ЦС на ДПС думна много тежък (откъм влияние) партиен екземпляр. От партията е изключен Бейзат Садък Яхя - „Бахриюмерът*“ на Шуменския край, човекът без чието разрешение не се назначаваше дори чистачка в онази част на България, „слугата на султана“ с артък широките правомощия, царят на лова в Североизтока, големият приятел на Бойко Борисов и Валентин Златев… Богат, много богат дългогодишен депесар вече не е депесар.
Бивш депесер, богат, много богат е и кметът на Хитрино, и областният управител на Разград, и… списъкът е дълъг.
На Север е така. Полето ражда не само тикви, но и богаташи. Не че в Кърджалийско ДПС не създаде милионери, но след поредната „отсечена“ политическа глава от другата страна на Балкана, в Бастиона на Доган актуален е въпросът: Защо при нас не се случва?

Защото на Север бейлъкът (село, град, община или по-голяма територия, в която „коли и беси“ най-богатият, и който е доволен от това, че всички живеят в страх от него и го наричат бей) е по-развит.
Защото ако се появи такъв бей в Източните Родопи, може и пердах да отнесе. Примерно, на последните избори в Джебел опонентите на ДПС се пробваха да катурнат партията чрез приватизатор на голямо местно предприятие и шивашки бос, който бе допингиран предизборно в продължение на две години, но двамата кючюк бейове тръгнаха като аслани, но в изборната нощ се кротнаха като насрани.
Защото етническите турци в Кърджалийско са с по-европейско мислене от етническите турци в Североизтока. И това вероятно се дължи най-вече на влиянието на гурбетчиите. Твърде много нашенци аргатуват на Запад, но затова пък са изградили визията на по-свободния, на по-смело изказващия се етнически турчин от Кърджалийско.

Защо като са толкова свободни и толкова смело критикуват ДПС, етническите турци в Кърджалийско нито веднъж не помогнаха на ГЕРБ да спечели поне една община в Източните Родопи?
Защото вината е в ГЕРБ, в наложената от Цветан Цветанов странна политика на „санкции след празни урни“ – щом не гласуваш за нас, няма да има пари за вашето село, град, община. Например, преди години дупките по републиканската пътна мрежа в тази част на страната се запълваха в Хасковско и Смолянско, но в Кърджалийско се бавеше кърпежната процедура. Не бяха необходими указателни пътни табели за началото и края на определена област, защото на самите граници на областите Хасково и Кърджали и Смолян и Кърджали всичко ставаше ясно. И за водачите на МПС, и за живеещите в Кърджалийско.
Кърпим приоритетно там, където гласуват за ГЕРБ!? Отпускаме пари там, където гласуват за нас!? Сбъркана работа, политика за „Слаб“ (2). №2 в ГЕРБ се пъчеше, че е експерт в работата в смесените региони, но е в пълна заблуда, защото той не познава етническите турци. Това е най-мекият израз, който си позволяваме.
Цветанов така и не разбра, че със сплашване етническите турци в Кърджалийско няма да се юрнат към ГЕРБ. Напротив, заради такива като Цветанов твърде много гласуваха с омерзение за "своите".
Едно е Реджеп Тайип Ердоган и неговата партия да се опитат с набързо създаден политически продукт в България да съборят ДПС, бамбашка са декларациите, напъните и моделът „Цветанов“ за алтернатива в смесените региони. Списък „Наказваме ви, защото не гласувате за нас“ е толкова разстройващ и пораждащ съмнения, аджеба, в бюрото на Тодор Живков ли са намерили някакво завещание за Кърджалийско или наистина е писан от „евроатлантика“ Цветанов, че инстинктивно поражда масово етническо събиране под знамето на ДПС. Там се стичат и традиционно пасивните, и вече негласуващите за ДПС, че дори и подкрепилите през 2017-та ДОСТ.
Защото едно е да познаваш бейовете на Севера и да партнираш с тях с изборни помисли, съвсем друго е да познаваш етническите турци в Кърджалийско. В Бастиона си нямат зърнени босове, нямат едри земевладелци, дори строителните им чорбаджии слушат по-големи чорбаджии в столицата или просто са заченати при гепването на имоти, но пък някак си повече се доближават до разбирането „етническите турци са по-свободни в европейска България“. За тях бейлъкът, беят, е лошо нещо. А купеният бей - още повече!
24rodopi.com

Бахри Юмер е бивш областен лидер на ДПС в Кърджали, за когото днес самите депесари казват, че бил „голямо зло за партията“

Четете политическите анализи от понеделник в 24rodopi.com:
Грешка! Муткото депесар джендъри към Родопите ли повежда?
Попадение! Даваш ми Валери Симеонов, връщам ти Истанбулска конвенция
Мехмед Ходжа призна пред 24rodop.com: Празната бюлетина е моя!... Какво още каза
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

19 comments so far,Add yours

 1. Анонимен1/12/19 10:17

  Защо преди асфалта не пишете истинската причина поради която турците не гласуват за други партии,а ДС ги принуждава да фърлят етнически? ;)

  ОтговорИзтриване
 2. Анонимен1/12/19 10:20

  Спомени от...?
  Под клонатите тополи се редяха ниски маси с дървени столчета: тук бейовете сърбаха кафета, смучеха наргилета и по рамазан пак тук осъмваха със зурни и тъпани. Също и байряма си празнуваха тук, като устройваха в самата стъгда и гюрюш, т.е. борби на пехливани.

