Жители на община Ардино са недоволни от решението на австрийската компания EVN да замрази проекта за изграждане на каскадата „Горна Арда“.
„Горна Арда“ трябваше да бъде хидроенергийна каскада с три язовира и водноелектрически централи и заедно с каскадата “Арда“ да осигурява енергийната стабилност на страната в периоди на свръхконсумация на енергия.
Вестта за замразяване на проекта изненада жителите на Ардино. Кметът Ресми Мурад определи новината като много лоша. „Ние с надежда очаквахме реализацията на този проект. Замразяването означава, че този проект поне пет години няма да търпи развитие“, коментира Ресми Мурад, кмет на Ардино, пред БНР. Разочаровани са и жителите на селата в близост до запустялата строителна площадка. „Жалко наистина за целия регион тук - от Смолян до Кърджали“, каза Васил Павлов, кметски наместник на село Стояново.
Както вече 24rodopi.com писа, проектът за изграждане на хидроенергийната каскада Горна Арда отново спира.
„Във връзка със законовите задължения на Концерна EVN AG като публична компания, листвана на Виенската борса, ръководството на EVN AG информира всички заинтересовани страни, че замразява реализацията на проекта за изграждане на Хидроенергийна каскада Горна Арда. Това решение е отразено във финансовия отчет на EVN AG за първото тримесечие на текущата финансова година”, се казва в официално прессъобщения на компанията.
Акционерното споразумение между EVN и НЕК за създаване на компания, която да изгради и експлоатира Хидроенергийна каскада Горна Арда беше подписано на 19 юли 2010 г.
Хидроенергийна компания „Горна Арда” бе създадена през 1999 г. със спогодба между НЕК и
турския холдинг „Джейлан”. Проектът на каскадата предвижда изграждането на водноелектрическа генерираща мощност до 170 мвт с 3 язовира по течението на реката – „Мадан”, „Ардино” и „Сърница”. За старта на проекта държавата похарчи над 20 млн. лв. за направата на 2 отбивни тунела, по които да тече Арда, докато се издига стената.
През годините между българската и турската страна възникнаха спорове за заплащането и сроковете. В крайна сметка „Джейлан” заведе дело в Арбитража в Париж. По това време турският холдинг изпадна в несъстоятелност и активите му бяха поети от друга турска компания - CCG Insaat Sanayi Yatirim Ve Turizm.
През май 2009 г. австрийските компании ЕVN и „Алпине”, която строеше „Цанков камък”, купиха акциите от приемника на „Джейлан”, а година по-късно „Алпине” се оттегля от проекта.
През 2010 година НЕК и ЕVN подписаха акционерно споразумение за изграждането на каскадата. Според споразумението ЕVN ще притежава 70%, а НЕК - 30%.
Очакваше се EVN да построи поне един от трите планувани язовира, защото изграждането на нови пътища ще оскъпи чувствително мегапроекта.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.