Нашенци обжалват решения за откази за обезщетения за безработица

Гурбетчии се връщат от Западна Европа в Кърджалийско, след което влизат в… Административния съд. Гастарбайтери от региона завеждат дела срещу Териториалното подразделение на Националния осигурителен институт заради отказ за предоставяне на обезщетение за безработица.
Няколко са съдебните казуси, само в първите дни на октомври, установи проверка на 24rodopi.com.
В повечето случаи родопските гастарбайтери били командировани на работа в страни от Европейския съюз, като трудовият договор бил за няколко месеца. Заминавали след контракт с посредник от България.
При връщането си обаче, получавали отказ за парично обезщетение за безработица.
Гурбетчиите обжалват в съда, позовавайки се на Регламент на ЕС, в който е посочено че „лице, наето на работа, с цел да бъде командировано в друга държава-членка, трябва да се счита за лице, спрямо което непосредствено, преди да започне работа, вече се е прилагало законодателството на държавата-членка, в която е установен неговия работодател“.
До момента Административният съд в Кърджали е отменил всички решения на местното подразделение на НОИ, връщайки ги на Института за ново разглеждане.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/10/19 15:28

    Никой не ги командирова .Напускат предприятието по собствено желание и отиват на гурбет за един два месеца и идват регистрират се в бюрата по труда незаконно и и им плащат обещетения за година две по 10-15 хиляди лева .Съда наясно ли е с правилата в тази държава.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9/10/19 15:33

    НОИ ще плащат като поп,това са правилата в ЕС .Тук не е джамахирия и държавата да ощетява и мачка поданиците си .Държавата скача да събира безумни данъци ,а кога трябва да дава е мащеха .

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен10/10/19 09:05

    Съда е наясно с правилата , законен или незаконен начин , ние работим в чужбина за да си прехранваме децата ! Държавен орган ни отнема правата , орган който е длъжен да спазва Кодекса на труда и Европейските регламенти , и повярвайте ми не взимаме 10 - 15 хил .лева има си вече максимум и минимум за получаване на обезщетение ! Намират ни работа от държавен орган / Бюро по труда / и пак сме виновни и сме разследвани от НОИ ! Е КАЖЕТЕ КАКВО ПРАВИМ , КАК ДА НЕ СИ ТЪРСИМ ПРАВАТА ! АКО ТРЯБВА ДО ЕВРОПЕЙСКИ СЪД ЩЕ СТИГНЕМ НО ЩЕ СИ ТЪРСИМ ПРАВАТАНА ЕВРОПЕЙСКИ ГРАЖДАНИ !

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен10/10/19 22:37

    Правилно!До последно си търсете правата. Този от 15,28 явно е от партийните величия, без покритие. За това нашите деца са извън България. Всички те са с висше образование. Жалък л....р!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен11/10/19 20:08

    Аз съм безработна от 15.02 2019г.чакаща решение, но все още няма

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.