  ОтговорИзтриване
 3. Анонимен1/12/19 10:26

  И вървейки на Север,
  гласът ти да извика:
  "Да идем да видим заедно
  от къде точно извира слънцето."
  Дори на шега да изречеш
  или в преувеличение,
  че нас ни разделиха земята и морето,
  мечта моя и очарование,
  не казвай само,
  дори и гласът ти отвътре да моли :
  искам убежище за един странник…
  Ще хвърлиш сянката,
  която все се спускаше,
  ще захапеш дюната,
  на две стъпки…
  За това никой –
  ни човек, ни бог
  да не ни говори,
  ако сме разделени
  както са разделени луната и слънцето,
  за това нито скалата,
  нито вятъра грешник,
  нито речният брод,
  нито дървото,
  хвърлящо сянка,
  трябва да разберат и да изрекат
  лъжата
  че грешка беше
  Севера или пък Юга,
  или единият от нас,
  а може би на двамата....!?

  ОтговорИзтриване
 4. Анонимен1/12/19 10:33

  „Кой е Левски?” В ушите гърмеше въпросът...
  Сега във зандана срещу него беят седи.
  Кафе ако иска в предсмъртния час, ще му носи.
  Той е ангел, след който народът поробен върви.
  Миралаят реши, ако трябва в смъртта ще го следва.
  Идеал не умира от хватка на здраво въже.
  Апостолът хвърли за посев святото дело,
  от което се раждат само смели мъже.

  ОтговорИзтриване
 5. Анонимен1/12/19 10:59

  По-голяма част от турците гласуват за ДПС по принуда,30г.няма реална алтернатива.Големите партии не ги припознават,не искат в техните редици да има кадри етнически турци,има дефицит на ДОВЕРИЕ!Бедни души,страдащш от етнически егоизъм.

  ОтговорИзтриване
 6. Анонимен1/12/19 11:14

  В БГ каквото кажат заедно в еди коя си маса -Бойко и Доган това става.Другото са анализи на някой.

  ОтговорИзтриване
 7. Анонимен1/12/19 11:17

  Тупците живеещи в България припознават и гласуват за партии които ги припознават като турска.Герб с Бойко може да им помага повече ,но само им вижте кандидатите за общински кметове и съветници ,на първите места в населени места с турска етност са само хора с Български имена .А турците на задни места

  ОтговорИзтриване
 8. Анонимен1/12/19 11:19

  Защото са стадо ОВЦЕ!
  Защото умните и оправните избягаха, а тук останаха старите, болните и послушните!

  ОтговорИзтриване
 9. Анонимен1/12/19 14:56

  В Кърджали са неграмотните турци,вижте младите нито от политика разбират нито от тюрклюк,казал им селския неграмотен кмет че трябва да гласуват за ДПС и раята гласува,а че трябва да отворят работни места да не се вдигат данъци пътищата да се асфалтират,турски да се учи ,да се признае турското малцинство въобще не ги разбират от тия неща,щом селския кмет казал трябва да гласуват за бизим парти

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Анонимен1/12/19 21:13

   За съжаление си много прав

   Изтриване
 10. Анонимен1/12/19 15:00

  Кърджалийци те са будали не виждат че депесарите влезнаха в политиката с чаръци галоши сега са милионери и децата им карат джипове и са собственици на хотели,мотели ,къщи за гости с европейски пари

  ОтговорИзтриване
 11. Анонимен1/12/19 15:10

  Да те еба в фалшивия „поет”иди си намери друго място за изява ,не си забавен !

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Анонимен1/12/19 18:36

   Още откакто свят светува
   очите ми наблюдават вечното
   пътуване на съществуването.
   докато песента му гали ушите ми...

   Изтриване
  2. Анонимен1/12/19 18:48

   А бре Тотю, а бе човек, То е ясно , че си привърженик на азиатските "чудеса на природата", ама давай го по- полека.

   Изтриване
 12. Анонимен1/12/19 18:16

  Още откакто свят светува
  очите ми наблюдават вечното
  пътуване на съществуването.
  докато песента му гали ушите ми...

  ОтговорИзтриване
 13. Анонимен1/12/19 21:00

  Родопиии,
  дайте поле за изява на поета,че да спре да праи калабалък тука

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Анонимен1/12/19 22:50

   Вавилонски Калабалък
   Действащи лица: Мис Ан–горската котка, Сър Вой–нишкото куче, полската мишка Маришка, аз /има си хас/.
   – Пис-пис, Мис! – кис-кис.
   – Гаф-гаф! Бум-тряс! Дрън!
   – Пст! Вън!
   – Джаф-джаф!
   Шав-шав: – Цър-цър!
   – Хър-р-р, мър-р-р!
   – Дръж, Сър! Къш!
   – Бау!
   – Мяу!
   – Уау!
   Ала-бала. Тупа-лупа.
   – Оле-мале! Тука,тука!
   Come on, boy! Ой!
   Вой: пляс, мляс. Хр-а-а-с!
   – Брей! Ах, ти, пале! – шаш.
   – Hey, no way! Марш!
   Пис-пис, Мис!
   ..........
   – Цър-цър!
   – Ъ-ъ-р-р-р!
   Цап.
   Лап.
   ..........
   – Хрус-хрус-хрус-хрус...
   – Сус!

   Изтриване
 14. Анонимен2/12/19 07:37

  А ДА СТЕ ЧУЛИ ОТ ББ ДА КАЗВА ТУЧИН ИЛИ ТУРЦИ....КАК ГЛАСУВАШ ЗА ГЕРБ

  ОтговорИзтриване
 15. Анонимен2/12/19 09:00

  Не се самозалъгвайте тук в Кърджали има по богати бейове,но са хитри не правят показн и не се изхвърлят,евалла им правя ...

  ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.