„От това, което видях, ще кажа, че сме на прага на безпрецедентно за Кърджали събитие - да не започнем учебната година в срок“, твърди областният управител Никола Чанев

Собствениците на строителните фирми, ангажирани в санирането на училищата, са признали, че не могат да приключат ремонтите и не могат да предадат школата във вид, който позволява на 15 септември да започне новата учебна 2018/2019 година, защото късно са започнали работа. Изпълнителите на обектите били избрани пред пролетта, а договорите се подписали през юли.
Това стана ясно на работна среща във връзка с ремонтите на училищната инфраструктура в града край Арда. В зала 301 на Областна администрация, по инициатива на областния управител Никола Чанев, се събраха представители на Общината, училищата, Регионалното управление на образованието (РУО), Регионалната здравна инспекция (РЗИ), „Пожарна безопасност и защита на населението“.
„От това, което видях, ще кажа, че сме на прага на безпрецедентно за Кърджали събитие – да не започнем учебната година в срок“, заяви Никола Чанев. Той припомни, че в Областна администрация са постъпили многобройни сигнали от директори и родители, които изразявали опасенията си, че строителните работи няма да позволят нормален учебен процес от 15 септември. Поради това той обиколил училищата-строителни обекти.

Зам.-кметът на Кърджали инж. Катя Митовска информира, че са взети мерки, за да приключат ремонтите навреме - удължено работни време, ремонтни дейности и в събота и неделя.
Според Чанев, който вини ръководството на Община Кърджали за забавянето, ръководствата на строителните фирми не могли да се ангажират, че ще са готови до 15 септември.
Както вече 24rodopi.com писа, в средата на месец юли бе даден старт на ремонтните дейности по образователната инфраструктура в Кърджали. Средствата са в размер на 13,8 млн. лева и са за ремонти на сградите на 5 училища и една детска градина.
„Подобна инвестиция не е правена в последните 50 години. Винаги пред мен и ръководството на Общинска администрация образованието е било приоритет на приоритетите", обяви на старта на големите ремонти кметът на Кърджали инж. Хасан Азис.
Няколко дни по-късно инж. Митовска сподели за проблем в диалога между строителните фирми и ръководството на учебните заведения.
В началото на август 24rodopi.com показа във видеорепортаж как върви процесът на саниране. „Уилищата отново пълни, но с… работници. Ще бъдат ли готови за първия учебен ден?“, гласеше заглавието на материала.
На днешната работна среща бе решено комисия, съставена по заповед на областния управител, да обиколи всички училища и да изготви доклад за ситуацията. Предлага се, ученици от школата, които на 15-ти ще бъдат все още строителни площадки, да започнат учебен процес в бази на други учебни заведения в града край Арда. Освен списък със свободните класни стаи, комисията ще трябва да представи на следващата работна среща точна информация кое от 5-те училища кога ще бъде готово за учебен процес. Заседанието е следващия петък.

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/8/18 14:28

    ТУ-София се санираше по време на учебната година.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен24/8/18 14:35

    Първо се уреждат с обекти, после търсят строители. Това е положението.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/8/18 14:38

    Да живей живей труда.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен24/8/18 17:27

    Vai, vai...bg ucheni....

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен24/8/18 20:52

    Shto taka be kato ne mojesh da svirshish edna rabota nqma da ya vzemash...Kato ne mogat zashto im davate da sanirat ...Vie prekalqvate alooo upravnicite biznesmenite ...Vse edno az dane si vadq normata pa da mi plashtat ...Vednaga she me uvolnite nali ama vaz koi she vi uvolni sega ???Daje she vi platqt nali.....

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен25/8/18 02:49

    Отворете един етаж от бившето Герги Бенковски.

    А защо при пренаселеност в училищата в централна градска част не се помисли за капитален ремонт на тази сграда и възстановяването и като училище?
    Или е оставена на самосъбаряне за да се продаде терена на наши хора?

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен25/8/18 02:52

    3 и 4 етаж на ОУ Климент Охридски са празни, даже изхвърлиха всичко от там.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен25/8/18 20:37

    Казвам се Р.Йосифов 71г.строителен техник от с.Кирково .Аз съм ръководител ма изграждането на гимназията в Кирково която има 2СЕКТОРА на 4 етажи плюс закрит плувен басейн плюс спортна зала плюс детска градина и 1200м2 столова направено за 6 г.с 3бр. Бетонарки.Издадено оборудван до тебеширите на стойнос 1250000лв 1973-1979г.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.