Къде са заровени алтъните на разбойниците, г-н Красин?
На този въпрос отговаря известният писател и експерт по темата „Разбойниците на Родопите“ Христо Красин. Бяхме предизвикани от негови изследвания върху съдбата на разбойници от Кърджалийския край, „шетали” в първата половина на миналия век. Писателят описва красиво техния живот и кончина, но не казва къде са заровени или скрити  парите им.
В част 1: Просячето от Дженевиз кьопрю и алтъните под Патмос
В част 2: Кулаксъз Мюмюн взел награда за взривяването на Кафалията, но казанът с алтъни на разбойника лежи край Горно Прахово
В част 3: Парите на Сетерелиите са в тараджици на дъното на езерцето край Устра
В част 4: Копук Саид е убит малко преди да вземе имането си от каптаж на стара чешма край Мишевско

Интересна фигура измежду родопските разбойници е Садък Ашков от махала Цирковце, до село Върбина. Като дете Садък е пасял козите на баща си из стръмните чукари в поречието на река Арда, помагал е в семейството с каквото може. Баща му, Демчо един път в годината отделял от стадото десетина кози и ги е повеждал към пазарите на Станимъка (Асеновград) и Филибе (Пловдив).
Пътят е минавал през родопските хребети Кара кулас, местноста Ин Кая над Асеновград и слизал към полетата на север от планината. Като казваме път, има се предвид една добре отъпкана и очертана пътека през планината, която е била най-пряка от към Кърджалийско и Смолянско за равнината  между Родопа планина и Стара планина. По този пряк път са се движели не само търговски кервани, но и заболели хора, които отивали в по-големите градове, за да търсят лечение. Движели се и ученици от Източните Родопи, които  навлизали в науката в градовете Асеновград, Пловдив и Пазарджик.  Маршрутът Кърджали-Ардино-село Давидково-Кара кулас-Ин Кая-Асеновград е бил най краткият път към вътрешността на страната ни. Най-кратък, но не и  безопасен.
Бащата Демчо на няколко пъти вземал със себе си сина Садък да му помага в прехода към животинските пазари в равнината.
Козите са все пак доста своенравни животни и често създавали проблеми. Бъдещият разбойник се впечатлил от интензивното движение на хора, животни и стоки по планинския път и не след дълго тъкмо този път му станал „работно място” - на него и на неколцина нехранимайковци от Върбинско.
Това е било основното занимание на разбойника Садък Ашков и съратниците му. Те наблюдавали пътя в различни негови етапи, следели за движещите се по него и преценявали кого да нападнат и ограбят и как да го сторят. Отделно  изнудвали по-заможни семейства от Върбинско, Ардинско, от село Ълджа (Лъджа) - днешните Бани, Смолянско и село Давидково.
Когато се публикува Указа за утвърждаване на Закона за изтребление на разбойниците през 1922 година и тогавашното правителство обявява Амнистия за всички разбойници в държавата, Садък Ашков не приема този държавен акт. Областният управител на Пловдив нарежда да бъде изпратена войскова част, която да ликвидира цирковската банда. Поручик Кирчев командва 32-ма редовни войници, с които преминават по пътя през Кара кулас към Върбина и така правят и оглед на „работното място” на разбойниците. Заемат засадни позиции по планинските скатове край и срещу махалата Церковце с надеждата в пусиите им да попаднат Ашковите разбойници.
Садък обаче се оказва много добър военен стратег.
Той разположил свои наблюдатели по каменаците в поречието на Арда и чрез тях имал постоянна информация къде войниците са се притаили в засада. Играта на „котка и мишка” продължила повече от месец. Отчаян, поручик Кирчев вдига войниците си и ги връща в Пловдив.
В рапорта до прекия си началник той основно докладва, че разбойникът Садък Ашко от Цирковце и шайката му не могат да бъдат заловени.
След като тогавашното правителство на професор Цанков обявява награда за отрязана разбойническа глава от 20 000 лева, Садък Ашков и бандата му се прехвърлят в Гръцко, в района на Драма. В групата му е имало добър бръснар, който редовно бръснел главатаря и останалите си другари. При поредното „разкрасяване” на Садък,  личният му бръснар натиснал малко по-силно бръснача. После отрязал главата и побързал да я занесе в чувал в Пловдив. Там получил  наградата си  и спешно се преселил в софийските села…
По пътя от Ардино за Смолян, там където е чешмата, наречена Студената вода, малко след разклона за селата Баните и Давидково има едно дере, което стръмно се спуска към река Арда. На тридесетина метра нагоре по дерето има малък водопад. В дясно от него, гледано насрещно, се вижда плитко пещерно образувание. В дъното му са струпани средни по размер камъни! На тавана на пещерата  виси вклинена метална халка. Точно под халката, под купчината от камъни са парите на разбойника Садък Ашков!
Не е зле да се побърза, че в бедната ни държава, управлявана от шайка самозабравили се дебили, закъсалите бедни българи  са много!”…
(Следва)
На снимката: Районът на Върбина - там, където е скрито съкровището на Садък Ашков, Арда тече буйна и страшна
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен16/10/17 08:32

