Интензивността на политическите интриги през последния месец разколебава както готовността на избирателите да участват в евроизборите, така и подкрепата им за водещите формации.
Това показва национално представително проучване на Алфа Рисърч, проведено по домовете в периода 20-30 април 2019г., сред 1015 пълнолетни граждани от цялата страна, пише водещата информационна агенция „Блиц“.
Електоралните щети за ГЕРБ, регистрирани още в края на месец март, продължават да отнемат от подкрепата за управляващите, която обаче не се трансформира в категоричен превес за БСП. В резултат, на официалния старт на предизборната кампания за Европейски парламент се запазват паритетните позиции между двете партии, с минимален аванс от 0.5% в полза на БСП.
Проучването очертава по-важните тенденции в моментната ситуация. Спад в очакваната избирателна активност.
Сигурните, че ще гласуват на 26 май, намаляват от 35.0% в края на март до 32.9% в края на април. Което означава около 2.1 млн. избиратели, готови да отидат до урните.
Както и преди месец, с по-висока мобилизация се открояват симпатизантите на БСП. Паритет в подкрепата за БСП и ГЕРБ, с минимално преимущество за социалистите. Имотните скандали продължават да отронват симпатизанти от ГЕРБ. Резултатите от проучването обаче не позволяват да се каже, че това води до ясна тенденция за доминация на БСП.
Предимството, с което социалистите влизат в кампанията, е символично. 32.7% от решилите да гласуват биха дали гласа си за БСП, срещу 32.2% за ГЕРБ.
В полза на БСП работят: имиджовите щети за управляващите в резултат от имотните скандали, по-високата мобилизация на традиционно подкрепящите я възрастни избиратели в малките населени места, ръстът на недоверие към ключови фигури от ГЕРБ. Потенциалът за ГЕРБ, обратното, е във: по-широката му електорална периферия в големите градски центрове, вътрешните противоречия в левицата, слабата все още мобилизация на конкурентните дясно-центристки формации.
Запазваща се подкрепа за ДПС, с лек отлив след обявяването на листата.
ДПС влиза в предизборната кампания с потенциал от 9.3% сред решилите да гласуват. Доколкото в евроизборите могат да участват само граждани, живеещи на територията на страните членки на ЕС, Движението няма да може да разчита на обичайните си гласове от Турция, посочват авторите на проучването. Възможно е обаче да мобилизира в последните дни избиратели в страната и сред българските турци, живеещи в други страни-членки на ЕС. Ако това се случи, то ще увеличи тежестта си в крайния резултат и ще запази третата си позиция.
Припомняме, че изненадващо в евролистата на ДПС няма нито един представител на област Кърджали, както и на Шумен, Разград, Търговище, Силистра, Хасково и други традиционни депесарски региони. Съседната област Смолян е представена от 3-ма.
Припомняме също така, че 40 дни преди Мустафа Карадайъ да обяви листата, 24rodopi.com прогнозира, че втори ще е Делян Пеевски. Ранната прогноза на 24rodopi.com за местата от 1-то до 4-то места също се оказа точна.
Продължаваща концентрация на националистически вот около ВМРО. Партията подобрява позицията си от март и стартира кампанията с подкрепата на 6.0% от решилите да гласуват. Поотделното явяване на трите партии от Обединени патриоти намалява влиянието им, но както отбелязахме в мартенското проучване, шансът някоя от формациите да привлече симпатизантите от този сектор, би могъл да й гарантира мандат в Европарламента. За момента като такъв център се очертава водената от Ангел Джамбазки листа на ВМРО.
Това отслабва позициите на другите партии: листата на НФСБ „Патриоти за Валери Симеонов” стартира кампанията с 1.7%, а на Атака - с 1.2% от решилите да гласуват
Вотът и за трите националистически формации обаче е силно реактивен към конюнктурни събития и едно радикализиране на ситуацията е способно за кратко време да предизвика значими амплитуди в него.
Мобилизационни предизвикателства пред Демократична България. Обединението между „Да, България”, ДСБ и „Зелено движение” стартира кампанията с 4.5% подкрепа сред решилите да гласуват и съществен дял дясно-центристки избиратели, които все още не са взели решение как ще постъпят в изборния ден. Шансовете на извънпарламентарната коалиция за представителство в Европарламента са пряко зависими от способността й да привлече колебаещите се десни избиратели в хода на кампанията, както и да разшири влиянието си в повече региони и населени места.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен3/5/19 21:23

    Оправете си статията от област Смолян са 4-ма - Карадайъ,Мусак,Атидже и Станиславчо.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен4/5/19 07:01

    БСП 6, Герб 6, ДПС 3, ВМРО 1 и Демократи 1 според тия "нагласи" но БСП-Герб 7:5 според апартаментгейт, къща за гости гейт и само колиба в Банкя след изборите гейт

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен4/5/19 07:39

    Бойко няма апартамент, ни къща за гости, но Една лястовичка пролет не прави. Una rondina non fa Primavera!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен4/5/19 08:10

    Отлива не е от листата а от самозабравилите сеГОЛЕМЦИ от общинските структури. Господин Доган браво дано и есента постъпите по същия начин да смените фуклюфците които забравиха от къде тръгнаха и сега един селам не казват на хората

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен4/5/19 08:10

    Отлива не е от листата а от самозабравилите сеГОЛЕМЦИ от общинските структури. Господин Доган браво дано и есента постъпите по същия начин да смените фуклюфците които забравиха от къде тръгнаха и сега един селам не казват на хората

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен4/5/19 11:05

    Podkrepqme listata gospodin Dogan i odobrqvame smqnata na nezamenimite depesedjii-yasladjii. Nie ne sme protiv partiyniq elit tam gore v Sofiq-neka si stoite i vie i Peevski da ima i turci i bulgari znaem che taka e redno.Tuk po selata s vas prqk alush-verish nqmame i ne biete na ochi. No po mesta iskame promqna zastoto kato se pochne ot selskiq pa do obstinskiq kmet takava klika se obrazuva che ne ni se jivee napravo. Korupciq, lyubovnici, glezeni sincheta i djenduri milioneri napravo mamata si ebalo. Sigurno decata na dogan jiveqt po normalno ot nashite derebeyski deca.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен4/5/19 18:05

    Само немислещ и неразумен човек може да даде гласа си за делян пеевски. Какво е направил той за избирателите, докато е тука, че да очакваме да направи нещо в европарламента.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.