъртно с орден "За гражданска заслуга".
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.