    Аз знам къде са алтъните но няма да кажа 😉

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен16/10/17 10:04

    Аз съм от Букова поляна, малко селце между разклона на Стоянов мост и Върбински мост!Моят дядо лично е помагал на Садък Ашков, бил му е нещо като ятак, когато се налагало...Не трябва да се мисли, че Ашков е бил само зъл разбойник, Макар че написаното от писателят Красин е абсолютно вярно! Садък Ашков и много е помагал...Знам случай, при който въпреки че Садък е бил мюсюлманин помогнал на свещеника поп Илия от Лъджа, Баните да бъде бързо закаран в Асеновград на лечение при известен местен лекар като разпоредил на свои разбойници от бандата по същият този пряк път през Кара кулас и Ин кая с два коня най-спешно да бъде откаран. И така поп Илия бил спасен На една бедна жена от Върбина покривът и пропаднал. Ашков изпратил двама разбойника да й оправят покрива.И много други такива случаи се говорят от местните хора.Браво на този писател, че изкарва такива лица на бял свят... Това се казва истински просветител!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен16/10/17 13:20

    Наследниците на бръснаря на Садък Ажков живеят днес в село Горни Лозен, Софийско! Имат три къщи, крайпътен мотел и рибарник за жива риба под насипа на стената на Панчаревското езеро! Отдавна са богаташи... Ама с кървави пари!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен16/10/17 14:00

    Написах коментар за благородството на Садък Ашков, защо не го пускате... Злодей е бил, ама е бил и благороден... Аз незнам кой преглежда и пуска коментарите във вестника ама трябва да е доста ограничен човек... В повечето от разбойниците има и нещо човешко, вие май не сте чели за Индже, както и за Топал Кадир... Прекрасни хора!По какви критерии спирате или пускате читателските коментари! Аз бих пускал всичко, ако не е много цинично! Нали говорим за демокрация!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен16/10/17 14:42

    Там дето е днеска ВЕЦ "Бял извор" е имало воденица... Садък Ашков е дал пари на един от бедните си вуйчовци и на това място е направена воденица... Там ходели да мелят брашно всички от Ак бунар, от Цирковце, от Главник и от къде ли не... Какъв по-голям хаир от това да финансираш водна а мелница за хората... Когато вуйчото на Ашков направил воденицата, разбойникът му поръчал три месеца да мели брашно без заплащане... Какво е това!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен16/10/17 16:21

    Садък Ашков е дал пари да се построи мечитът в махала Гарабината, към днешното село Оряховец, Давидковско.От там той е имал женена кака, на майка му сестра... Бил е жесток, но и добросърдечен! А днешните са само жестоки.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен16/10/17 16:23

    Напишете нещо за Топал Кадир

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен16/10/17 18:11

    Садък Ашков е крил пари и по Върбинското дере нагоре...Имало един знак изгълбан в камък до голяма и стара череша...Знакът е бил изрисуван като кантар със синджири и палазми... Когато баща ми отишал да копае, вече е било копано и не станало ясно дали парите са изкарани... Може и да са там...

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен16/10/17 22:04

    За Топал Кадир и аз съм чувал, че е бил много благороден турчин, който честно и лоялно е работел за българската държава след Първата световна война... Да видим дали господин Красин ще ни напише нещо, личи си че този писател знае много!...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.