Посланикът на Турция у нас Хасан Улусой ще бъде извикан на разговор във Външно министерство в понеделник

Посолството на Република Турция защити изказването на турския посланик у нас. В съобщение до медиите от посолството посочват, че са разочаровани от изопачаването на изказването на д-р Хасан Улусой.
"Очевидно е, че редом с българския, доброто научаване на устния и писмен турски език от страна на българските граждани е повод за предпочитание при наемането им в турски фирми. Това се отнася за всяка чужда инвестиция. В своето изказване посланик д-р Хасан Улусой е акцентирал именно върху това и декларирайки своето доверие в българските власти, е споделил готовността ни за сътрудничество", пише в прессъобщението.
Вижте пълния текст:
Днес (11 май) на церемонията по откриване на новата инвестиция на фирма Теклас България в гр. Кърджали, в качеството си на поканен гост, посланикът на Република Турция в София д-р Хасан Улусой направи изказване.
В изказването, в което се акцентира на задоволството от големия брой турски инвестиции в приятелска, съседна и съюзническа България, бе изразено становището на турските инвеститори за необходимостта българските граждани да владеят писмено и говоримо както български, така и турски език. Изопачаването на тази част на изказването, под формата на – „Турският посланик поиска задължително изучаване на турски език в България“ и последвалия отзвук, са причина за разочарование. По-долу е приложен текстът на изказването на посланик д-р Хасан Улусой на турски език, неофициалния му превод на български език, както и видео клип на изказването му.
Турция отдава голямо значение на икономическите си отношения с България. Приемаме със задоволство подкрепата на министър-председателя на България г-н Бойко Борисов и на съответните членове на правителството и институции, както в много други сфери, така и за развитието и на икономическите ни отношения в полза на двете страни.
Очевидно е, че редом с българския, доброто научаване на устния и писмен турски език от страна на българските граждани е повод за предпочитание при наемането им в турски фирми. Това се отнася за всяка чужда инвестиция. В своето изказване посланик д-р Хасан Улусой е акцентирал именно върху това и декларирайки своето доверие в българските власти, е споделил готовността ни за сътрудничество.
Посланикът на Турция у нас Хасан Улусой ще бъде извикан на разговор във Външно министерство в понеделник по разпореждане на министър Екатерина Захариева, съобщиха от МВнР.
Външният ни министър очаква от него обяснение за думите му от днес, с които призовава българската държава да насърчи изучаването на турския език като чужд език.
"Думите на посланика звучат смущаващо, тъй като българското правителство никога не е възпрепятствало свободното чуждоезиково обучение. Турски език може да се изучава в училище наред с английски, немски, френски, китайски, японски, румънски, руски, иврит.

В тази връзка подчертаваме, че такова изказване от посланика на съседна и партньорска държава като Турция не съответства на очакванията на Република България за това, по какъв начин следва да се развиват нашите добросъседски и приятелски отношения", се казва в официално съобщение на МВнР.

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

34 comments so far,Add yours

  1. Анонимен11/5/19 20:56

    Човека си казва истината! Искаш ли да работиш в турска фирма трябва да знаеш турски!
    Друг е въпроса, ако Премиера реши да вдигне минимално осигурителния праг на длъжност “Оператор на машина”, например на 1000 лева бруто!?Нали?
    Добре ще бъде за държавната хазна, добре ще бъде за работника например в Теклас, а па ако искате на японски си говорете!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен11/5/19 21:09

    Преди всичко преводача-чката да разпитват ,винаги гафят с превода. Превеждат като гугьл.
    Срамота в съседа си упражняват като махленска глутница разбрал не разбрал лае.
    А турците в Кърджали винаги така ще сте боядисани врабчета.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен11/5/19 21:19

    Абе, българина си екрив по натура. Все нещо ще разбере против него. Иначи готов и с китайския, но Турският език, това го боли. Не може да го понесе. Иначе 80 процента от езика му е точно турския език, но той не иска да разбира.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен12/5/19 00:43

      Da te tyrcite sa naychili tyrskiqt ot balgarite oshte 428 g sega da se naychat da pishat i taka i pismennosta shte e na 80 procenta

      Изтриване
    2. Анонимен12/5/19 09:25

      Така е братчед,криви са българите,ама това е наследство още от робството.Ама това генетично кривата ти тиква едва ли го разбира! "Наред е редакцията"

      Изтриване
  4. Анонимен11/5/19 21:31

    Prav e kazal poslanika edin chitav prevod nqma koy da pravi,zatova trqbva da se uchi turski

    ОтговорИзтриване
  5. От ясно по ясно е Ето това е заразната болест на българщината.наименованието на болестта е ..Омраза към турцизма
    .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен12/5/19 09:10

      Обратното е още по-вярно,макар че живееш в България!

      Изтриване
  6. Анонимен11/5/19 22:08

    Турският език е реалност и необходимост в нашия район. Не английския, китайския! Правилно е казал, какво толкова софийските подскачат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен12/5/19 10:09

      Англичаните и китайците все пак са хора а не примати!

      Изтриване
    2. Анонимен12/5/19 12:17

      Aнгличаните, китайците и турците са наследници на империи ! Те са НАРОД, а не ПЛЕМЕ ! Разбираш нали !!!!????

      Изтриване
    3. Анонимен12/5/19 12:18

      Това не е наро а племе, беше писал някой ! Знаеш за кого нали ?

      Изтриване
    4. Анонимен12/5/19 17:24

      DO 10;09
      Tiya primati kolko sa uvajili vashte babi da znaesh moje i ti da si potomuk na primat

      Изтриване
    5. Анонимен12/5/19 23:07

      Примати като българите. Нали са остатък от империята 600 годишната

      Изтриване
  7. Анонимен11/5/19 22:50

    Като задължителен предмет искааме да учим Руски вива Русия фак Америка

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен12/5/19 00:38

    Аферим Посланик ефенди.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен12/5/19 00:39

    Ако не знаете турски как ще пазарувате в съседна Турция?

