В края на миналата седмица още десет белоглави лешояда в Източните Родопи се сдобиха със сателитни предаватели. От тях девет са поставени на възрастни и един предавател на по-млада птица. По време на акцията на екипа на проект “Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите“ са маркирани с цветни пръстени и крилометки с уникални номера общо 25 белоглави лешояда. Toва ще подпомогне по-бързото и лесното им разпознаване в природата. Също така са взети биологични проби, които ще бъдат изпратени в специализирани лаборатории в Европа и ще позволят изследване на здравословното състояние на птиците. До края на проекта ще бъдат поставени сателитни предаватели на общо 20 черни лешояда и още толкова белоглави.
За сравнение миналата година екипът на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) успя да постави предаватели на общо шест белоглави лешояда, а в Национален парк Дадя в Гърция бяха маркирани и единадесет черни лешояда. Получените  данни дадоха интересни и полезни данни за птиците. Един от двата млади белоглави лешояда - Арда бе засечен в Близкия Изток, където прекара близо половин година, а в момента пребивава в Северна Турция. Звезди - друг маркиран в Източните Родопи млад белоглав лешояд - демонстрира пред обектива на запален фотограф изключително борбения си характер. Малкият лешояд, който бе спасен от удавяне от водите на язовир „Студен кладенец“, бе запечатан на камера в битка с доста по-агресивния и опитен от него възрастен скален орел. Макар, че победи скалния орел в неравната битка, само два месеца по-късно, Звезди загина по време на големите зимни застудявания. Данните още веднъж потвърждават опасенията ни, че първата година е критична за живота на младите птици и малка част от тях оцеляват.
Екипът вече получава първите сигнали от поставените предавателите, които изпращат подробни данни за местоположението на лешоядите на всеки 10 минути. Маркираните птици ще позволят на експертите да разберат повече за причините за тяхната смъртност, екологията, придвижванията им, скитанията на младите птици и други важни за тях места в трансграничния район на Родопите. Събраната информация ще се обобщи и използва при набелязване на природозащитните мерки и дейностите по опазване на вида.
„Резултатите от проучването ще помогнат за определянето на най-рисковите за лешоядите райони и предприемането на конкретни мерки като изолиране на рискови електропроводи, борба с отровите чрез специализиран кучешки отряд, изкуствени подхранвания и други“, коментира Волен Аркумарев от БДЗП.
Видимо от получените досега резултатите е, че белоглавите лешоядите обитават основно долината на река Арда, но често посещават и национален парк Дадя в Гърция. Всички гнездови скали на вида са включени в границите на зоните от екологичната мрежа Натура 2000.
Белоглавият лешояд е защитен вид по Закона за биологичното разнообразие и улавянето и маркирането му се извършва единствено от експерти със специално разрешително от МОСВ. Предавателите и специалната маркировка се поставят в рамките на проекта „Опазване на черния и белоглавия лешояди в трансграничната планина Родопи“.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.