„Пари мога да загубя, но доверието на партньори и клиенти – никога!“, казва в интервю за всекидневника „Марица“ един от топ инвеститорите на Пловдив и Кърджали Тунджай Гюлер - собственик на строителната компания „ГЕРТ груп“.
Препечатваме разговора на Даниела Арнаудова с президента на „ГЕРТ груп“. 

Тунджай Гюлер е създател и собственик на „ГЕРТ груп“. Компанията, развиваща се в няколко направления – строителство, текстил, търговия с горива и други, е с амбициозни цели в Пловдив. В момента дружеството строи два жилищни комплекса в града под тепетата, а други сгради са в процес на проектиране.
Тунджай Гюлер е родом от Джебел, но през лятото на 1989 г. се изселва в Турция.
И ако за твърде голям процент бизнесмени от голям калибър у нас остават съмненията за „чистотата“ на произхода на капиталите им, Тунджай Гюлер отговоря с усмивка на въпроса ни как е направил  първия си милион: „През лятото на 1989 година заминах като всичко останало – беден, но със знания и широко отворени очи за новото, което предлага различният живот. Ден и нощ работех, за да се върна като инвеститор в България с всичките спечелени пари. Избрах Пловдив!“.

- Г-н Гюлер, визитката Ви показва, че работите с размах – Русия, Украйна, Сърбия, Турция, Гърция… Защо и Пловдив? Какво търсите в града под тепетата?

- Не търся, а продължавам. Бизнес присъствието ми в Пловдив датира отдавна. Още от 1996 г., когато да инвестираш в България си беше доста рисковано. Мнозина мои приятели и партньори ми казваха, че е лудост да се влагат пари в България тогава. А аз им опонирах, че в страна, в която има работливи хора, няма как да не успееш с производство. През 1996 година открих в Пловдив шивашко производство. Тогава във фирмата ми „Кокет“ работеха 360 души. Сега, след толкова години, правя по-уверена крачка в строителния бизнес. Така, че фирма „ГЕРТ груп“ не стъпва сега в Пловдив, а продължава да се развива тук.

- Защо? Вероятно не е само от сантимент от успешната някога инвестиция в шивашкия бизнес?

- Комплексно е - имаме сериозно проучване, анкети, прогнози, дори и малко сантимент може да откриете. Навремето Пловдив и хората на града ми подадоха ръка, това не се забравя.
Следва да отбележим, че след периодите на колебание, брутният вътрешен продукт на човек в Пловдив значително изпреварва средния ръст за страната. Същото се отнася и за средната годишна работна заплата. Демографската картина е благоприятна. Градът е от водещите в страната по отношение на привличане на така нар. „нетни мигранти“. Хората, които пристигат от съседните области - Хасково, Кърджали, Смолян, Пазарджик, те усещат как Пловдив се превръща в една от колоните на българската икономика. Така ще е вече, за хубаво или лошо, 4-5 града ще теглят напред България. Прогнозата ми е за ръст на инвестиционната активност в Пловдив. Надеждата ми е зелените площи да стават повече. Градът под тепетата трябва да става по-зелен. Когато ние стартираме проект, един от акцентите е да има повече зеленина. И всеки трябва да има принос към новата зелена система на града.

- Какво Ви накара да инвестирате в Пловдив в сферата на недвижимите имоти? Доколко добра локация е градът за подобен тип вложения?

- „ГЕРТ груп“ има построени жилищни комплекси в Истанбул, София, Кърджали... Строителството на жилища и имотният пазар не е хазарт. Строиш, продаваш и довиждане - това е грешно, така може да мисли само авантюриста. Мащабно проучване и поглед в бъдещето на Пловдив – това стои в основата на инвестицията ни. Пловдив покрива всички нюанси на визията на най-важния град на България, независимо, че не е нейният административен център - и като местоположение, и като възприятие на хората за този град, и като инвеститорски интерес, и като възможности за транспорт, и като история, и куп още компоненти. Ако две министерства се позиционират в Пловдив, каквито намеци на властта е имало в различни години, то тогава вече Пловдив ще измести София.
Но за да не звуча като политик, който борави с думите, ще отбележа само най-важното от последното изследване на „Индъстри Уоч“. Факт е, че по отношение на растеж на доходите и ръст на заетостта, Пловдив категорично изпреварва София. През анализираната 2017 година около една десета от наетите на работа са в Пловдивско, а растежът на доходите тук е 13 %, при средна за страната 10 %. В столицата има повече работещи, но в Пловдив са по-добре заплатени в последната година.
На този етап движението на хора и капитали към Пловдив правят града добра локация за инвестиране в жилищното строителство. Оттук нататък от всички зависи за хората и капиталите Пловдив да е крайна дестинация, а не по принуда градът да стане транзитна територия. Аз съм оптимист за Пловдив. Градът е орисан да бъде ракета-носител на България, това е и икономическата логика.

