Обилен снеговалеж, минусови температури и снежни виелици връхлитат страната в дните от 5 до 8 януари, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. В тази връзка от МВР призовават населението да се съобрази с предстоящото застудяване и усложняване на зимната обстановка и да се въздържа от пътуване, а институциите – да предприемат допълнителни мерки за повишаване готовността за действие и да организират запасяването с храна, лекарства и гориво за отопление. В писмо до областните управители и НСОРБ министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова посочва, че е необходимо да се извърши преглед на плановете за защита при бедствия и при необходимост да се активират областните щабове. Диспечерските пунктове на ЕВН, ВиК и пътноподдържащите фирми да бъдат подсилени с допълнителни екипи за предотвратяване на инциденти. Строго да се контролират дейностите по зимното поддържане на пътната мрежа. Да се създаде организация за временно настаняване /в случай на нужда/ на хронично болни, бременни жени и пациенти на хемодиализа в болничните заведения. При възникване на бедствие да се извърши своевременно предупреждение на изпълнителната власт, съставните части на Единната спасителна система и населението.
Според прогнозата на НИМХ, в четвъртък над цялата страната ще завали, като дъждът постепенно ще премине в сняг. През нощта срещу петък валежите от сняг ще се усилят, като на места в Родопите и Предбалкана снежната покривка ще достигне до 30-50 см. Особено студено ще бъде през почивните дни. Ще духа силен северен вятър, ще има виелици и снегонавявания, а температурите ще се понижат до -15-17 градуса.
„Във връзка с очакваното усложняване на зимната обстановка, сме взели необходимите превантивни мерки и всички служби от единната спасителна система са в готовност да реагират своевременно с жива сила и техника. Вече имаме опита от зимата на 2015 г., когато областта ни се оказа в снежна блокада и се надявам, че този път няма да допуснем щети върху инфраструктурата и риск за населението”, коментира областният управител Илия Илиев. „Имам уверението на Областното пътно управление, че разполагат с достатъчен брой машини за снегопочистване – над 100, в това число и роторни снегорини. Горските стопанства също имат сформирани аварийни екипи. МВР, Пожарна безопасност, Пътна полиция и ДАИ са в режим на повишено внимание, за да се предотвратят евентуални задръствания по пътищата или инциденти, вследствие на обледявания, мъгла или снежни виелици. Същото се отнася и за общините. Мобилизирани са и екипите на ЕВН, здравните заведения, БЧК.
На 28 декември проведохме заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, в който взеха участие представители на всички институции, ангажирани с опазване живота и здравето на хората и инфраструктурата при екстремни природни условия, каквито се очакват в следващите дни. Задействали сме Областния план за защита при бедствия. Областната болница има готовност да хоспитализира болните на хемодиализа, родилките и спешните случаи. Разбира се, най-важно е да не се стигне до затваряне на пътища и прекъсване на електрозахранването. Създадена е необходимата организация, има координация между службите и смятам, че рисковете са сведени до минимум”, заяви Илиев.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен5/1/17 09:42

    Г-н Илиев с тези Ваши кадри много ще е трудна да се справим и с 10 см.снежна покривка.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен5/1/17 10:15

    Не е ли по добре да си почистите шахтите , повечето са задръстени, да не говорим че тези в района на пазара ,след поредния дъжд който се изля имат и 10 см пясък отгоре, нищо не е почистено
    Стига сте всявали паника сред населението ,винаги през зимата е валяло снаг
    Просто сега всявате паника за да се оправдавате че не сте могли да се справите със снега
    ЗАСРАМЕТЕ СЕ

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен5/1/17 11:03

    Вънка грее слънце, някои се готвят да усвоят едни парички на гърба на "богатия" български народ. Ще плашиш гаргите със сняг посред зима. Просто в края на мандата бързат да "усвоят" правилно и на "правилните " хора много милиони. После да става каквото ще, да няма пак да сме на власт я. Или пък да изхарчим повече, та за следващите да няма и да се провалят и пак ние.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен5/1/17 11:18

    Всяването на паника не е ей така измислено. Ще се радваме, ако все пак апокалипсисът се размине, нека да има готовност. Опасявам се, че снегът може да затрупа селцата и махалите по планинските ни райони, в града едва ли ще е такава картинката. Стига сте обвинявали Илиев, той каква вина има, че е зима и се чака обилен снеговалеж. Това комунистите никога не сте доволни. Ако няма екипи в готовност пак ще плюете, сега държавата е мобилизирала всичката налична техника - пак не сте доволни.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен5/1/17 11:31

    Парите са от общината, договорите се подписват от кмета на общината, фирмите които печелят тези поръчки също ги дава общината. Сега кажи кои краде пари и кои ги усвоява.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен5/1/17 11:48

    Както другите ви работи по документи сте номер една ама реалната истина е съвсем друга

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен5/1/17 11:51

    до 11.18 - Задължение на държавата е да осигури проходимост на пътищата през зимата. И това не е героизъм, а изпълнение на задълженията, за които получават заплати или са избрани. И не е нужно по телевизии и вестници да се гърми, че някой най-сетне е решил да изпълнява това за което е назначен. А когато не се справя трябва да си ходи. Никакви хвалебствия за изпълнен дълг и строги наказания за неизпълнен. Анадъму.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.