Турският президент Реджеп Тайип Ердоган оповести снощи, в 21.30 ч., членовете на новия кабинет, който той ще ръководи лично. Това е един от най-важните елементи на новата система на държавно управление. Ердоган ще има правомощия да назначава и освобождава министрите. Прави впечатление, че Ердоган повери най-важното министерство - на финансите и съкровищницата - на своя зет Берат Албайрак, досега министър на енергетиката и природните ресурси, предаде БТА, позовавайки се на турските медии.
Припомняме, че 24rodopi.com прогнозира в деня след изборите, че Ердоган може да назначи за най-важния човек в новото правителство някой от близките му, като не е изключено това да е неговият зет. Илхан Андай от 24rodopi.com направи прогнозата за много близкия на Ердоган ключов управленец в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air.
Новият кабинет ще бъде от 16 министри вместо досегашните 23. Ердоган запазва само четирима от предишните министри. Закрива се министерството по европейските въпроси. В новия кабинет ще има две жени.
Ердоган се раздели с дългогодишни знакови министри - бившия вицепремиер и финансов министър Мехмет Шимшек, с икономическия министър Нихат Зейбекчи и транспортния министър Лютфи Елван, отбелязва БТА.
Трима министри запазват постовете си - Мевлют Чавушоглу като министър на външните работи, Сюлейман Сойлу като министър на вътрешните работи и правосъдният министър Абдюлхамит Гюл.
Досегашният началник на генералния щаб Хулуси Акар ще бъде новият министър на отбраната.
За първи път министерството на търговията ще бъде оглавено от жена - Рухсар Пекджан.
Министерството на труда и социалната сигурност се слива с министерството по въпросите на семейството, като начело на новото министерство също ще застане жена - Зехра Зюмрют Селчук.
Министър на културата и туризма ще бъде Мехмет Ерсой.
Министър на енергетиката и природните ресурси ще бъде Фатих Дьонмез, на здравеопазването Фахреттин Коджа, на образованието Зия Селчук, на транспорта и инфраструктурата Мехмет Джахит Туран, на околната среда и градоустройството Мурат Курум.
БТА отбелязва, че докато Ердоган обявяваше имената на новите министри, курсът на долара скочи много рязко спрямо турската лира - от 4.58 на 4.68, а еврото - от 5.45 на 5.51.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган назначи за свой единствен заместник Фуат Октай, предадоха световните агенции. Октай бе съветник в канцеларията на премиера - пост, който бе премахнат с промените в конституцията, отбелязва ДПА. ТАСС посочва, че това е първият вицепрезидент в историята на Турция. Докато страната бе парламентарна република, такъв пост не съществуваше.
На снимката: Дъщерята на Ердоган - Есра, и зет му Берат Албайрак
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен10/7/18 11:03

    СУЛТАНА се барикадира, Турция няма да е светска вече, язък за хубавата държава.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен10/7/18 21:52

    Започва разпадането на турската държава... Едно чудесно държавно образование, основано от Ататюрк затъва в блатото на исляма и османската простотия... Скоро от Турция ще остане само виалета около Анкара...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.