Наши изселници, които живеят от години в Бурса, са предупреждавали, че инвестиращите в така нар. „Чифлик банк“ (Farm bank) ще „изгорят“, както се случило с парите на много българи, които повярвали на финансовите пирамиди в зората на демокрацията, разкриха за 24rodopi.com журналисти от местното издание „Олай“. Въпреки, че нашенците разказвали в детайли как работят финансовите пирамиди, малцина се вслушали в предупрежденията им. Едва след като „фараонът“  Мехмед Айдън – Биволчето, избяга в Уругвай с около 580 милиона турски лири, местни репортери отново потърсили нашенците.
Както вече 24rodopi.com писа на 4 април, издирваният с червена бюлетина Дюзгюн Генч, един от най-близките хора на избягалия Мехмед Айдън, е задържан в България. Той е един от 6-мата шефове на финансовата пирамида „Чифлик банк“, създадена през август 2016 година. Анкара трябваше да направи постъпки  България да й предаде заподозрения. 77 843 души са превели „Чифлик банк“ 511 700 000 турски лири.
Според турски медии, Генч вече е предаден на властите в Турция
Дюзгюн Генч е бил обявен за издирване с червена бюлетина. Не се съобщават детайли за него, но след като е бил открит в България, той е върнат със самолет обратно в Турция и предаден на полицейски екип на летище „Ататюрк“ в Истанбул.
Скандалът с финансовата пирамида, регистрирана в Северен Кипър, разтърси цяла Турция, след като ръководителят й Мехмет Айдън /на 27 г./ избяга с половин милиард турски лири, внесени от вложителите, и се укрива в Уругвай.
Припомняме, че създадената през 2016 година „фермерска банка“, била вдъхновена от популярната във Фейсбук игра FarmVille. Айдън сам се научил на програмиране с помощта на специализирани видео-уроци и създал аналог, с който игровата валута може да се превръща в реални пари.
Благодарение на агресивна рекламна компания в социалните мрежи и приложение за „Андроид“ той много бързо разгърнал проекта си, като гарантирал, че в случай на банкрут на „банката“ си ще изплати парите на участниците, вложили над 5 000 лири. За две години пирамидата успяла да привлече в играта хиляди любители, които внесли над половин милиард турски лири /128 млн. долара/.
Властите в Турция обявиха компанията и Мехмет Айдън за мошеници и извън закона. Самият Айдън отрече всички обвинения и уверяваше, че крайната му цел е да построи най-голямата в Европа млечна ферма с 35 000 глави добитък и завод за преработка на млякото. В потвърждение на намеренията си той дори закупи 222 хектара земеделска площ в Бурса за 4 млн. долара. Успял е да зариби и над 170 магазини в цялата страна, които търгуват със земеделска продукция, както и няколко големи фермерски стопанства.
На вложилите 200 000 лири пирамидата обещавала по 50 000 всеки месец. Вместо това Айдън и брат му Фатих избягаха и първоначално се укриха в Емиратите, откъдето са се прехвърлили в Уругвай., посочват турските медии. Членът на управителния съвет на злополучната „банка“ Джемал Чолак и 20-годишната съпруга на Айдън са задържани по обвинение за мошеничество.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.