„Кампания 2018 започна спокойно в офиса на НАП в Кърджали. Електронната услуга за деклариране на доходите на граждани работи от полунощ на Нова година. До момента има подадени над 2000 електронни декларации в цялата страна, в офис Кърджали са подадени 154 декларации по чл.50 от Закона за данъка върху доходите на физическите лица– като по електронен път са общо72. От тях с КЕП (Квалифициран електронен подпис) са подадени 16, а с ПИК (Персонален идентификационен код) – 56 декларации", съобщи директорът на офиса на приходната администрация в Кърджали Елван Гюркаш.
Доставени са достатъчни количества формуляри на хартиен носител заедно с приложенията. Клиентите могат за изтеглят формуляри и от интернет страницата на НАП. Налична е вече и декларацията с баркод. Формулярът изчислява автоматично дължимия данък след попълване на информация за получените доходи, внесените осигурителни вноски, ползваните облекчения. Подаването на декларация с баркод гарантира на клиентите на администрацията, че няма да допуснат технически грешки, тъй като дължимият данък се изчислява автоматично след попълване на приложенията за различните видове доход.
Елван Гюркаш подчерта, че изпращането на декларация с баркод предполага и по-бърза обработка, защото не се налага допълнително ръчно попълване и въвеждане на данните от формуляра, тъй като информацията след сканиране се прехвърля директно.
„Тази година очакваме много по-малко лични срещи с нашите клиенти, заради електронните услуги, които НАП разшири с персоналния идентификационен код. Около 40% от всички подоходни декларации очакваме да бъдат подадени по интернет. Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април 2018 г., като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимият данък за довнасяне. Тази година няма да има удължаване на крайния срок, защото 30 април е работен ден", допълни още директорът на приходната администрация.
Елван Гюркаш уточни, че подаването на декларации става чрез ПИК или КЕП, чрез пощата или на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден и входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП.
„Въпреки всички изброени дотук възможности за подаване на данъчни декларации, искам да апелирам нашите клиенти да не изчакват последния момент за подаване на формулярите, а да ползват алтернативните начини. Ще подчертая, че най-бързо и лесно, е чрез ПИК кода", посочи Гюркаш.
Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 януари 2018 г., физическите лица могат да ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация, но не повече от 500 лв. Допълнително условие за ползване на отстъпката е гражданите да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне до 31 януари 2018 г.
През тази година ползването на данъчни облекчения също е свързано с изискването да няма неплатени задължения към датата на подаване на декларацията. От офиса на приходната администрация в Кърджали съветват всички свои клиенти, които имат намерение да ползват 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане или което и да е данъчно облекчение, първо да проверят в данъчната си сметка на сайта на НАП дали нямат някое старо задължение, за да избегнат риска отстъпка или облекчение да им бъдат отказани. Най-лесно това става с безплатния ПИК, издаван от НАП във всеки офис на агенцията.
Предвидено е ново данъчно облекчение за физическите лица, в сила от 01.01.2017 г., за извършени през годината  безкасови плащания. За да се ползва трябва 100% от доходите да се получавт по банков път, а минимум 80% от тях да бъдат похарчени също безкасово. Облекчението е до 1% от дължимия годишен данък, но не повече от 500 лв. 
Също така български местни лица с доходи от дивиденти, например от източник в чужбина, ще ги посочват в годишната си данъчна декларация, а не в тази за авансов данък, както беше досега.
От началото на следващия месец НАП въвеждат в експлоатация виртуални и физически ПОС терминали в офисите на приходната агенция.

Корпоративното подоходно облагане

На 2 април изтича тази година срокът за подаване на фирмените декларации (31 март е в събота). От офиса на приходната администрация в Кърджали напомниха, че всички декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане, за които задължението за подаване възниква след 31.12.2017 г., се подават единствено по електронен път (чрез интернет с електронен подпис). От тази година отпада отстъпката за подаване по електронен път на годишната декларация за облагане с корпоративен данък.

Здравноосигурителната вноска е в размер на 20,40 лв. от януари

От 1 януари 2018 г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на КСО, дължат месечно по 20,40 лева. Има нов размер на минималния осигурителен доход - 510 лв., заради което се променя и вноската за безработните. Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят.
Минимален месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители за 2018 – 350 лв., а максимален месечен размер на осигурителния доход за 2017 остава 2 600 лв.
От НАП напомнят, гражданите  да не пропускат да плащат здравните си вноски, защото ако пропуснат и изпаднат от осигуряване, трябва да плащат вноски за пет години назад.

По-кратък срок за регистрация по Закона за данък добавена стойност

От началото на тази година се намаляват сроковете за подаване на заявление за задължителна регистрация по ЗДДС. При настъпване на такова основание заявление се подава в 7-дневен срок, като досега този срок беше 14-дневен. Следващата промяна също касае основанието за задължителна регистрация по ЗДДС, а именно когато оборотът от 50 000 лв. е достигнат за период не по-дълъг от два последователни месеца, включително текущия, лицето е длъжно за подаде заявлението в 7-дневен срок от датата, на която е достигнат оборотът. От офиса на приходната администрация в Кърджали коментираха, че  целта на тази промяна е да се противодейства на лицата, които извършват сезонна дейност и избягват регистрация по ЗДДС.

До 31 януари може да се променя вида на осигуряването

До 31 януари тази година самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от НАП. Самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд „Пенсии" на Държавното обществено осигуряване, а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство".
Видът на осигуряването на самоосигуряващите се лица може да се променя за всяка календарна година, ако е подадена декларация по утвърден образец от изпълнителният директор на НАП. Срокът за подаване на документа е до 31 януари на съответната година.



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/1/18 16:28

    Pratiha li hartieni pisma po post adresi ili e-mail post na klientite?! Ili moje bi sms?! :-) kmeta nali im prastal info sms na obstinskite savetnici?! :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен23/1/18 16:30

    154, tolko mnogo, sichkoto Sipey ?! :-)

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.