Тя е шивачка в Джебел. От години. Оплаква се. От ниското заплащане, от лошото отношение на „патрона“, от работата в събота и неделя… Два пъти се натравяла с храна, която се карала от друго населено място. Обяснява и за врътките с отпуските, как тарикатът ощетява и държавата, но нашата тема е друга.
Думите на шивачката към сина й, който скоро ще завърши средното си образование: Бягай, сине! Спасявай се в Холандия!
Тя има брат в Хага. Работи в строителството. Ще му помогне в началото…
„И там ще се мъчи, но поне за повече пари, а и отношението на „патрона“ ще е друго“, казва шивачката.
Младите хора в България, които скоро ще завършат гимназия, масово не искат да работят в производството. Момчета и момичета, които през 2018 г. са били на 15 години, си представят да имат най-вече професии от сферата на услугите.
Мащабните промени, засягащи работните места по света през последните 20 години, почти не са се отразили на очакванията на младежите. С едно изключение - ИТ специалисти - въображението им за това с какво ще се занимават в България до 2030 г. е тотално доминирано от професии от миналия век.
При това изборът се спира на автомонтьор, фризьорка, полицай или готвач, но няма финансист или изследовател, да не говорим за предприемач.
Това показват поредните резултати от световното проучване PISA, проведено по поръчка на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), пише „Дневник“.
В него няма обяснение защо точно такива професии избират младите хора. Но сред логичните отговори има поне два - че това изглеждат занимания, носещи успех в българското общество, както и че елитът и управляващите в страната не предлагат някаква по-модерна визия и хората нямат представа какво да очакват в близко бъдеще, за да се подготвят за него.
В България 5 294 ученици от 199 училища са попълнили анкетата на ОИСР. Те представят 47 851-те 15-годишни български ученици през 2018 г.
Не е само заради производството, но и заради отношението на работодателя към наетия в това производство. И най-вече заради парите!
24rodopi.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/1/20 09:26

    Професия шивачка, минимална заплата в на всякъде за условията на труд има инспекция по труда, ХЕИ и др. Без удари под кръста изборите минаха време е за работа.

    ОтговорИзтриване
  2. Даскала24/1/20 10:16

    От 40 ученици випуск, 30 са с категоричното намерение да заминават в чужбина. Другите 10 са на родители с пари, които имат амбициите да учат "нещо". Реално 2-3 от випуск успяват да завършат висше образование и след това да работят по професията.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/1/20 17:09

    Там дават без да броят парите нали 👎👎👎

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен25/1/20 13:08

      Малоумник си голям,дане си собственика на цеха,некадърник

      Изтриване
  4. Анонимен24/1/20 18:26

    nikoi ne im kara da rabotqt s zor taka che koi kadeto iska shte raboti! stiga da pishete gluposti novini !

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен24/1/20 18:38

    Samo si gubite vremeto az kato sam s vishe kvo... chista zaguba na pari i propilqno vreme ... bqgaite v chujbina v bg nqma badeshte poveche ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен25/1/20 08:10

      С висше, но не можеш да напишеш 2 изречения на кирилица :)
      Бъдеще има навсякъде само да знаеш как.

      Изтриване
    2. Анонимен25/1/20 13:32

      Choveka e prav

      Изтриване
    3. Анонимен25/1/20 13:33

      Prav e choveka

      Изтриване
  6. Анонимен24/1/20 21:59

    i az kazvam byagay, ama byaga na evrofutbola

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен25/1/20 10:12

    Защото мъжът й вече е в Холандия . И тя не може да се среща спокойно с любовника си, когато порасналият и син е покрай нея - затова бягай в Холандия чоджум !!! Защото й се живее на шивачката.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.