Включването във властта, което е толерирането на радикализма и национализма, не води до добро. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред bTV.
Ще поставим този въпрос и днес на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента днес, предупреди той.
Според Карадайъ у "Обединените патриоти" има цинизъм. Шефът на ДПС напомни как лидерите им са дърпали хора по границата. "Крайни елементи не бива да бъдат толерирани", призова Карадайъ.
Не съм запознат със стенограмата, но съм любопитен да я прочета, насърчи председателят на ДПС разсекретяването на разговора за КТБ при президента.
"ДПС не е искало да сваля правителството на Орешарски. Но ако някой го е решил сам, ще се види от стенограмата. Това е една от причините Лютви Местан да бъде изгонен от партията - едноличните решения и пренебрегването на партийните органи. Той имаше предупреждение още на новогодишното тържество през 2014 г.", разкри Карадайъ. И даде пример с футбола - веднъж предупреждение с един картон, втори път - с друг, визирайки факта, че през 2015 г. Местан е бил свален от поста председател и изключен от партията, след като не се е съобразил с жълтия.
"На предателите как се прощава? Колко дълго е изкарал като председател? Не успя да си довърши мандата. На вас дълго ли ви се стори", попита Карадайъ водещия Антон Хекимян. Като чу потвърдителен отговор, лидерът на ДПС вметна: "И на нас така ни се стори."
ДОСТ е и част от темите за националната сигурност, предупреди председателят на ДПС. "България има нужда от добросъседски отношения с всички свои съседи, включително с Турция. Със силна и демократична Турция. ДПС винаги е отстоявало членството на демократична Турция в ЕС. Дали сега Турция е демократична, е рано да се каже. Тя е още в извънредно положение. Скоро мина референдум с 18 въпроса", каза Карадайъ.
"Местан и Ердоган явно са имали някаква необходимост да се срещат. Аз съм се виждал със срещи с лидерите на либералните партии, със съседни държави и с Турция още не съм", уточни Карадайъ. Той е категоричен, че няма проблем да влиза в Турция. Смята също, че няма никакъв забранителен списък с лица, които не могат да го направят.
"ДПС няма да подкрепя Борисов. ДПС има добрата програма за днешните условия за България. Всичко добро, което се реализира от нея за страната, ще бъде подкрепяно. Но никога няма да подкрепяме национализми и рискове", категоричен е Карадайъ.
ДПС и България имаме щастието да имаме лидер като Ахмед Доган, каза Карадайъ. Изреди качествата му като философ и анализатор. И уточни, че в партията сами си вършат активната, т.е. текуща политика. Председателят на ДПС каза, че са близки с Доган. Чуват се и се виждат, когато е необходимо. Говорят си за "всичко, което е част от живота, за политика - все по-рядко." Идея на Доган е оперативната работа в партията да си я вършат сами.
"Реагирал съм емоционално, пак бих постъпил така", каза Карадайъ по повод факта, че защити с тялото си Ахмед Доган при опита за покушение срещу него по време на конгреса на ДПС на 19 януари 2013 г. в НДК. "За мен в партията казват, че Карадайъ никога няма да измени. Това не е малко", каза председателят на ДПС.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.