Кофти условия на труд и синдром „Пари нема, действайте”

71 стотинки на час или 10 лева на ден. И подобно заплащане има в Родопите. Това е надницата на пазач на обект за изкупуване на скрап в Кърджали. Работното време е 14 часа. Договор няма…
Едноличен търговец отнесе глоба в размер на 1500 лева от Инспекцията по труда след проверка на стопанисваната от него площадка за черни и цветни метали, пише всекидневникът "24х7 Родопи". Оказва се, че пазачът работи напълно нелегално, а получаваното възнаграждение е повече от символично. Дори рекордно за държава в Европейския съюз.
Условията за здравословен и безопасен труд са най-често погазвани в региона. 549 нарушения са установили трудовите инспектори от началото на годината, като 308 са именно по този показател, посочиха за 24rodopi.com от Инспекцията.
90 проверки в общо 82 предприятия са били извършени през януари, съобщи директорът на инспектиращото ведомство в Кърджали Ангелина Бабунска. В 13 от предприятията за първи път са влезли инспектори.
238 от констатираните нарушения са били свързани с трудовите правоотношения, касаещи неизплащане на заплати, допълнителни възнаграждения. Продължава в региона „синдром” за работодателите да бъде неизплащането на извънреден, нощен труд, както и труд по време на празници, констатираха от Инспекцията.
В област Кърджали е най-ниската в страната средна работна заплата, сочат данни на синдикатите. Тя е в размер на 561 лева и 24 стотинки. Причините за това са сивата икономика и търсенето на евтина работна ръка.
На снимката: Има и такива моменти на работното място
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен8/2/19 11:28

    Да ходят и в теклас да извършат проверка, не ни дават отпуски от 4г.насам и да кажат общо колко дни е неизползваната отпуска от работниците.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен8/2/19 11:29

    Za kokoshka nqma proshka da proverqt i teklas

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен8/2/19 13:45

    Само фиктивни проверки без ефективни наказания. Проверете по големите работодатели по колко часа се работи спазват ли се почивките, извънредните как се заплащат. А годишните отпуски ползват ли се?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен8/2/19 18:30

    Идете в шивашките цехове до пневматика да видите колко платат на час а за изванредния труд въоще не мислят да платят,,,,,,

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен8/2/19 19:57

    0| 537|08.02.2019ООН информира 320 държави и организации за отвличането на либийския танкер в България

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.