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен12/5/19 01:06

    За откриването на следващия завод е ред на президента на Турция хахахаха, да чуем и неговата гледна точка. Намерили тука евтината работна ръка, и като говорим и пишем на турски какво, тройна надница ли ще ни се плати?

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен12/5/19 08:36

    Браво на посланика, прав е когато врегиона населенито е над 75процента са турци. А тия от дпс не могат......а когато в другите даржави за няколко хиляди българи са признати за национални малцинства. А тук нещат да признаят даже и езика . Щом и самия МИНИСТЪР говори за мюсулмани и мюсулмани ??? Къде са Турците в БГ. Пак ли почна възродителен процес или то май въоще не е спрял.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен12/5/19 09:08

    Е сега стана ясно и всички разбраха,защо нашият кмет дава мило и драго в Кърджали да идват турски инвенститори.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен12/5/19 09:45

    Всичко е заради робството което остави траен белег в душите на българите, но ще мине време и ще потледнем по друг начин турския език

    ОтговорИзтриване
  14. zafer erturk12/5/19 09:59

    Г-н УЛУСОЙ много добре е казал ама кой да го разбере. Миналата година секретарката на празидента Радев с консула в Едирне на едно събрание каза че искат редовно обучение на Български в училищата в Турция.
    Тогава не беше намеса в вътрешните работи на Турция.
    Българските управители трябва да си сменят очилата и ако не се получава да сменят мирогледа си.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен12/5/19 10:40

    za TYRCITE v BILGARIA maichiniq ezik e TYRSKI chtom chte rabotite b CHYJDA FIRMA ZADILJITELNO E EZIK

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен12/5/19 11:00

    Ezika e nay golyamoto Bogatstvo.Bez razlika ,ot ezika .Kakivto ezik znaech, poveche vizmojnosti imasch .Za vsicko.Za Realizazia.Amudjata tova e iskal da Kaje .

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен12/5/19 13:04

    Съобщение: "От утре 13.05.2019г. заводите "Пневматика" приемат работници владеещи френски език".Останалите да сърбат попарата!

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен12/5/19 13:25

    Господин Посланик,това Ви е за втори път.Дано третият път се поправите,иначе комшулука отива на кино а пък и не е хубаво да дразните хората!

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен12/5/19 14:02

    ДПС защо мълчи защо не защитава турците ,но тях келепира им трябва

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен12/5/19 14:40

    Predlojenieto na poslanika e mnogo hubavo, ot Turkiye daskalite, ot nas decata i obratnoto, kogato te pojelaiat da uchat bulgarski ezik v tehnite uchilista. Bratski sasedski narodi da si jiveem i da se razbirame s radost. Taka i s drugite nashi sasedi i sasedki. Edin jivot imame i da go jiveem s radost i v dobro razbiratelstvo. ako vseki sased podkrepia saseda si, eto go tova deto sichki iskame - mir, souz. Anglichanite napraviha zadaljitelen angliiski ezik v eu, sega ne iskali veche v eu, macron, junker, merkel, borisov...koncert po jelanie beatles yesterday...zorlem guzelik olmaz kadin efendi Elizabeth....vratata otvorena....avrio, kalimera, buiurum efendilar....bye, bye, UK....hos geldiniz Turkiye, Russia, Siria, Iran, China, Corea....

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен12/5/19 19:46

    В БЪЛГАРИЯ ТУРСКИЯ ЕЗИК СЕ ИЗУЧАВАШЕ КАТО ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН УЧЕБЕН ПРЕДМЕТ ОТ УЧЕНИЦИТЕ В СМЕСЕНИТЕ РЕГИОНИ И ТОВА НЕ СЪЗДАВАШЕ НИКАКВИ ПРОБЛЕМИ В ДЪРЖАВАТА.ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО Й ОБУЧЕНИЕ ЩЕ БЪДЕ В НАША
    ПОЛЗА, ОТКОЛКОТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ОБУЧЕНИЕТО ПО НЯКОИ ДРУГИ ЧУЖДИ ЕЗИЦИ.

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен12/5/19 20:34

    Защо българина боксува на място?
    Ердоган ще ви оправи споко и ДПС и ГЕРБ.
    Само ДОСТ.

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен13/5/19 09:16

    Браво на посланика, прав е когато в региона населениeто е над 75 процента са турци. А тия от дпс не могат......а когато в другите държави за няколко хиляди българи са признати за национални малцинства. А тук нещат да признаят даже и езика . Щом и самия МИНИСТЪР говори за мюсюлмани и мюсюлмани ??? Къде са Турците в БГ. Пак ли почна възродителен процес или то май въобще не е спрял.

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен13/5/19 10:08

    Клиентите на Т клас са предимно немци! С предимство е немския! Да говорим истината, “учете турски в училище” е пропаганда на която премиера се върза, както аз си връзвам конверските всяка сутрин! ДПС, Дост, Герб и БСП са Организирана група.

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен13/5/19 11:43

    Как пък все не сме разбрали правилно ? Нали половината българи знаят турски език!? Нека се опитат да се изразяват правилно, за да ги разбираме правилно! Стига са ни правили на глупаци!

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен14/5/19 09:20

    Г-н УЛУСОЙ много добре е казал ама кой да го разбере. Миналата година секретарката на празидента Радев с консула в Едирне на едно събрание каза че искат редовно обучение на Български в училищата в Турция.
    Тогава не беше намеса в вътрешните работи на Турция.
    Българските управители трябва да си сменят очилата и ако не се получава да сменят мирогледа си.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.