В Стражец: Страх ни е за живота ни, добитъкът е без контрол!

Село е готово да се вдигне на бунт и да блокира път заради коне-убийци. Животните на местно семейство от години нанасят щети на останалите стопани, а институциите са безсилни да вземат мерки, твърдят хората в Стражец. До момента пуснатото из цялото землище на крумовградското село стадо, е убило две крави и овца.
„Живеем в постоянен страх, не можем да излезем до нивите и пасищата. Тук сме общо 9 жители, гледаме около 130 крави и друг добитък. Тези коне обаче нападат, хвърлят къчове. В понеделник вечерта ме нападнаха докато се прибирам с моя кон. Скочих от животното в последния момент, преди да ме връхлетят. Веднъж ме блъснаха и паднах от каруцата, разбих си главата. Подал съм сигнали за около 12-13 досъдебни производства срещу това семейство. Конете им нанасят щети, разбиват огради, тъпчат реколтата, убиват други домашни животни, изпотрошиха ми няколко леки автомобила. Какво чакаме, човешка жертва ли?”, разказа за всекидневника „24х7 Родопи” 62-годишният стопанин от Стражец Васил Василев.
Подавани са редица жалби, стигало се е до съд, но след глобите тормозът продължава, споделя родопчанинът. По думите му, всичко започва преди 7-8 години, когато в селото се настанява семейство от град Маджарово. Мъжът и жената отглеждат крави и в момента около десетина коня-каракачанска порода, за които получават субсидия по 160 евро на глава. Според местните обаче, стопаните не полагат никакви грижи за животните, а те са пуснати свободно из селото.
„Аз  и комшията ми също имаме по един кон, но не можем да излезем с тях, ако другите са наблизо. Те връхлитат и ритат. Десетки пъти сме молили това семейство да ги гледа вързани или на заградено пасище, но не го правят. Вдигнали сме ръце, писал съм дори до главния прокурор. Решили сме да блокираме пътя, докато не дойде на място представител на държавното обвинение и не направи някакво предприсание и животните да бъдат прибрани. Не се издържа, ще ни убият!”, казва 62-годишният мъж.
Както вече писахме, местните са пускали и жалби до Общината в Крумовград. Сформирана от кмета комисия пък е направила огледи, след които е написан акт на собственичката на животните М.К.
Установено е било, че цялото стадо коне пашува свободно и без контрол в селото.
„Унищожават нивите и градините ни, овощните дръвчета. Преминават през оградите, събарят ги и тъпчат реколтата”, жалват се хората.
На собственичката бе наложен акт в размер на 200 лева. Стопанката на четириногите животни обаче обжалва финансовата санкция в съда. Предвид тежкото й материално положение и максималния размер на глобата, магистратите в Крумовград намалиха наказанието на 90 лева.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.