Христо Красин в общността на най-добрите криминалисти

Тези дни от националната преса дойде шеметната новина, че в международната Асоциация на писателите-криминалисти AIEP, e приет именитият писател от нашия регион, белетристът, историк и изследовател Христо Красин.
Потърсихме среща с него, за да го поздравим и разговаряме, но се оказа, че той е трудно откриваем. Научихме само, че все още е на „лятната си писателска резиденция  Орлови скали” край Ардино. Там, по поръка на общинския кмет Ресми Мурад, посреща с удоволствие гости от цяла България, разказва им местната история и там си пише книгите…
Успяхме обаче да се свържем с именития творец по телефона и така да му зададем няколко въпроса относно събитието.

-Господин Красин, бихте ли споделили нещо повече относно новината, че сте приет за член на световната творческа организация на писателите-криминалисти и как се случи това?
- Не е твърде скромно точно аз да разказвам, но ще споделя.
AIEP e световна творческа организация на писателите-криминалисти. Тя е основана на федеративен принцип-всяка държава-член има своя секция и тези по-малки национални структури са федерирани от по-общи принципи. На тази основа функционира цялостният федеративен организъм. Затова организацията се нарича Федерация на писателите-криминалисти.
-Как в тази Федерация е разположена България?
-У нас има секция, която е именувана „Българска секция „Саламандър”. Нейният председател е популярният писател-криминалист, издал над тридесет книги у нас и в Европа, господин Бойко Беленски. Той е и собственик на книгоиздателство „Сатори Ко”. В началото на миналия  месец бях в София и тогава, в присъствието на световноизвестният детектив-писател Джералд Хайсбер, който е и един от шефовете на Федералното ръководство, бях приет в тази авторитетна световна организация. Основанията са, че една част от книгите, които съм издал, са с криминален сюжет. Очевидно е, че се харесват.
-Поздравления! А докъде стигнаха работите с Асамблеята „Литературна Европа”? Вие, както знам, сте „изключителен представител” за областта, а фейлетонистът Христо Станчев и Билен Кешев са ваши сътрудници…
-Основатели на тази международна организация са „Гьоте институт” в Германия, Литературният институт „Максим Горки” в Русия и „Шекспировия институт” в Англия-, те и финансират чрез различни международни структури. Но сега, с излизането на Англия от Евросъюза, нещата малко се позабавиха като мащабна дейност с национален обхват. Иначе, тук, на регионално равнище ние си работим. Областният творчески Клуб „Литературна Европа”, на който аз съм председател, си движи активно нещата, предстои да издадем третата книга на кърджалийския поет Ангел Рачев. Вече издадохме чрез нашето издателство „Кръжило” първа книга на поета Максим Бойков, „Любовни небеса”. Издадохме и „Вехтинската куртизанка”. Бойков се е подготвил и със стихове за втора книга. Преглеждаме и кандидатурите за книги и на други автори. 
Почти сме събрали и селектирали произведения за литературния алманах с работно засега заглавие „Кърджалийски славеи”. С отделни общини от областта разговаряме за организиране на  литературни конкурси за начинаещи и утвърдени местни творци. С община Ардино, в лицето на кмета, който е един много ентусиазиран и предприемчив млад човек, почти сме стигнали до единомислие в условията за един такъв конкурс.   Мисля, че работим усилено!
-Все добри новини, господин Красин. Поздравления за всички вас, тружениците на литературното и въобще, на благородното творческо поле!
Интервю на Ния Дамянова, 24rodopi.com
На снимката: „Детективът”  Христо Красин в размисъл, под дясната му мишница личи верният му „Лугер”
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.