Увеличаване на Брутния вътрешен продукт в ЕС с 1.4% и разкриване на допълнителни ‎1 400 000 работни места в Съюза до 2030 година, прогнозира евродепутатът Неджми Али на база оценката на въздействието на дейностите на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Той бе категоричен, че ЕИБ е основен фактор в съживяването на икономиката на Европейския съюз.
Представителят на Алианса на либералите и демократите участва като докладчик в заседанието на Kомисията по бюджети на Европарламента, по време на което бе разгледан Годишния доклад за финансовите дейности на Европейската инвестиционна банка.
Той постави акцент върху факта, че докладът, обхващащ дейностите на Европейската инвестиционна банка с цел представяне цялостната картина на предприетите от банката действия, включващи основните й политики, отчетността, финансовите операции и комуникацията.
„Това е коректният подход, като се има предвид, че целта на Европейската инвестиционна банка е да допринася за европейската интеграция, икономическото и социалното сближаване, както и за регионалното развитие с прилагането на специализирани инвестиционни инструменти. Мултиплициращият ефект при осигуряването на средствата от ЕИБ е ключов елемент при определянето на добавената стойност за ЕС, както и да се гарантира водещата роля на Европа в световен мащаб по отношение на конкурентоспособност, иновации и инфраструктура” ,отбеляза Неджми Али.
В този аспект евродепутатът призова към повече внимание относно съгласуваността на дейностите, финансирани от ЕИБ, с общата стратегия и политическите приоритети на ЕС.
Българският евродепутат акцентира и върху необходимостта да се ускори икономическото възстановяване, както и да се подпомогнат някои икономически сектори и географски региони да наваксат изоставането си. „За тази цел е важно да има балансирана стратегия с динамично и прозрачно географско разпределение на проектите и инвестициите между страните-членки на ЕС”, отбеляза Али.
По думите му, въздействието на ЕИБ върху изпълнението в ключови области на обществената политика може да бъде оценено чрез резултатите от инвестициите в: иновации и умения, малки и средни предприятия (МСП), инфраструктура и околна среда. ЕИБ следва да продължи да прецизира показателите си за изпълнение, по-специално по отношение на приноса й към политиките на ЕС, подчерта Неджми Али.
„Не на последно място задълбочаването на прозрачността, отчетността и вътрешния контрол на ЕИБ е предпоставка за по-добро корпоративно управление. От съществено значение е ЕИБ да продължи борбата си срещу укриването на данъци, данъчните измами, некоректните дейности и прането на пари. Като се има предвид ролята на ЕИБ за финансиране на икономическия растеж, важно е тази институция да изпълнява дейностите си в съответствие с най-високите световни стандарти“, категоричен бе Неджми Али.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.