- Планирате строителството на два комплекса – “Панорама парк Запад”, на улица „Рая“, “Панорама Парк Изток”, близо до хотел SPS. Как избрахте точно тези локации?

- „Панорама Парк Запад“ е в „белите дробове“ на Пловдив, ако позволите образния изказ. Несъмнено в тази част на града е най-чистия въздух. Живот в града и в същото време почти сред природата. Строим върху пустош, както доскоро казваха за този район, но само на стотина метра от растителността и животинските видове в зоната около Гребния канал. Тази територия е богатството на Пловдив, тепърва ще се оценява от всички ни. Проектът ни на улица „Рая“ несъмнено е нашият дял в облагородяването на тази част от Пловдив, а композицията ни напълно е в синхрон със зелената зона.
Лесно и бързо се стига до центъра, с автомобил бързо правиш връзка с Околовръстното, а оттам излизаш на магистралата. В тази част на града са и най-добрите здравни заведения в Южна България, тук е и молът. Все неща, които търсещият нов дом отчита като плюсове.
Своите предимства има и „Панорама Парк Изток“. Той се намира в отлично устроен район. Тук не е само другият голям търговски център – мол „Галерия“, и магазините на големите търговски вериги, но и ботаническата градина, която ще се възстанови изцяло.
И двата ни комплекса, които се строят в Пловдив, са възможност за перфектна инвестиция от млади хора, които работят тук и са решили да останат в града. Сбъдната мечта за нов дом!

- В Пловдив много се строи в последните няколко години. С какво ще са по-различни вашите обекти от другите на пазара?

- В строителството и продажбата на имоти абсурдно е да си мислиш, че ще откриеш Америка. В този бизнес Америка отдавна е открита. Важното е да надграждаш добрите практики. Да строиш качествено, с оценка 10 от 10 възможни. Да бъдеш в постоянен и прям диалог с клиента. Да му предоставиш не само най-доброто жилище, но и схема за изплащане, която го удовлетворява напълно, а не да стане роб на новото си жилище за години напред.
Ние не строим с кредити, а със собствени средства, затова си позволявам да вметна това. Когато инвестираш в един град, твой дълг е да знаеш как диша той, накъде върви, какви са тенденциите в имотното търсене. Нас няма нещо, което да ни изненада, по-скоро очакваме да изненадаме клиентите с качеството, което ще им предложим.

- Тръгнали сте от текстилния бизнес. Преди 20-тина години развивате една от най-проспериращите текстилни фирми в Пловдив. Защо се пренасочихте към строителството?

- Независимо дали произвеждаш платове и ги продаваш, или градиш жилищни и търговски сгради и ги предлагаш на пазара, на едно правило никога не съм изневерявал: Пари мога да загубя, но доверието на партньори и клиенти - никога!...

- Ако Вие сега пристигате в Пловдив и търсите ново жилище – дайте съвет как човек да направи перфектната инвестиция?

- Локацията. Добра инфраструктура, близост до здравни заведения, достъп до учебни заведения… Въобще, получаваш уютен дом, качествено изпълнен, с модерна визия, но когато излезеш от комплекса също трябва да си улеснен. Когато си се спрял на дадено жилище, задължително трябва да наблюдаваш целия процес на изграждането му - дали са качествени материалите, как се изпълнява. Пловдив е топъл град, затова особено важна е изолацията. Аз лично ще гледам дали в основите на комплекса се поставя хидроизолация, дори двойна изолация. Ако търся нов дом, ще съм прочел достатъчно за Пловдив, за да знам за високите подпочвени води в града, както и как в различни периоди Марица е преливала и са следвали много неприятни дълги периоди за жителите му.
Локацията е важна, наблюдавайте строителството и качеството на използваните материали – това е съветът ми.
На снимките:
Тунджай Гюлер и една от пловдивските му панорами - Панорама Парк Изток;
"Панорама Парк Кърджали"

24rodopi.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен20/6/18 16:44

    Успех.Много точен човек!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен20/6/18 19:08

    Бравооооо и успех за бъдеще...честен и трудолюбив човек от свещената Родопа Планина..всички бизнесмени в България да бяха като него

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен21/6/18 17:41

    Сериозен бизнесмен, сериозни проекти. Успех, г-н Гюлер!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен21/6/18 21:27

    Човек на място, препоръчвам!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен21/6/18 22:10

    Чудесен човек, препоръчвам!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен22/6/18 09:09

    ADAM GIBI ADAM...BRAVO...

    ОтговорИзтриване
  7. Качество си казва думата

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.