Потвърдиха се опасенията за загинали нашенци при жестоката влакова катастрофа край Текирдаг.
Сред 24-те загинали са и съпругата и детето на български гражданин, който има и турско гражданство.
Това стана ясно след повторна щателна проверка на личните данни на жертвите, съобщиха от Министерството на външните работи.
Починалата жена има само турско гражданство. Детето на възраст под 1 година, но е български гражданин по право, тъй като единият му родител също е български гражданин.
За турските власти детето обаче се води турски гражданин и затова и до този момент те посочват в отговор на официалните запитвания, че сред жертвите няма българи, информират още от МВнР.
Генералното консулство на Република България в Одрин и Генералното консулство на Република България в Истанбул извършват допълнителни проверки дали сред ранените и хоспитализирани пътници има български граждани, както и дали има такива сред тези пасажери, на които е оказана медицинска помощ на място и след това са били освободени.
Както вече 24rodopi.com писа, броят на загиналите в железопътната катастрофа в Западна Турция достигна 24 души, а ранените са 338.
Свличане на земна маса е най-вероятната причина за тежкия инцидент в европейската част на страната, съобщиха от турското Министерство на транспорта.
Влаковата композиция е превозвала 362 пътници, като е имала 6 души екипаж.
Проливните дъждове през последните дни са причинили свличане на земна маса под релсовия път, вследствие на което 6 от 7-те вагона, пътуващи от Капъ куле на границата с България, към Истанбул, са дерайлирали.
Българският гражданин, чието бебе загина при влаковата катастрофа в Турция, е 36-годишният Мелих Куртулуш от добричкото село Бенковски. В списъка със загиналите фигурират имената на Деря Курлутуш и Берен Курлутуш от Чорлу.
6-месечното момиченце е пътувало с 30-годишната си майка, леля си и братчето си. Всички без момченцето са загинали. Синът е в болница в Чорлу. Бащата е напуснал родното си място през 1989 г. „Преди месец бяха тук, за да оправят документите на малката си дъщеря, която е починала при катастрофата. Имат и 3-годишен син, който е тежко ранен в момента. Майката е турска гражданка, тя никога не е идвала в селото”, каза пред bTV кметът на Бенковски Осман Осман. „Голяма беда. Два часа по-рано от там е минал друг влак, след това е валял дъжд, прелял е този язовир и срутил релсите и пръстта, тогава става тази работа и не са го видели”, разказа Ибрям Назин, чичо на българския гражданин.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.