Турското разузнаване измъква Джония Херкулес от България след 1-годишна операция

1 година е траела операцията на турското разузнаване МИТ за измъкването на Наим Сюлейманоглу от България. За това разказва синът на покойния вече премиер на южната ни съседка Тургут Йозал - Ахмет. Той лично присъства на погребението на големия щангист, който почина на 50-годишна възраст.
“След като татко го нарече свой духовен син, за мен той бе духовен брат”, казва Ахмет. Според него операцията е стартирана от баща му, след като разбрал, че Наим има намерение да емигрира.
Както вече 24rodopi.com писа, позовавайки се шефа на спортния отдел на вестник „Миллиет“ Тайфун Байърдър, цяла година турците водели кодирана кореспонденция с Наим преди бягството му.
“Всичко бе като в шпионски трилър. Агенти срещу агенти. Нашите просто излязоха по-добри и той бе измъкнат от Австралия”, обяснява Ахмет. “Иначе имаше всичко. И шифрограми, и планиране. Всичко, което очаквате от подобна война. Накрая прати правителствения самолет, за да го прибере от Лондон. Имаше вариант да се действа направо от Австралия, но българите почти бяха блокирали пътя за излизане от страната и нямаше как да стане”, допълва Ахмет Йозал.
Думите му се препокриват от спомените на Неделчо Колев, тогава помощник на Иван Абаджиев в националния отбор, пише „24 часа“.
Предната година завел няколко състезатели на турнир в Париж. И понеже повечето от тях били млади, поискали да ги заведе в квартала с червените фенери до “Мулен Руж”.
“Зад нас се лепнаха някакви непознати. Изглеждаха доста съмнителни, заради това прибрах всички в хотела”, обяснява той. Колев кара Наим на летището с неговата лада и оставя колата на паркинга, за да може да си я вземе, когато се върне. Тя така и остава да го чака, след което е отворена от милицията, когато се разбира, че няма да се прибере.
За първи път Ахмет Йозал признава директното обвързване на разузнаването в бягството на Наим. До момента повече се вярваше на версията, че са замесени “Сивите вълци”.
Наим се измъква през прозореца на тоалетната на приземния етаж на хотела, където са нашите в Австралия. Първо е закаран в кафене, а след това в джамия. Едва на следващия ден е преместен в посолството в Канбера.
През това време българските дипломати подемат също офанзива. Те връчват нота на австралийците, че има наш гражданин, който е държан против волята си в посолството на Турция. Иска се среща с него. Местните власти обещават.
Заради лъжите на австралийците още няколко дни остават Иван Абаджиев и Нораир Нурикян, които трябва да говорят с Наим и да го убедят да се върне в България, посочва „24 часа“.
Часовете се нижат, но нищо не става. “И една сутрин на закуска гледам на телевизията и нашият слиза с една чантичка от самолета. И отдолу пише Лондон. Тогава разбрах, че няма връщане назад”, обяснява Нурикян.
Явно Австралия държи прекалено на връзките си с Турция, защото пуска Наим да
излезе с нередовни документи. Той няма как да е получил гражданство веднага и пасаванът му е бил фалшив. Пък и турският гражданин Наим Сюлейманоглу никога не е влизал в Австралия. Прави го българинът Наум Шаламанов.
Но там има огромна турска общност, като най-много са представителите на Северен Кипър. И домакините на световната купа по щанги предпочитат да си нямат проблеми с нея. Комунистическа България е интересна само ако някой иска да избяга от нея. А Наим е точно такъв.
Наим веднага е настанен в апартамент в Анкара и му е дадена зала, в която да тренира. Йозал постоянно се интересува от него.
“Добре ли е? Дали не му е самотно. Трябва ли да му намерим гадже?”, пита премиерът министрите си по време на заседание на кабинета, става видно от стенограма от това време.
Ахмет Йозал разкрива и откъде са взети парите, за да бъдат платени 1 милион долара за правата на Наим на България. Те са от таен фонд, който е под контрола лично на премиера на Турция. От него се харчи без всякакви санкции от парламент или друга институция. Неотдавна се появиха твърдения, че всъщност са платени 7 милиона долара, а не само един милион долара.
Сделката за правата на Наим най-вероятно е сключена по време на сесията на МОК в Истанбул, която се провежда в най-големия турски град между 9 и 12 май 1987 година. Според свидетелствата на агентурата на Държавна сигурност съседите дори правят тайна среща на Наим с Хуан Антонио Самаранч. Той обаче остава непреклонен, че без съгласието на България Сюлейманоглу ще трябва да чака до 1990 година, за да придобие олимпийски права. От декември 1987 година той има право да вдига на световни и европейски първенства, след като една календарна година не се е състезавал за България. Но за игрите правилата са различни.
Синът на Тургут Йозал обяснява, че парите са платени точно преди европейското
първенство в Кардиф, което се провежда от 26 април до 3 май 1988 година. На него е и първото участие на Наим за Турция. Там е пратена огромна охрана, която не дава и пиле да прехвръкне към стаята му.
На европейското Сюлейманоглу чупи световния рекорд в изхвърлянето на категория до 60 килограма, като заковава над главата си 150 килограма. В двубоя записва 330 килограма или със 7,5 повече от втория Стефан Топуров. И 15 пред бронзовия медалист Атила Цанка от Румъния, който се нарежда след двамата българи.
Всъщност Сюлейманоглу е първият шампион на Турция в щангите на каквото и да е ниво. Той и румънецът Константин Урдаш са единствените извън България и СССР, които печелят титла на този шампионат. Урдаш бие с 2,5 килограма Сергей Ли (СССР) в категория до 82,5 килограма.
Въпреки липсата на Наим България печели отново отборната титла и прибира най-много медали. С титли се завръщат Севдалин Маринов (52), Митко Гръблев (56), Ангел Генчев (75) и Детелин Петров (100). Нено Терзийски е втори след Митко Гръблев, а Топуров - след Наим. Сребърни медали прибират още Иван Чакъров (90), Стефан Ботев (110) и Антонио Кръстев (+110). С бронз е Румен Теодосиев (90). Така всеки един от нашите 10 състезатели печели отличие в Кардиф.
СССР също взема четири златни медала - Валерий Юров (67,5), Анатолий Храпати (90), Юрий Захаревич (110) и Леонид Тараненко (+110). Но имат само две сребра и един бронз, а трима записват нули.
Най-тежкият момент е малко преди олимпиадата в Сеул, когато Наим се разболява от хепатит и 60 дни се лекува. Извикани са всички известни специалисти от Турция и такива в чужбина. Заболяването е най-голямата държавна тайна.
Така приключва шпионският трилър около бягството на Наим Сюлейманоглу. Някои подробности станаха ясни едва след смъртта му.
А след олимпиадата в Сеул Наим става може би единственият българин, който е приет в Белия дом лично от отявления антикомунист Роналд Рейгън, припомня „24 часа“.
След това позира заедно със Силвестър Сталоун и Дани де Вито на премиерата на култовата комедия “Близнаци”. Дани е висок колкото него и заради това щангистът много се забавлявал.
Комплекс в Истанбул ще носи името му. Новият спортен комплекс в истанбулския квартал “Буюкчекмедже” ще носи името на Наим. Това решиха единодушно общинските съветници на заседанието си в четвъртък.
Преди години Наим се опита да стане кмет точно на него, но не успя на изборите.
Преди 10 дни и в Момчилград също бе решено новият спортен комплекс да бъде кръстен на Наим.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.